Hyppää sisältöön
Uinninvalvoja kävelee altaan reunalla uimahallissa
Kuvaaja: Kokkolan kaupunki / Martti Pukkinen

Altaan reunalta: Turvallista uimista kaiken ikäisille

Uimahalleissa asiakkaat joutuvat noudattamaan useita erilaisia turvallisuussääntöjä. Niiden tarkoituksena on taata turvallinen uintikokemus kaiken ikäisille ja tasoisille uimareille. Haluamme nostaa esille tärkeimpiä näistä säännöistä.

Älä mene syvään altaaseen, jos olet uimataidoton

Tämä perussääntö koskee niin lapsia kuin aikuisiakin. Uimataidottoman lapsen kanssa pitää aina olla vähintään 15-vuotias, uimataitoinen huoltaja. Myöskään uimataidoton aikuinen ei saa mennä syvään altaaseen, edes vesijuoksuvyön kanssa.

Moni luulee, että vesijuoksuvyö on tarkoitettu nimenomaan pelastusvälineeksi ja turvaksi huonotaitoiselle tai uimataidottomalle uimarille tai vesijuoksijalle. Tämä on täysin väärä luulo. Vyön lukitussysteemi voi pettää ja tällöin uimataidoton on pulassa. Lapsille taas vesijuoksuvyö on aivan liian iso.

Vesijuoksuvyö on tarkoitettu vain ja ainoastaan uimataitoisille aikuisille vesijuoksuharrastukseen avuksi oikean vesijuoksuasennon löytämiseen. Vesijuoksuvöitä on hallilla tarjolla vesijuoksun kokeiluun, mutta jos mukavasta harrastuksesta saa kipinän, kannattaa ostaa oma muutaman kympin vyö kaupasta.

Uinninvalvojat turvaavat harrastamista

VesiVeijarissa asiakaskäyntejä on vuosittain jopa 250 000, ja päivän aikana asiakkaita käy polskimassa yli tuhat. Uhkaaviin vaaratilanteisiin täytyy puuttua ja hygieniasäännöistä on pakko pitää kiinni, jotta uintikeskuksessa harrastaminen on turvallista.

Meillä VesiVeijarissa on koko ajan vuorossa vähintään kaksi uinninvalvojaa. Heidän toimenkuvaansa kuuluu kaikkien altaiden, harrastajien ja asiakastilojen yleisvalvonta.

Tämän lisäksi uinninvalvoja muun muassa antaa ensiapua sitä vaativissa tilanteissa, seuraa yleistä siisteyttä ja laitteiden toimivuutta, opastaa asiakkaita, avustaa koululaisten uimamerkkisuorittamisessa, ennaltaehkäisee vaarallisia tilanteita, seuraa hygieniasääntöjen noudattamista ja puuttuu siihen tarvittaessa – ja käy tarvittaessa tauottamassa kassan.

On siis hyvä muistaa, että valvojat eivät havaitse kaikkia tilanteita, tiloja ja tapahtumia kaiken aikaa. Esimerkiksi lapsi on uimahallissa aina huoltajan vastuulla. Uimataidotonta ei saa jättää sekunneiksikaan valvomatta. On hyvä myös muistaa, että uintikeskukseen ei koskaan ole syytä tulla oireisena, sairaana tai päihtyneenä.

Kielloille on syynsä

Uinninvalvojat kieltävät juoksemisen, hippaleikit, hyppimisen altaiden reunoilta, poikittain uimisen kuntouintialtaassa, vääristä paikoista altaasta nousemisen… Nämä, ja monet muut turvallisuuden takia kielletyt asiat ärsyttävät joskus.  Mitään kieltoja ei kuitenkaan tehdä kiusalla tai huvin vuoksi, vaan kaikkien sääntöjen takana on perusteltu ennaltaehkäisy. Se voi pahimmassa – tai parhaimmassa – tapauksessa pelastaa isoltakin vahingolta.

Harvoin joudutaan kehotusten ja kieltojen jälkeen kovempiin toimiin. Usein toistuvat sääntöjen rikkomiset ovat kuitenkin joskus viimeisimmän vaihtoehdon eli porttikiellon antamisen aihe. Tämäkin toimi toteutetaan ainoastaan asiakkaan oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.

Meillä VesiVeijarissa porttikieltoon on toistaiseksi jouduttu turvautumaan erittäin harvoin. Ensiksi sääntöjen rikkomisesta huomautetaan useamman kerran, ja sen jälkeen annetaan varoitus. Mikäli sääntörikkomukset jatkuvat varoituksista huolimatta, voi tilanne johtaa ensiksi lyhyeen muutamien päivien tai viikon porttikieltoon. Sen jälkeen, jos rikkomukset toistuvat, aihetta on mahdollisesti pidempäänkin jäähyyn.

Turvallista sisäuintikautta!

Jukka Luhtio

Kirjoittaja on VesiVeijarin palvelupäällikkö, joka on aloittanut oman uintiharrastuksensa Kuplahallissa ja Halkokarin rannalla.