Olet tässä

Enkeli taivaan ja muita tarinoita -näyttely

Alkaen 13.2.2020
Kokkolan kaupungin talo
Enkeli taivaan ja muita tarinoita -näyttely taideboxeissa avautuu Kokkolan kaupungintalolla 

2S7A4764.JPG

Aikoinaan kirkko oli taiteen yksi tärkeimmistä mesenaateista. Usko ja uskonnollinen kuvasto innoitti taiteilijoita – ei pelkästään ammattitaiteilijoita ja käsityöläisiä vaan myös vaatimattomia kansantaiteilijoita.

Pyhimykset, enkelit, apostolit ja muut kristilliset hahmot ovat suosittuja aiheita katolisessa Puolassa. Itseoppineet taiteilijat ovat ikuistaneet ne usein puuhun, missä perinne ja taiteellinen ilmaisu yhdistyvät karkean kauniilla tavalla. Myös arkiset askareet ja tapahtumat ovat saaneet puiset muotokuvansa. Kuten suomalaisessa nykykansantaiteessa, ITE-taiteessa, niissä on leikkisyyttä ja ilmaisuvoimaa.    

Kokkolan kaupungintalon uudistetussa ilmeessä taiteelle on annettu näkyvä rooli. Se sanoittaa siellä työskentelevien ja kävijöiden arkea ja juhlaa samoin kuin taideboxeissa oleva pienoisnäyttely kertoo pyhän ja maallisen elämän liitosta tavallisen ihmisen elämässä. 

2000-luvun loppupuolella hannoverilainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeier lahjoittivat keräämänsä eurooppalaisen naiivin taiteen kokoelmansa Kaustisen kunnalle ja vuonna 2013 pienemmän kokonaisuuden Maaseudun Sivistysliitolle. Kokoelmien pienoispuuveistokset ovat lähes kaikki Puolasta, jonka voimakas katolinen perinne on ollut veistäjien inspiraation lähteenä. Näitä ”puhtaan sydämen maalareiden” teoksia alettiin esitellä kotimaansa lisäksi ulkomailla juuri 1960-luvulla, jolloin myös Dallmeierit alkoivat kerätä kansantaidetta.
Taideboxeissa olevat veistokset kuuluvat Sivistysliiton kokoelmaan.

Sivun alkuun

Päivitetty 14.2.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta