Hyppää sisältöön

Chydenius-seminaari keskustelee turvallisuudesta ja energiatulevaisuudesta

Kokkolan Chydenius-seminaari järjestetään perjantaina 1.7. (klo 12–16) Kokkolan kaupungintalon Kokkolasalissa. Teemana on ”Turvallisuus, geopolitiikka ja eurooppalainen energiatulevaisuus”.

“Haluamme tänä vuonna käsitellä seminaarissa vihreää siirtymää, josta ei voi puhua liikaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan on ehdottoman tärkeää tuoda keskusteluun myös muuttunut turvallisuustilanne ja geopolitiikka. Nämä kaksi asiaa liittyvät myös hyvin läheisesti toisiinsa”, kertoo Anders Chydenius -säätiön asiahenkilö Anu Rantamäki.

Euroopan ja Suomen muuttuneesta turvallisuudesta puhuu Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Varman toimitusjohtaja Risto Murto tuovat keskusteluun näkemyksensä Euroopan energiatulevaisuudesta. Suomen energiapolitiikan vastuuministerinä Lintilä voi valottaa Sanna Marinin hallituksen vihreän siirtymän tavoitteita. Risto Murto Varman toimitusjohtajana tuo työeläkeyhtiön näkökulman energiasiirymän vaikutuksiin. Keskustelua johtaa Keskipohjanmaan päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

Vihreän siirtymän uhkia ja mahdollisuuksia pohtii omassa puheenvuorossaan työelämäprofessori ja pitkäaikainen valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Kunta-, koulutus- ja yritysnäkökulmat energiasiirtymäkeskusteluun tuovat Kuntaliiton yhdyskunta- ja ympäristöasioiden johtaja Miira Riipinen, Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt ja Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä.

Tilaisuuden avaavat Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Björn Vikström. Päätössanat pitää Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittola. Seminaarin pääjärjestäjinä ovat Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Anders Chydenius -säätiö. Kumppaneita ovat Osuuskauppa KPO, Keski-Pohjanmaan Osuuspankki, Hilla Group ja Pohjanmaan kauppakamari.

Seminaari on avoin ja maksuton kaikille. Tapahtumaa voi seurata myös verkon välityksellä. Ilmoittautumisia pyydetään 28.6. mennessä osoitteessa www.chydenius.fi/seminaari.

Turvallisuus, geopolitiikka ja eurooppalainen energiatulevaisuus

12.00

Tervetulosanat

– Stina Mattila, Kokkolan kaupunginjohtaja

– Björn Vikström, Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja

 

12.15

Euroopan ja Suomen muuttunut turvallisuus

– Mika Aaltola, johtaja, Ulkopoliittinen instituutti

Euroopan energiatulevaisuus

– Mika Lintilä, elinkeinoministeri

– Risto Murto, toimitusjohtaja, Varma

Keskustelu

 

Kahvitauko

 

14.10

Vihreä siirtymä – uhka vai mahdollisuus?

– Martti Hetemäki, työelämäprofessori

Näkökulmia energiasiirtymään

– Miira Riipinen, johtaja, yhdyskunta ja ympäristö, Kuntaliitto

– Mikael Lindfelt, rehtori, Åbo Akademi

– Paula Erkkilä, toimitusjohtaja, Pohjanmaan kauppakamari

Keskustelu

 

15.50

Päätössanat

– Marko Aittola, Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja

 

16.00 Seminaari päättyy

 

Puheenjohtajana Tiina Ojutkangas, Keskipohjanmaan päätoimittaja, sisältöjohtaja, Hilla Group -konserni

Seminaaria on mahdollista seurata myös verkon välityksellä.