Olet tässä

Viljo Nissisen mineraalikokoelma

Kokkolalainen keräilijä Viljo Nissinen (1914-2000) on koonnut Kiepissä sijaitsevan mineraalikokoelman. Hän on järjestänyt näytteet mineraalien kemialliseen koostumukseen perustuvan luokittelun mukaan. Hänelle on myös ollut tärkeää näytteiden kauneus, virheettömyys ja mineraalin erilaisuus löytöpaikasta johtuen. Hänen tavoitteenaan oli kerätä kaikki maailman mineraalit, kokoelmassa on näytteillä n. 1500 mineraalia, lajeja n. 2000. Kokoelma tuli Kokkolan kaupungin omistukseen vuonna 1984.

Mineraalit ja alkuaineet kertovat maailmankaikkeuden varhaisvaiheista. Kävijä voi perehtyä lisäksi eri kivilajeihin ja niiden syntyyn. Kokoelmasta löytyy noin 3 500 miljoonan vuoden ikäinen Siuruan gneissi, joka on Fennoskandian kilven vanhin kivi.

Suomesta on löydetty n. 670 erilaista mineraalia. Kokoelman Suomi-vitriini antaa hyvän kuvan maamme mineraalien runsaudesta. Esillä on mm. ametisti Lampivaarasta, turmaliini Kuortaneelta ja zirkoni Siilinjärveltä. Lisäksi erikoisvitriineissä esitellään radioaktiivisia aineita sisältäviä mineraaleja, platinamineraaleja sekä kivi- ja rautameteoriitteja.

Kuva: Joni Virtanen

Kuva: Joni Virtanen


Sivun alkuun

Päivitetty 7.12.2016 | Lähetä palautetta | Tulosta