Hyppää sisältöön
Koiraspyy havumetsässä, taustalla kuu.
Pyyn piilopaikka / Jani Ylikangas

Vaihtuvat näyttelyt

Kiepin toiminnan perusta on yhteistyössä. Teemme yhteistyötä muun muassa Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus), Geologian tutkimuslaitoksen (GTK) sekä paikallisten toimijoiden, asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa. Yhteistyön avulla järjestämme pysyvien näyttelyiden rinnalle vaihtuvia näyttelyitä. Niiden kautta voimme syventyä ajankohtaisiin ja mielenkiintoisiin teemoihin tai luonnonilmiöihin. Alueen taiteilijat tuovat tärkeän ulottuvuuden herkkään luontokokemukseen.

Faabelimetsän pyyt

5.6.–8.9.2024

Jani Ylikangas, valokuvia

Keväällä 2024 Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo järjesti yhteistyössä Jani Ylikankaan kanssa näyttelyn sekä työpajan, jossa perehdyttiin Suomessa eläviin pöllölajeihin ja niiden elintapoihin. Näyttely keräsi runsaasti katsojia ja työpajoissa kävi 45 ryhmää, yhteensä 715 osallistujaa.

Faabelimetsän pöllöt -näyttely saa jatkoa keskittyen suurelle yleisölle tuntemattomampaan lajiin, pyyhyn. Metsäkanoista suurimpien metson ja teeren varjoon jäävä pyy tulee tutummaksi kesäisen valokuvanäyttelyn myötä. Lisää pyyn elämästä voit lukea Janin kirjasta, joka julkaistaan Kiepissä 29.6.2024.

”Luontokuvaajana etsin tunnelmia, tunteita ja mystiikkaa vanhojen kuusimetsien kätköistä. Pyrin liikkumaan vapaasti eläinten mukana, samalla ikuistaen niiden elämää ja elinympäristöä omalle maalausmaiselle tyylilleni uskollisesti. Yleensä tutustun kohteisiini ennalta, yksilöinä, ja kuvateokset saavat muotonsa vasta kun luottamus ja vahva yhteys kuvattavaan on syntynyt.

Faabelimetsän pyyt -näyttely on matka synkkään korpikuusikkoon missä asuu ujo metsäpyy. Se kiertää aina sille puolelle kuusen runkoa johon en näe. Vihellys ja siipien hurina kertovat kuitenkin sen olevan täällä. Tuo salaperäinen lintu pakenee herkästi, mutta aina vain pienen matkan. Juuri sen verran, että houkutus lähteä uudestaan sen perään säilyy. Niin pyy hetki kerrallaan johdattaa minut metsän syvyyksiin, jonne molemmat katoamme. Tästä alkaa erityinen matka. Täältä voin löytää kaiken taikuuden…” 

Pyy (Tetrastes bonasia)

Pyy on kirjava, pienikokoinen metsäkanalintu. Laji esiintyy lähes koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Sen tyypillistä elinympäristöä ovat suojaisat kuusikot ja sekametsät. Pyy on piilotteleva paikkalintu, sen läsnäolon paljastaa usein ohut ja korkea vihellystrilli. Pyy syö kesällä lehtiä, kukkia ja versoja, syksyllä marjoja, talvella leppien ja koivujen urpuja ja silmuja. Untuvikot syövät selkärangattomia.

Menneitä näyttelyitä: