Olet tässä

                            AJANKOHTAISTA KOHTALONA LUOVUUS
ITE JA KUMPPANIT
2.6.-20.9
Oulun taidemuseo

ite.jpg
Tuula Huusko, Kuva Pekka AgarthOnnea ITE! Ensimmäisestä ITE-näyttelystä on jo 20 vuotta. Juhlavuoden kiertueella ITE juhlii yhdessä outsider- ja nykytaiteen parista saapuvien ystäviensä kanssa.

Kun ITE astui vuonna 2000 suomalaiselle taidekentälle Kansantaiteenkeskuksen näyttelyssä Kaustisella, tuskin kukaan arvasi sen tulleen jäädäkseen. Yleisö kuitenkin otti ITE-taiteen heti omakseen, ja suosio on jatkunut.  Juhlavuoden näyttely Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit  kiertonäyttely alkaa ITE-museossa Kokkolassa, minkä jälkeen se jatkaa Oulun ja Hämeenlinnan taidemuseoihin. Kiertueen ovat koonneet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkiä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Kohtalona luovuus on läpileikkaus marginaaleissa kukoistavaan taiteeseen, joka edelleen jää usein ulkopuolisen sivustakatsojan rooliin taidemaailmassa. Näyttelyn teemoitelluissa kokonaisuuksissa erilaiset taiteen muodot, ilmaisutekniikat kuin myös taidemuodon jatkumo historiasta nykyhetkeen ovat vuoropuhelussa keskenään kantaen samalla tekijöidensä elämäntarinoita mukanaan.

Ilmaisussa hallitseviksi tyylipiirteiksi nousevat hehkuvat värit, ekspressiivisyys, lapsenomainen viattomuus, maaninen toisto ja karhea realismi. Teosten tyypillisiä aiheita ovat eläimet, kansanelämän kuvaukset, mielipiteiden ilmaisu sekä unenomaiset ja paratiisimaiset näyt. Kohtalona luovuus -näyttelyssä kuljetaan luovuuden alkulähteille, ja osoitetaan taideyleisölle reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta.

Näyttelykiertueen ensimmäinen pysäkki Kokkolassa

ITE-museo on ITE-taiteen ainoa pysyvä näyttelypaikka ja sen tehtävänä on esittää uusia taiteilijoita ja tuoreita näkemyksiä. Kuraattorit ovat valinneet Kohtalona luovuus -näyttelyyn aiemmin siellä näkemättömiä taiteilijoita tai teoksia. ITE- ja outsider-taiteelle tyypillinen raaka ilmaisu näyttäytyy hollantilaisen Paulus de Grootin (s. 1977) voimakkaan ekspressiivisissä maalauksissa, jotka ovat saneet innoituksensa aikuisviihteestä. Nykyisyys suhtautuu nöyrästi mutta ennakkoluulottomasti historiaansa, jota näyttelyssä edustaa saksalaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierien keräämä historiallisen naiviin taiteen hienot eurooppalaiset klassikkoteokset. Kokkolalainen protestitaiteilija ja köyhän ihmisen puolestapuhujana tunnettu Tyyne Esko (1920–2011) on saanut rinnalleen tamperelaisen Jyri Rastaan (s. 1956) rakukeramiikkaan muotoilemat mielenilmaukset.

Taideympäristöjä ei voi tuoda näyttelyihin. Ne pitää kokea paikan päällä tai vaihtoehtoisesti esittää esimerkiksi valokuvien ja videoiden avulla. Dokumentoida voi myös toisella tapaa. Kohtalona luovuus -näyttelyyn on kutsuttu mukaan skotlantilainen nykytaiteilija Mike Inglis (s. 1966), joka on saanut inspiraationsa Kirkkonummella eläneestä Villa Mehun rakentajasta Elis Sinistöstä (1912–2004). Inglis ei koskaan tavannut Sinistöä, mutta tuo nykytaiteen keinoin Sinistön elämäntavan käsinkosketeltavan eläväksi ja koettavaksi yleisölle – ja myös itselleen.

Näkyjen näkijät muodostavat ITE- ja outsider-taiteessa oman osastonsa. Visionääreillä on yhteys rinnakkaiseen todellisuuteen, joita he tuovat esille näynomaisin ja välillä vaikeasti tulkittavissa olevin kuvin. Taiteilijanimeä Aradne (s. 1953) käyttävä englantilainen taiteilija ompelee vimmaisesti ompelukoneellaan rihmamaisia, toisiinsa sidoksissa olevia hahmoja, jotka hehkuvat hienostuneissa väreissä. ITE-taiteen uusimpiin ”ilmiantoihin” kuuluva porilainen Hanna Viitala (s. 1976) heijastaa esinekollaaseissaan naiseuden muinaisia myyttejä. 

