Hyppää sisältöön

Ukraina

Kokosimme tälle sivulle ohjeita ja neuvoja ukrainalaisten auttamiseen Kokkolassa sekä vastauksia usein toistuviin kysymyksiin.

Pyydämme ottamaan huomioon, että etenkin tilapäistä suojelua saavien tilanteeseen liittyy edelleen erilaisia lainsäädäntöön liittyviä avoimia kysymyksiä.
Sivun sisältöä täydennetään ja päivitetään tarpeen mukaan.

Kaupungin järjestämät palvelut Kokkolaan saapuneille ukrainalaisille

Welcome Officesta saat tietoa ja neuvontaa muun muassa seuraavista: koulutus ja opiskelu Kokkolassa, viranomaispalvelut, työelämän toimijat ja palvelut, suomen/ruotsin kielen opiskelu, asuminen, vapaa-aika ja harrastukset. Welcome Office palvelee englanniksi, esitteitä ja materiaaleja on saatavissa myös ruotsin, venäjän ja ukrainan kielillä.

Ota yhteyttä ma-pe klo 9-15,  puhelu / SMS/ WhatsApp 050 409 5620 tai sähköposti welcome.office@kokkola.fi.

Pääkirjaston drop-in-palvelupiste (ilman ajanvarausta) maanantaisin klo 15–17,  tiistaisin klo 13–15, torstaisin klo 9.30–11.30. Lue lisää Welcome Officen sivuilta

 • Mikäli Ukrainasta saapuvan perheen vanhemmat työllistyvät tai saavat opiskelupaikan Suomessa, kaupunki järjestää varhaiskasvatuspaikan perheen alle kouluikäisille lapsille. Huomaa, että varhaiskasvatuspaikkaa on haettava viimeistään 14 päivää ennen paikan tarvetta.

  Oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna kaupunki järjestää lapsille esiopetusta. Oikeus esiopetukseen ei ole riippuvainen huoltajien työllistymisestä. Kokkolaan saapuvien esiopetusikäisten lasten huoltajia pyydetään ottamaan yhteyttä varhaiskasvatuspalveluihin

  Yhteyshenkilö: Kaisa Wacklin (kaisa.wacklin@edu.kokkola.fi)

 • Kokkolan kaupunki  järjestää perusopetusta oppivelvollisuusikäisille.

  Kokkolaan saapuvien kouluikäisten lasten ja nuorten huoltajia pyydetään ottamaan yhteyttä opetuspalveluihin.

  Yhteyshenkilö: Virpi Niemelä (virpi.niemela@kokkola.fi)

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut englanniksi perustietoa muun muassa varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta. Maahantulijoille tarjotaan tietoa kasvatus- ja koulutuspalveluista Suomessa ja mahdollisuudesta osallistua niihin.

 • Kirjastossa voi käyttää tietokonetta ja internetiä sekä tulostaa, skannata ja kopioida. Tietokoneen käyttö ja skannaus on ilmaista.

  Valtakunnallisessa Kirjastot.fi:ssä on Kirjastot ja sota Ukrainassa -osio, jota päivitetään uuden tiedon tullessa. Sivun alareunasta löytyvät myös yleisten kirjastojen toiminnasta kertovat selkoesitteet ukrainaksi ja venäjäksi.

  Monikielisen kirjaston aineistovinkeissä on linkkejä maksuttomiin ukrainankielisiin e-kirjoihin

  E-kirjoja / ebooks in Ukrainian (maksuton/free):

  Äänikirjoja lapsille ja aikuisille / Audiobooks for children and adults (maksuton/free):

 • Welcome Officen kautta saa tarkempia tietoja alkavista ja suunnitelluista kielikursseista.

