Du är här

Utställningar

K.H.Renlunds museums mål är att genom sina utställningar ge en mångsidig bild av Karleby stads och Mellersta Österbottens kulturhistoria och konst. Museets egna samlingar utgör grunden för utställningsverksamheten. Utställningarna är av både permanent (3-5 år) och temporär (2-4 mån.) karaktär. I temporära utställningar visas oftast verk av konstnärer som endera valts på basen av ansökan eller som bjudits in. Till temporära utställningar hör också utställningar som gjorts i samarbete med andra aktörer och turnerande utställningar som hyrts av annan producent. 

RYSCH & PYSCH

GARDEROBFYND
24.5.-30.9.
Rooska gården, Långbrogatan 39

Hepenet A3.jpg

Inför sommaren vädrar vi ur garderoberna och tar fram de bästa – och mest intima – plaggen: festliga bröllopsklänningar, värdiga begravningskläder, gåtfulla korsetter närmast huden, charmiga huvudbonader samt fantasifulla smycken som pricken på i:et. Konstnärerna Kirsi Neuvonen, Kristiina Nyrhinen, Anni Rapinoja, Liisa Steffa, Virpi Vesanen-Laukkanen, Meri Westlin och fotograf Esa Kapila gläntar på sina garderobsdörrar. Den visuella sommarutställningen bjuder på både autentiska gamla dräkter och beklädnad i konst och historiska fotografier. Liisa Heikkilä-Palo är kurator för utställningen.

Anni Rapinoja är känd för sina kreationer av material som hon hittar i naturen, alltifrån lingonblad och tuvull till videkissor och harspillning. Materialen kallar hon för arbetskamrater. Efter att Rapinoja är klar med ett konstverk fortsätter arbetskamraterna att arbeta i flera år, bl.a. med att förändra färg. Rapinoja deltar med bl.a. pälsar gjorda av bladvass och barntossor och väskor dekorerade videkissor.

Naturen pryder också grafikern Kirsi Neuvonens klädmotiv, ur vilka det verka växa slingrande blommor, lekfullt hoppande kottar och ståtliga skogar. Förutom storskaliga grafiktryck förevisar vi också hennes bedårande små tredimensionella grafikklänningar.

Textilkonstnären Kristiina Nyrhinen har designat bl.a. inredningstyger, kläder, ryor och kyrkotextilier och deltar med en skir och samtidigt volyminös klänning i silkesorganza med tillhörande hatt samt silkesblommor.

Bild- och textilkonstnär Virpi Vesanen-Laukkanen säger sig leka med och parodiera kvinnobilden. Hennes färggranna korsetter och klänningar är som karameller – de är de facto tillverkade av karamellpapper! Broderade knästrumpor och virkade klackskor hör också till hennes kollektion.

Bildkonstnär Meri Westlins bidrag till utställningen är en installation bestående av ett trettiotal plagg, varav några var utställda redan på 1990-talet. Westlin har uppdaterat dessa garderobfynd till 2018 och skapat en helt ny garderobinstallation.

Smycken är en naturlig del av kvinnors dräktkultur. Vid sidan om kläder visas också Liisa Steffas unika smycken. Steffas passion för formgivning och hennes kulturhistoriekännedom tar sig uttryck i smyckena som är gjorda av material hon skaffar på marknader, lopptorg och i antikaffärer under sina resor runtom i världen. De estetiska och mångkulturella skapelserna är fascinerade och kan bäras som konstverk.

I fotograf Esa Kapilas visuella uttryck står texturen, ljuset och färgerna för stämningen. Kapila är utbildad inredningsarkitekt men fokuserar numera på fotografi och särkilt mode- och porträttfotografi. Han kombinerar visuella element såsom kläder, smycken och textilier ur olika kulturer och skapar samtidigt nya fusioner. 

I Rooska gårdens övre våning visas dräkter och accessoarer ur museets kulturhistoriska samlingar samt visitkort ur fotosamlingarna. En Gamlakarlebydams riktigt paljetterade charlstonklänning från 1920-talet och en turnyrdräkt sydd i Vasa i slutet av 1800-talet samt hattar och accessoarer ger liv åt Rooska gården och påminner om levda liv i Karleby.

Hur är det då med beklädnad för män – ryms det under rysch & pysch-temat? Naturligtvis, även om mäns beklädnad ofta är mera diskret än kvinnors. Exempel på manliga klädesplagg och accessoarer i denna utställning kan nämnas en smoking, cylinderhatt, promenadkäpp och ett fickur ur museets egna samlingar.

VERNISSAGE

Utställningen öppnas to 24.5. med öppet hus kl. 11–18. Besökare inbjuds att klä sig enligt temat rysch och pysch! Man kan också låna en hatt i museibutiken för att komma i rätt stämning.

EVENEMANG:

I samband med utställningen arrangeras en tävling kallad Klä damen! Tävlingen går ut på att designa och tillverka en valfri klädsel åt Essi Korvas träskulptur som finns utomhus vid Rooska gården. Mer info om tävlingsreglerna samt förhandsanmälan på museets hemsida www.kokkola.fi/museot

Dessutom ordnas en workshop med konstnär Virpi Vesanen-Laukkanen 8–9.6.2018 i saltmagasinet vid Rooska gården. Vi pysslar av godispapper under handledning av konstnären. Fritt inträde.


Info:

Kurator Liisa Heikkilä-Palo, liisa.heikkila.palo@gmail.com, tel. 0400 465 837,

Utställningsamanuens Susanne Svenfors-Furu, susanne.svenfors-furu@kokkola.fi, tel. 044 7809 052,

Museivärdinna Monica Witting-Kangasniemi, monica.witting-kangasniemi@kokkola.fi, tel. 044 7809 477 (bokning, guidning)

Upp

Uppdaterad 7.8.2018 | Skriv ut