Hyppää sisältöön

Urapolkuni reitti on vihdoinkin selkeä

Pandemia-aika vaikutti minun ja monien työttömien nuorien mielenterveyteen sekä työllistymiseen negatiivisella tavalla. Valmistuin vuonna 2020 mediapalvelujen toteuttajaksi, pahimpana pandemiavuotena, mikä hankaloitti sujuvaa siirtymistäni työmarkkinoille.

Olen entinen mielenterveyskuntoutuja ja pidentyneen työttömyyteni aikana aloin tunnistamaan syrjäytymisen merkkejä. En päässyt rekrytoinneissa työhaastatteluihin, joten myös ammatillinen itsetuntoni alkoi laskea.

Media- ja kulttuuriala on ammattibarometrin mukaan hankalimpia aloja työllistyä. Ala perustuu pitkälti itsensä ja osaamisensa aktiiviseen markkinointiin, mutta miten markkinoida itseään, jos ammatillinen itsetunto madaltaa motivaatiota.

Mahdollisuudet ja vuorovaikutus työyhteisössä vaikuttavat ammatilliseen itsetuntoon positiivisesti

Työskentelin puoli vuotta Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilun viestinnässä assistenttina. Työllistyin Kokkolan kaupungin työllisyyspolun kautta. Polun tavoitteena on tarjota työllistyvälle mahdollisuus kartoittaa ammatillista osaamistaan sekä selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmia.

Ammatillisessa itsetunnossani on tapahtunut selkeä muutos tämän puolen vuoden aikana. Vuorovaikutus sekä rakentavan palautteen saaminen on kehittänyt minua ammattilaisena.

Unelmointia ei kannata lopettaa, vaikka niiden toteutumiseen voikin mennä aikaa

Menetin ison palan nuoruudestani masennukselle ja olin hukassa oman urapolkuni kanssa. Peruskoulun jälkeen opiskelin ammatin, joka ei täysin kiinnostanut. Laitoin unelmani sivuun ja jopa pelkäsin niitä.

Koen välillä ahdistusta siitä, etten ole urallani yhtä pitkällä, kuin osa ikäisistäni. Ei ole väärin tuntea näin, mutta on kuitenkin tärkeää järkeistää ajatuksiaan. Olen itse tehnyt ison työn mielenterveyteni kanssa ja olen siitä ylpeä. Nyt on aika keskittyä urahaaveisiin.

Matkani jatkuu tämän työn jälkeen kohti ammattikorkeakouluopintoja. Olen erittäin kiitollinen saamastani tuesta ja kannustuksesta. Ammatillinen itsetuntoni on korkealla ja tiedän olevani rautainen graafisen suunnittelun ja kuvittamisen ammattilainen. Totta kai minulla on vielä paljon oppimista ammattistani, mutta enää en pelkää kutsua itseäni virallisella ammatillisella tittelilläni. Löysin urapolkuni oikean suunnan.

Aili Sova

Aili Sova on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka on työskennellyt Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilun viestinnässä puoli vuotta. Hän aloittaa kuvataiteen ammattikorkeakouluopinnot ja tähtää niiden myötä kohti unelmiensa urapolkua. Aili toivoo, että kynnys puhua mielenterveydestä madaltuisi.