Hyppää sisältöön

Kokkolan kivikerho

Platinanäyte Viljo Nissisen mineraalikokoelmasta.
Platina, Coco, Kolumbia.

Vuodesta 2010 alkaen Kiepissä on kokoontunut Kokkolan kivikerho. Kivikerhon tavoitteena on tutustuttaa kerholaiset Suomen ja erityisesti Keski-Pohjanmaan kiviin, kivilajeihin, mineralogiaan ja geologiaan. Samalla kiviharrastajat ja asiasta kiinnostuneet tutustuvat toisiinsa. Toimintaan kuuluu myös kivien tunnistusillat ja kiviretket Keski-Pohjanmaalla. Kaikille avointa toimintaa jatketaan taas, kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 17. Vapaa pääsy, tervetuloa!

 

Kokkolan Kivikerhon kokoontuu vuonna 2024 seuraavasti:

8.2. (huom! Ei 1.2.) Platinamineraalit – Tapio Soukka (Oulun yliopisto)

7.3. Sepän ammatti – Ari Haapamäki (ent. Toholammin Artesaaniopiston opettaja)

11.4. (huom! Ei 4.4.) Keliber-litiumhanke ja sen merkitys ilmastolle, Euroopalle ja Kokkola-Kaustinen alueelle – Hannu Hautala  (toimitusjohtaja Keliber Oy)

5.9.

3.10.

7.11.

Aiheet ja esitelmöijät ilmoitetaan myöhemmin. Jos sinulla on mahdollisuus osallistua järjestelyihin, ota yhteyttä kieppi@kokkola.fi

Kivikerhon aihepiirejä:

  • alkuräjähdys ja alkuaineiden synty
  • Planeetta Maan törmäyskraatterit
  • kivien synty ja rakenne
  • jalokivet ja korukivet
  • malmikivet ja niiden etsintä
  • kriittiset metallit, kaivoshankkeet
  • kivinäytteiden käsittelyyn liittyvät vaarat
  • happamat sulfaattimaat
  • Keski-Pohjanmaan arkeologia

 

Menneet kokoontumiset:

Platinamineraalit aiheena Kokkolan Kivikerhossa 8.2. klo 17

Vuoden ensimmäisessä kokoontumisessa Kokkolan Kivikerhossa kuullaan platinaryhmän mineraaleista. Aiheesta kertoo Oulun yliopiston materiaalianalyysikeskuksessa työskentelevä Tapio Soukka. Hän on tutkinut mm. Lapin platinahippujen koostumusta ja syntyä. Tutkimuksissaan hän pyrkii selvittämään niiden lähtöpaikkaa ja millaiset prosessit ovat voineet synnyttää ne aikoinaan. Yleisesti Lapin kullanhuuhdonta alueilta löydetään kullan lisäksi muita kiintoisia mineraaleja, joiden lähtöpaikka on tuntematon.

Sepän työ aiheena Kokkolan Kivikerhossa 7.3. klo 17

Seppämestari Ari Haapamäki kertoo käsityötaidon kehittymisestä ja pohtii ammatin tulevaisuutta. Hän esittelee myös omia töitään kivikerhon illassa. Ari toimi opettajana Toholammin Artesaaniopistolla eläkeikään saakka. Hän jatkaa yhä opetustöitä mm. KanTo -kansalaisopiston koru- ja kivityökursseilla.

Keliber-litiumhanke aiheena Kokkolan Kivikerhossa 11.4. klo 17

Keski-Pohjanmaan litiumesiintymät, jotka tunnistettiin ensimmäisen kerran 1950-luvun lopulla, kuuluvat Euroopan merkittävimpiin. Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhankkeen tavoitteena on aloittaa vastuullinen akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto omasta malmista ensimmäisenä Euroopassa. Keliber-litiumhankkeesta ja sen merkityksestä ilmastolle, Euroopalle ja Kokkola-Kaustinen alueelle kertoo Keliber Oy:n toimitusjohtaja Hannu Hautala Kokkolan kivikerhossa 11.4. klo 17.