Kohtalona luovuus osoittaa, että vaikka ITE taidemuotona on vakiintunut taiteen kentälle, se ei ole muuttunut pelkäksi historiaksi. Aikalais-ITE elää arjessa ja antaa viitteitä tulevasta. Omapäiset maaseudun ja metsien miehet ja naiset ovat löytäneet kaltaisiaan urbaanista ympäristöstä, jossa luovuus etsii yhä uusia reittejä – yhtä ennakkoluulottomasti ja itsevarmasti kuin ennenkin.

Näyttelykiertue on tuotettu yhteistyössä K.H.Renlundin museon sekä Hämeenlinnan ja Oulun taidemuseoiden kanssa. 

ITE-taiteesta ja outsider-taiteesta

ITE-taide on itse tehdyn elämän taidetta. ITE-taiteilijat eivät ole taiteilijoina ammattilaisia eivätkä ole saaneet koulutusta taiteen tekemiseen. Heillä on kuitenkin jokin huomiota herättävä visuaalinen taito, ja taiteen tekemisestä on tullut merkittävä osa heidän elämäntapaansa. ITE-taiteessa sanoma tuodaan usein esiin yksinkertaisin ja helposti tajuttavin keinoin. LuovLuovuus, ennakkoluulottomuus, leikkisyys, kekseliäisyys ja kädentaidot kuuluvat ITE-oppineisuuden ytimeen. Taide tarjoaa ilmaisukanavan ja mahdollisuuden jättää jälkiä maailmaan. Se on keino tulla nähdyksi ja kertoa elämästä, itsestä, haaveista ja mielipiteistä.

ITE-taiteen tavoin myös outsider-taide syntyy taidemaailman ulkopuolella. Perinteisesti esimerkiksi taidekoulutuksen ja apurahajärjestelmien puute viittaavat ulkopuolisuuteen. Outsider-taide syntyy usein omassa asuinympäristössä tai tuetussa taidetoiminnassa.

TAITEILIJAT
Ann-Mari Erichsen, Bergen, Norja
Aradne, Brighton, Englanti
Tyyne Esko, Kokkola
Veli Granö, Porvoo
Paulus de Groot, Rotterdam
Tuula Huusko, Kajaani
Mike Inglis, Edinburgh
Jan Kaila, Helsinki
Väinö Oja, Paimio
Juha Pesonen, Tampere
Jyri Rastas, Tampere
Jukka Säntti, Sodankylä
Hanna Viitala, Pori

sekä teoksia Kaustisen kunnan Dallmeier-kokoelmasta

 
LISÄTIEDOT
Minna Haveri, taiteen tutkija, p. 040-8214 217, minna.haveri@hameenlinna.fi
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H.Renlundin museo, p. 044-780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi


Kohtalona luovuus -kiertue
• Kokkola, K. H. Renlundin museo 13.2.–26.4.2020
• Oulun taidemuseo 16.5.–20.9.2020
• Hämeenlinnan taidemuseo 23.10.2020–7.3.2021

PEHMEETÄ TOUHUA 
13.2.–29.3.2020
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39


           Pehmeetä touhua juliste web-suomi.jpg

K.H.Renlundin museon yhdessä pohjoismaisten yhteistyökumppanien kanssa tuottama pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevä näyttely avautuu K.H.Renlundin museossa 13. helmikuuta.
Pehmeetä touhua - Nordic Outsider Craft -näyttelyn avajaisia vietetään avoimien ovien päivällä ja paikalla ovat kiertueen kuraattorit tutkija Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Pehmeetä touhua - Nordic Outsider Craft näyttää mitä tapahtuu, kun käsityö ei pysy kuosissaan, vaan villiintyy tekniikoiden ja materiaalien ilotteluksi. Itseilmaisun rinnalla kunnioitetaan kuitenkin sitä tinkimätöntä taitoa ja uutteruutta, jota hitaat ja työläät käsityötekniikat tekijältään vaativat. Nordic Outsider Craft puolustaa pehmeitä arvoja taiteessa, ja julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, luovuuden vapautta ja yhdenvertaisuutta.

Kokkolassa järjestettävässä näyttelyssä on teoksia 11 pohjoismaalaiselta taiteilijalta. Näyttely on avoinna 29.3.2020 saakka.

