Hyppää sisältöön

AKT:n työtaistelu vaikuttaa kaukolämmön tuotantoon Kokkolassa

Meneillään oleva AKT:n työtaistelu vaikuttaa välillisesti myös kaukolämmön tuotantoon Kokkolassa. Mikäli suurteollisuusalueelle raaka-aineita tuovan rikastelaivan lastia ei lakon vuoksi pureta, tuotantoprosesseja joudutaan ajamaan alas. Työtaistelu aiheuttaa jo tässä vaiheessa suurteollisuusalueella tuotantorajoituksia.

Vaikutukset suurteollisuusalueen lämmön- ja höyrynjakeluun saattavat näkyä ensi viikolla

Suurteollisuusalueelta saatava höyry ja hukkalämpö muodostavat oleellisen osan – noin 40 % – Kokkolan Energian höyrystä ja kaukolämmöstä. Alasajon vuoksi lämmöntuotantoon syntyy vajetta. Kokkolan Energia ja muut toimijat jatkavat neuvotteluja AKT:n kanssa, jotta huoltovarmuuskriittisen rikastelaivan lastin purkamiselle saataisiin lupa.

Kaukolämpöä riittää kuitenkin koteihin

Huoltovarmuuden nimissä Kokkolan Energia varautuu priorisoimaan lämmön tuotannon ja jakelun mahdollisissa poikkeustilanteissa alueen kotitalouksille ja muille kriittisille toimijoille, kuten keskussairaalalle ja hoitolaitoksille. Menetettyä CO2-vapaata lämpöä korvataan käyttämällä fossiilisia polttoaineita kuten turvetta ja öljyä. Tarvittava turve otetaan Kokkolan Energian varmuusvarastoista.

Kokkolan Energialle tämä tarkoittaa sähkön tuotantorajoituksia, joilla varmistetaan lämmön riittävyys kylminä talvipäivinä. Kokkolan Energia on saanut huoltovarmuuden nimissä luvan purkaa maanantaina saapuvan hakelaivan.

”Valitettavasti rikastelaiva ei ole saanut purkulupaa, vaikka sen merkitys lämmöntuotannolle ja huoltovarmuudelle on huomattavasti merkittävämpi kuin yksittäisellä hakelaivalla”, Kokkolan Energian tuotantojohtaja Tommi Korpi harmittelee.