  Kielikursseja ja kielikouluttajia

  Kokkolan seudun opisto

  Tiedustelut sähköpostitse kso@kokkola.fi

  Kpedu

  Kvarnen

  • Kielilinja, suomea ja ruotsia, alkeis- ja jatkotaso

  Lue lisää alueen kielikurssitarjonnasta My Kokkola -sivustolta

   

  Mikäli tarvitset kielikurssin vuoksi varhaiskasvatuspaikkaa lapsellesi, huomaa, että sitä on haettava viimeistään 14 päivää ennen paikan tarvetta. Yhteyshenkilö: Kaisa Wacklin (kaisa.wacklin(@)edu.kokkola.fi)

Hyödyllistä tietoa Ukrainasta saapuville

 • Rahallinen apu menee turvallisesti perille eri järjestöjen kautta

  Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin. Järjestöjen vapaaehtoisrekistereihin voi ilmoittautua avunantajaksi tulevia tarpeita varten.

 • Toimintaohjeita löydät Maahanmuuttoviraston sivuilta suomeksi, englanniksi ja ukrainaksi:

  Tilapäinen suojelu ja kotikunta

  • Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), kun olet asunut Suomessa vuoden ja olet saanut tilapäistä suojelua. Joissain tapauksissa voit hakea kotikuntaa myös aiemmin.
  • Voit hakea kotikuntaa verkossa vuoden asumisen perusteella aikaisintaan 1.3.2023.
  • Lue lisää Mirgin sivuilta
 • Tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneet ovat vastaanottolain piirissä ja saavat samat vastaanottopalvelut kuin turvapaikanhakijat. He voivat majoittua vastaanottokeskuksissa tai yksityismajoituksessa.

  • Tilapäistä suojelua saavat voivat järjestää asumisensa halutessaan itse ja majoittua yksityismajoituksessa. Myös yksityismajoituksessa asuvat tilapäistä suojelua saavat on rekisteröity tietyn vastaanottokeskuksen asiakkaiksi.

  Vastaanottokeskus

  Kokkolaan on perustettu SPR:n vastaanottokeskus, joka toimii hajasijoitusmuotoisena, eli sen asiakkaat majoittuvat vuokra-asunnoissa eri puolilla kaupunkia.

  Saapujan on rekisteröidyttävä poliisiviranomaisen kautta. Rekisteröinti tehdään henkilökohtaisesti Pietarsaaren poliisiasemalla. Katso yhteystiedot ja aukioloajat täältä.  

  • Osa Ukrainasta tulevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa 3 kuukautta ilman viisumia.

   

  Yksityismajoitus

  Yksityismajoituksessa asuvat tilapäistä suojelua saavat henkilöt mukaan lukien ilman huoltajaa tulleet alaikäiset rekisteröidään vastaanottokeskuksen asiakkaiksi.

  Yksityismajoituksessa asumista ei tueta taloudellisesti.  Jos yksityismajoitus ei olekaan henkilöille enää mahdollista, heidän on tärkeää olla yhteydessä vastaanottokeskukseen, jossa he ovat kirjoilla.

   

  Toimeentulo

  Tilapäistä suojelua saavien välttämätön toimeentulo katetaan vastaanottolainsäädännön mukaisesti vastaanotto- ja käyttörahalla. Heillä ei ole pääsääntöisesti oikeutta toimeentulotukeen tai asumisperusteisiin etuuksiin. Asumisperusteisen sosiaaliturvan myöntäminen perustuu KELA:n kokonaisharkintaan.

  Tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Hänen ei siten tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä eikä oleskelulupakorttia voidakseen työskennellä. Todistus hakemuksen rekisteröinnistä riittää. Tilapäistä suojelua saava henkilö voi rekisteröityä työnhakijaksi Pohjanmaan TE-toimistoon, mutta hänellä ei ole oikeutta työmarkkinatukeen.

 • Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

  Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

   

  Voit järjestää majoituksesi itse tai asua vastaanottokeskuksessa ja vastaanottokeskus järjestää

  • terveydenhuoltopalvelut
  • sosiaalipalvelut
  • vastaanottorahaa, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja
  • tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisiin arjen asioihin.

  Kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella, voit työskennellä ja opiskella ilman rajoituksia.

   

  Mikäli oleskelet maassa 90 päivän oleskeluoikeudella etkä halua hakea tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus

  • saada välttämätön ja akuutti hoito (maksullinen)
  • toimeentulotuki ruokaan ja reseptilääkkeisiin maksusitoumuksella Kansaneläkelaitoksesta (KELA)
  • kertaluontoinen kriisimajoitus

  Tilapäinen suojelu ei tarkoita oikeutta saada Kelan asumisperusteisia etuuksia. Tilapäisen suojelun saaminen ei tarkoita, että henkilö saisi samalla oikeuden Kelan asumisperusteisiin etuuksiin. Asumisperusteisiin etuuksiin voi kuitenkin olla oikeus, jos Kela katsoo henkilön asuvan Suomessa vakinaisesti. Tilapäistä suojelua saava voi käyttää vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita.

  Lisää tietoa:

 • Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Poikkeus ei koske Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia.

  • Ilmoittaudu Tulliin heti Suomen rajalla. Lisätietoja rajan ylityksen yhteydessä voit saada myös Maahanmuuttovirastolta, Poliisilta ja Rajavartiolaitokselta.
  • Mikäli koirille ei ole annettu lääkitystä Echinococcus multilocularis -heisimatoa vastaan ennen Suomeen saapumista, saat Suomen Tullista heisimadon häätöön tabletin, joka sinun tulee antaa koirallesi Tullin valvonnassa. Koiran ulosteet tulee kerätä ja hävittää talousjätteen mukana 24 tunnin ajan lääkkeen antamisen jälkeen.
  • Ole yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin 3 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisen jälkeen. Mikäli lemmikillä ei ole mikrosirua ja /tai siltä puuttuu raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Eläinlääkäri ottaa myös verinäytteen raivotaudin vasta-aineiden määrittämiseksi.
  • Sinun tulee pitää lemmikki eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan rokotuksen jälkeen. Kontaktit muihin eläimiin ja ihmisiin tulee minimoida. Lemmikkiä voi ulkoiluttaa hihnassa eristysaikana.
  • Eläimiä ei yleensä päästetä vastaanottokeskuksiin, joten eristysjaksolle on löydettävä vaihtoehtoinen sijoituspaikka. Suomen valtio ei vastaa sijoituspaikan aiheuttamista kustannuksista. Eläinsuojelujärjestöt voivat auttaa tässä asiassa.
 • Ukrainasta paennut voi aloittaa työnteon heti tilapäistä suojelua haettuaan. Tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Hänen ei siten tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä eikä oleskelulupakorttia voidakseen työskennellä. Todistus hakemuksen rekisteröinnistä riittää.
  https://intermin.fi/-/ukrainasta-paennut-voi-aloittaa-tyonteon-heti-tilapaista-suojelua-haettuaan

  Ukrainalaiset voivat rekisteröityä TE-toimistossa työnhakijoiksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita Pohjanmaan TE-toimistolta. Ilman kotikuntamerkintää heitä ei voida ohjata työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi, vaan he ovat oikeutettuja TE-toimistojen palveluihin.

  Henkilö voi hakea verokorttia saadessaan työnteko-oikeuden ja työpaikan. Henkilön kannattaa soittaa alkuun verohallinnon palvelunumeroon, jossa kerrotaan verokortin sekä mahdollisen veronumeron ja suomalaisen henkilötunnuksen saamisesta sekä selvitetään, tuleeko henkilön asioida fyysisesti verotoimistossa. Mikäli henkilöllä ei ole henkilötunnusta, täytetään lomake Suomessa tilapäisesti oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinti (6150). Verokorttia varten täytetään lomake 5042.

  Lisätietoa:

   

  Ely: Ukrainalaisten työllistyminen ja työllistäminen

  Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa -opas on julkaistu eri kielillä

  TEM: Ukrainasta tuleville suunnatut ohjeet työnteosta Suomessa (videot)

 • Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

  Ilman huoltajaa saapuvat lapset

  Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, että ilman huoltajaa paossa olevien lasten auttaminen on viranomaisasia. Yksityishenkilöiden ei tule kuljettaa Ukrainasta ilman huoltajaa pakenevia lapsia.

Tietoa yrityksille ja työnantajille

Haluatko tarjota työpaikan Ukrainasta saapuneelle henkilölle tai tarvitsetko lisää tietoa ukrainalaisen työntekijän työllistämiseen liittyvissä käytännön asioissa?