Hankkeen ensimmäinen näyttely järjestettiin Suomen käsityön museossa vuonna 2018. Jyväskylän jälkeen näyttely lähti kiertämään pienempänä kuratoituna kokonaisuutena. Ennen Kokkolaa näyttely oli esillä Harstadissa, Pohjois-Norjassa.
Näyttelyn ovat kuratoineet taiteen tutkija Minna Haveri ja K.H. Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Hanketta ja näyttelykiertuetta hallinnoi K.H. Renlundin museo. Kiertueen pääyhteistyökumppanit käsityön museon ja Trastad-kokoelman lisäksi ovat ruotsalainen Inuti-säätiö Tukholmassa, tanskalainen Bifrostin taidekoulun ja -studio Randersissa, islantilainen Safnasafnið-museo Akureyrissa ja norjalainen Trastad-kokoelma (osa Sør-Troms-museota) Borkensissa. Kiertueen päärahoittajat ovat Nordisk kulturfond HANDMADE-projekti ja Svenska kulturfonden.


NÄYTTELYN TAITEILIJAT

NORJA
Wenche Nilsen

RUOTSI
Camilla Holmqvist
Chang Im Ohlson
Patricia Sigurd
Magnus Östling

SUOMI
Anna Lappalainen
Henna Laulainen
Lauri Mäkäräinen
Aleksi Pietikäinen
Matti Rauhaniemi

TANSKA
Kenneth Rasmussen

NÄYTTELYKIERTUEEN AIKATAULU
Suomen käsityön museo, Jyväskylä / 28.4.–2.12.2018
Art Gallery Filosoffen, Odense, Tanska / 19.–31.3.2019
Aguélimuséet, Sala, Ruotsi / 25.5.–15.6.2019
Safnasafnið-museum, Akureyri, Islanti / 13.7.–8.9.2019
Galleri NordNorge, Harstad, Norja / 30.11.2019–10.1.2020
K.H.Renlundin museo, Kokkola / 13.2.–29.3.2020


LISÄTIETOJA JA KUVAPYYNNÖT
Minna Haveri, taiteentutkija, minna.haveri (at) hameenlinna.fi,
p. 040-821 4217
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H. Renlundin museum, elina.vuorimies (at) kokkola.fi,
p. 044-780 9478        Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä                                        kokoelmalahjoituksia

Nykyiset ITE-taiteen eli kotimaisen nykykansantaiteen kokoelmat tulevat lähivuosina täydentymään merkittävästi laajoilla, yhteensä lähes 1000 teosta käsittävillä kansainvälisillä kokoelmilla. Lahjoitukset laajentavat museon kokoelmaprofiilin kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. ITE-taide on keskeinen osa Kokkolassa toimivan K.H.Renlundin museon – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon toimintaa.

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Josef Wittlich_Germany_web.jpg
Josef Wittlich, Germany. Zimmer collection

Zimmer-kokoelma


Werner ja Elke Zimmer toimivat aiemmin mainosalalla. Vuonna 1970 he perustivat Düsseldorfiin nimeään kantavan naiivin taiteen gallerian, joka on ollut alallaan yksi johtavia ja tunnetuimpia gallerioita. Galleriatoiminnan päätyttyä he lahjoittavat osan laajasta kokoelmastaan Kokkolaan. Lahjoitus käsittää noin 300 teosta, pääosa teoksista on maalauksia, veistoksia on 20. 
Kokoelmassa ovat edustettuina naiivin ja outsider-taiteen keskieurooppalaiset klassikot kuten mm. Erich Bödeker, Minna Ennulat, Max Raffler ja Josef Wittlich. Merkittävän osan lahjoitusta muodostavat itäeurooppalaiset kuten mm. Nikifor ja Ondrej Šteberl ja erityisesti entisen Jugoslavian alueen taiteilijat kuten mm. Ivan Generalić, Ivan Rabuzin ja Franjo Klopotan. Zimmerien lahjoitus siirtyy Kokkolaan lokakuun 2018 aikana.

Philippe Saxer -kokoelma


Sveitsiläinen outsider-taiteen keräilijä Max Ammann hallinnoi Philippe Saxer -kokoelmaa, jonka hän haluaa lahjoittaa alalla toimiviin museoihin. Philippe Saxer (1965–2013) työskenteli Waldaun psykiatrisessa sairaalassa, jossa hän oli potilaana. Hän jätti jälkeensä laajan taiteellisen perinnön, johon kuuluu useita tuhansia maalauksia ja piirroksia. Kokkolaan tuleva lahjoitus käsittää 50 piirrosta. Saxerin töitä on ollut esillä kymmenissä näyttelyissä mm. Museum in Lagerhausissa St. Gallenissa, Japanissa, Kiinassa, Intiassa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Suomessa. Teokset saadaan museolle lokakuussa 2018.

Dietz Mertin -kokoelma


Dietz Mertinin kokoelma käsittää noin 500 sekä naiivin että outsider-taiteen teosta. Mertin on tehnyt uransa kansainvälisen taloushallinnon alalla ja työskennellyt pitkiä aikoja mm. New Yorkissa ja Brasiliassa ennen paluutaan Saksaan. Hän kertoo aloittaneensa taiteen keräämisen teosten silmää miellyttäneen naiivin muotokielen perusteella vailla erityisiä kokoelmallisia linjauksia. Perheen matkoilla hän saattoi intohimonsa ajamana etsiä taiteilijoita ja tekijöitä mm. takametsien kylistä tai savannin reunamilta. Useimmiten etsintä palkittiin ja kokoelma täydentyi.
Mertinin kokoelmassa on edustettuina korkealuokkaista kansainvälistä kansantaidetta ja erityisesti puuveistoksia mm. Etelä-Amerikasta ja Afrikasta että votiivikuvia 1600- ja 1700-luvuilta. Lisäksi kokoelmaan kuuluu useita outsider-taiteen keskeisten tekijöiden teoksia kuten puolalaisen Nikiforin, saksalaisten Wölflin, Trillhasen, Emma Sternin, Schröder-Sonnensternin, brasilialaisen Chico da Silvan, ranskalaisen Bauchantin sekä haitilaisen Liataudin teoksia. Mertinin kokoelma tulee siirtymään Kokkolaan testamentin kautta.


Uusi kansainvälinen profiili


Suomalaiseen nykykansantaiteeseen toistaiseksi keskittynyt K.H.Renlundin museo uudistaa profiilinsa lahjoitusten turvin kansainväliseksi. Se tarkoittaa sisällöllisen painopisteen suuntaamista myös kansainvälisiin naiivin ja outsider-taiteen ilmiöihin ja taiteilijoihin. 
ITE-taiteen toiminta käynnistyi Kaustisella 2001 Maaseudun Sivistysliiton nykykansantaiteen kartoitustoiminnan tuloksena ja se siirtyi Kokkolaan osaksi K.H.Renlundin museota – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseota 2009. Museo toimii public-private-partnership yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.
Maaseudun Sivistysliiton kartoitustoiminnan kautta on rakentunut suomalaisen nykykansantaiteen ilmiö, ITE-taide. Työn kuluessa on vuosien aikana tunnistettu satoja ITE-taiteilijoita eri puolilta Suomea, joiden teoksia on esitetty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Museon hallinnoimassa ITE-taiteen kokoelmassa on tällä hetkellä n. 1100 luetteloitua teosta.
Kansallisen toiminnan ohella K.H.Renlundin museo on aktiivinen ITE-taiteen toimija kansainvälisillä outsider-taiteen kentillä sekä verkostoitujana että asiantuntijuuden ja näyttelyvaihdon kautta. Lisäksi museo on European Outsider Art Associationin (EOA) jäsen.
Verkostojensa ja yhteiskumppanuuksiensa kautta museolla on ollut vuosien ajan mm. kansainvälistä asiantuntija- ja näyttelyvaihtoa mm. pariisilaisen abcd-kokoelman ja Max Ammannin kokoelmien kanssa. Yhteistyöverkostoon kuuluvat lisäksi Museum in Lagerhaus St Gallenissa, Pallant House Gallery Chichesterissä, Galeria Herenplaats Rotterdamissa, Inuti Tukholmassa, Tallinna Kunstihoone ja Göteborgs Konsthall.
Parhaillaan K.H.Renlundin museon käynnistämässä pohjoismaisessa kiertonäyttelyssä Nordic Outsider Art - Pehmeetä touhua tehdään yhteistyötä Suomen käsityön museon lisäksi skandinaavisten kumppanien kanssa. Ne ovat Trastad-kokoelma Harstadissa Norjassa, taidekoulu ja -studio Bifrost RandersissaTanskassa, Inuti-säätiön taidestudiot Tukholmassa Ruotsissa ja Safnasafnið-museo Akureyrissa Islannissa.
Vuodeksi 2020 museo valmistelee keskeisten suomalaisten taidemuseoiden kanssa ITE-taiteen esittelyn 20-vuotisjuhlavuoden kiertonäyttelyä. Näyttelyssä tullaan esittämään teoksia niin taiteilijoiden ja museoiden kuin keräilijöiden kokoelmista erityisteemana Skandinavia ja Venäjä.
 
Lisätietoja antaa museotoimenjohtaja
Kristina Ahmas 044 7809 574
NAIIVIA TAIDETTA DALLMEIER-KOKOELMASTA ESILLÄ KANSANTAITEENKESKUKSESSA


fb_20170707-039.jpg
Kuva - Lauri Oino


Kaustisen kunta sai 2000-luvun alkuvuosikymmenellä merkittävän taidelahjoituksen, kun saksalainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeier päätti lahjoittaa keräämänsä kokoelman Kaustiselle. Dallmeierit olivat keränneet eurooppalaista naiivia taidetta vuodesta 1969 lähtien, ja olivat jo useita vuosia etsineet sille sopivaa kotia. Kaustisen kunta kustansi kokoelmasta kirjan viime kesänä, ja nyt tänä kesänä kokoelma on saanut pysyvän esittelypaikan Kaustisen kansantaiteenkeskuksesta.

Kokoelmat ovat aina kerääjiensä näköisiä. Dallmeierit keskittyivät kokoelman keräämisessään nimenomaan naiiveihin taiteilijoihin, joilla ei ole koulutusta ja jotka luovat omintakeisia kuvia omasta sisäisestä maailmastaan. Dallmeierit tekivät pitkäjänteistä työtä etsiessään ja nostaessaan esille itsestään ääntä pitämättömien taidetta. Kokoelma on hieno kokonaisuus eurooppalaisesta 1960–70-lukujen naiivista taiteesta, jota sittemmin on alettu nimittää outsider-taiteeksi. 

Kokoelman yli 200 teoksesta on esillä Kaustisen kansantaiteenkeskuksessa lähes 90 työtä; 19 maalausta ja 68 veistosta 32 taiteilijalta. Kaustisen kunnan omistamaa Dallmeier-taidekokoelmaa hoitaa K.H.Renlundin museo Kokkolassa. Kokoelma on ollut viimeksi laajasti esillä näyttelyssä Taivas kattona – hengellisyys kansantaiteessa Valamon kulttuurikeskuksessa ja ITE-museossa Kokkolassa 2015–16.

LISÄTIETOJA:
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H.Renlundin museo, Kokkola, p. 044-780 9478


TAUSTAA


Suomalais-saksalainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeier tutustuivat Erich Bödekeriin ja tämän satumaiseen puutarhaan keväällä 1969. Innostus kuvaa parhaiten vierailun jälkeisiä tunnelmia. He tekivät Bödekeristä elämäkertahaastattelun ja kattavan teosluettelon tämän lähes 900 työstä. Dallmeierit perustivat vuonna 1983 myös seuran, joka yhä tänäkin päivänä kantaa hänen nimeään.

Sama innostus vei Dallmeierit eri Euroopan maihin 1970- ja 80-luvuilla tutustumaan muihin naiiveihin taiteilijoihin, jotka silloin olivat vielä tuntemattomia. Yli rajojen syntyi ystävyyttä, usein vilkas kirjeenvaihto, monia inhimillisiä kontakteja, jotka useimmin ylittivät pelkän taiteen keräämisen. Matkojen tuloksena syntyi useita eri taiteilijoita käsitteleviä artikkeleita, jotka julkaistiin kirjoissa, näyttelyluetteloissa ja taidelehdissä. Pian ensimmäisen keräilymatkansa jälkeen Dallmeierit järjestivät ensimmäisen näyttelynsä Iisalmessa, missä he työskentelivät apulaislääkäreinä vuonna 1973. Se oli lajissaan ensimmäinen Suomessa ja siirtyi esitettäväksi myös Amos Anderssonin taidemuseoon Helsinkiin.

Kokoelman keräämisen ja näyttelyitten järjestämisen rinnalla on ollut vahva tutkimustyö. Volker Dallmeier määrittelee naiivin taiteen samaan tapaan kuin professori, kuraattori Thomas Grochowiak, jonka mukaan naiivien tuotanto on kaukana kaikesta, mikä on tekemisissä koulutuksen, kurssien, sivistyksen kanssa. Autenttiset naiivit luovat teoksia itsestään, kuvia, joita he kantavat sisällään, kuvia omista maailmoistaan.

