Hyppää sisältöön
Uimari hyppää altaaseen
Kuvaaja: Martti Pukkinen

Altaan reunalta: Syksyn hallikausi käyntiin vilkkaana

VesiVeijari siirtyy kohti syksyä tunnelmallisen uinti-illan myötä. Perjantaina 2.9. aikuisuimarit pääsevät nautiskelemaan savusaunasta ja kynttilöin valaistusta maauimalasta. Myös sisäaltailla on tunnelmavalaistus ja musiikkia. Ulkoaltaat suljetaan tältä kesää sunnuntaina 4.9.

Heti seuraavalla viikolla alkavat koululaisuinnit. Myös uintiharrastus- ja vesiliikuntaryhmät jatkavat harjoituksiaan. Syyskuussa käynnistyvät myös vauva- ja perheuintiryhmät. Moni kuntouimari ja vesijuoksija palaa kesälaitumilta, joten hallissa riittää vilskettä.

Me uimahallilla haluamme muistuttaa kaikkia kävijöitä turvallisuuden ja hygienian merkityksestä. Syyskauden murros luonnossa tekee myös sen, että hallin ulkopuolelta väistämättä kulkeutuu kenkien ja muiden vaatteiden mukana rapaa ja roskaa. Syksyn lieveilmiö näkyy siivoajien ja uintikeskuksen huollon työssä. Jokainen VesiVeijarin asiakas voi omalta osaltaan auttaa takaamaan turvallisen vesiliikuntaharrastamisen puhtaissa allasvesissä ja pesu- sekä saunatiloissa.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että mitä likaisempana asiakkaat tulevat uimaan, sitä enemmän altaisiin tarvitaan klooria, joka sitoo likaa. Liiallinen kloori taas ei ole turvallista, ja altaita voidaan joutua sulkea tämän johdosta.  Jos taas tiettyjen vaarallisten bakteerien luvut nousevat säännöllisissä näytteiden otoissa yli viitearvojen, ainoana vaihtoehtona on altaiden tai koko uintikeskuksen sulkeminen.

“Me uimahallilla haluamme muistuttaa kaikkia kävijöitä turvallisuuden ja hygienian merkityksestä.”

Palvelupäällikkö Jukka Luhtio

Paras tapa pitää allasvesi puhtaana on peseytyä ennen uintia

Me ihmiset otamme hygieniasäännöistä huomauttamisen usein turhankin henkilökohtaisesti. Niiden takana on kaikkien yhteinen turvallisuus, joka liittyy puhtaisiin ja turvallisiin allasvesiin ja vedenlaatuun.

Ennen altaille tuloa on jokaisen peseydyttävä huolellisesti ilman uima-asua. Myös hiukset on kasteltava ennen uintia. Pitkät hiukset on laitettava kiinni, ja jos jostain syystä ei halua kastella hiuksia on uimalakin käyttö pakollista. Lakin on oltava tiivis ja hiukset kokonaan peittävä.

Likaisten hiuksien allasvesiin tuomat bakteerit ovat vain yksi osasyy tälle hygieniasäännölle. Isona murheenkryyninä on myös pitkien hiusten ajautuminen vedenkierto- ja puhdistusjärjestelmään. Se taas vaikuttaa suoraan allasvesien puhtauteen. Vedenpuhdistuksen karkeasuodattimista joudutaan poistamaan viikoittain iso määrä hiuksia.

Saunaan ilman uima-asua

Uinninvalvojilta kysellään usein, miksi saunassa ei saa olla uima-asussa. Tähänkin on useita syitä.

Uima-asun mukana kulkeutuva lika itsessään tuo bakteereita. Sen lisäksi allasvesistä kulkeutuva kloori kaasuuntuu kuumassa saunassa, ja voi aiheuttaa terveydelle haittaa. On siis hyvin tärkeää peseytyä myös ennen saunaan menoa ja jättää uima-asu niille kuuluviin telineisiin saunomisen ajaksi.

Monissa uimahalleissa istuinalustat saa maksua vastaan kassalta. Me VesiVeijarissa tarjoamme saunojille istuinalustat vielä ilmaiseksi. Alustan voi napata mukaansa heti kassan jälkeen käytävän seinätelineestä.

Liikunnallista ja nautinnollista syksyä!

Jukka Luhtio

Kirjoittaja on VesiVeijarin palvelupäällikkö, joka on aloittanut oman uintiharrastuksensa Kuplahallissa ja Halkokarin rannalla.

Siirry Uintikeskus VesiVeijarin sivuille