Jo kokoelmakeräämisen alkuvuosina, vuonna 1971 naiivi taide oli saavuttanut jonkinasteisen lakipisteensä. Naiivin taiteen sisälle kelpuutettiin kaikki mahdollinen, mikä miellytti suurta maksavaa yleisöä. Vuoden 1928 Pariisin suuresta naiivin taiteen näyttelystä Puhtaan sydämen maalarit oli kulunut aikaa, samoin tunnetuista naiiveista maalareista kuten Henri Rousseau, Séraphine Louis, Louis Vivin ja Niko Pirosmani, ja myös heidät löytäneistä tunnetuista ammattilaistaiteilijoista!

Myös naiivin taiteen nimeäminen vaikeutui outsider-taiteen esilletulon myötä 1970-luvun alkupuolella. Dallmeierit näkivät, miten naiivista taiteesta tuli kuin yhdessä yössä outsider-taidetta. Esimerkiksi heidän kokoelmaansa kuuluneet naiivin taiteen mestarit Anselme Boix-Vives, Erich Bödeker, Pietro Ghizzardi, Max Raffler, Nikifor ja Anna Zemánková tunnustettiin äkkiä outsider-taiteen klassikoiksi.

Keskellä naiivin taiteen kriisiä vuonna 1981 Volker Dallmeier järjesti yhdessä Werner Pöschelin kanssa näyttelyn Naive Kunst – Geschichte und Gegenwart (Naiivi taide – historia ja nykyisyys). Sen yhteydessä yritettiin ensimmäistä kertaa tiukalla valinnalla ja radikaalisti karsimalla erottaa ”aito naiivi taide” sunnuntaimaalauksesta, jäljittelemisestä ja naivistisesta kitsistä. Näyttely herättikin paljon keskustelua.

Lukuisat näyttelyvierailut, konferenssit ja keskustelut tutkijoiden, asiantuntijoiden ja muiden keräilijöiden kanssa ovat vahvistaneet Dallmeierien käsitystä naiivista taiteesta ja sen olemuksesta kasvattaen heistä naiivin taiteen puolestapuhujia. He näkevät myös, että naiivi taide oli aikansa lapsi. ”Onneksi hyvät taiteilijat jäävät aina olemaan, käsitteiden ristiriidoista huolimatta”, he toteavat.

Kaustisen kunta sai 2000-luvun alkuvuosikymmenenä Volker ja Maija Dallmeiereilta avokätisenä lahjoituksena kokoelman, joka kattaa yli 200 teosta, maalauksia ja veistoksia, yli 60 taiteilijalta yli kymmenestä Euroopan maasta. Kokoelma sisältää naiivin taiteen keskeisiä teoksia eritoten 60- ja 70-luvuilta. Lisäksi kokoelmaan kuuluu suuri joukko puolalaisia kansanomaisia puuveistoksia sekä mittava naiivin taiteen käsikirjasto.


KÄSITTEITÄ

ITE-museo
on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen näyttelyiden ja kokoelman keskus on Kokkolassa K.H.Renlundin  museon yhteydessä. ITE-museo tuottaa myös kiertäviä näyttelyitä ”liikkuvana museona”.

ITEpäisyys
on ITE-taiteen vuoden 2017 päänäyttely, johon yhdistyy nykytaidetta ja outsider-taidetta. Näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja. Tuottajina ovat K.H.Renlundin  museo, Joensuun taidemuseo Onni ja Maaseudun Sivistysliitto.

ITE-taide
on suomalaista nykykansantaidetta, ”itse tehtyä elämää”. ITE-taiteilijat toimivat ns. virallisen taidemaailman reunamilla tai ulkopuolella. Usein koko heidän elämäntapansa on kokeilunhalun, innostuksen ja tekemisen ilon täyttämää itseilmaisua, jossa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyin, julkaisuin, dokumentaatioin ja tapahtumin.

Outsider-taide
on laaja ja kansainvälinen käsite, jolla viitataan taidemaailman käytäntöjen, kuten taidekoulutuksen, galleriamaailman ja apurahajärjestelmän ulkopuolella tehtyyn taiteeseen. Outsider-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ympäristöissä tai hoitolaitoksissa. Jotkut heistä tarvitsevat erityistä tukea taiteen tekemiseen.


Sivun alkuun

Päivitetty 8.6.2020 | Lähetä palautetta | Tulosta