Hyppää sisältöön

Iloa ja liikettä pienille -hanke

Kokkolan varhaiskasvatuspalveluiden Iloa ja liikettä pienille -hanke on liikuttanut ja leikittänyt kokkolalaisia lapsia elokuusta 2020 alkaen. AVI:n rahoittaman hankkeen tarkoituksena on lisätä lasten toiminnallisuutta ja arkiaktiivisuutta varhaiskasvatuspäivän aikana ja tuoda liikkumisen ilo myös kotiin asti! Hankkeessa työskentelee yksi osa-aikainen työntekijä.

Kaikki Kokkolan varhaiskasvatusyksiköt ovat mukana valtakunnallisessa Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmassa, jonka tarkoitus on lisätä lasten fyysistä aktiivisuutta ja mahdollistaa jokaiselle lapsen liikkumisen ilo ja riemu. Fyysisen aktiivisuuden merkitys varhaiskasvatusiässä on korvaamaton; Liikunnallinen elämäntapa alkaa kehittyä jo varhaislapsuudessa, ja tätä on Kokkolassa haluttu tukea. Jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä on nimetty oma liikuntavastaava, jonka koordinoi ja suunnittelee liikuntamahdollisuuksia yksikön arjessa.

Iloa ja liikettä pienille -hankkeeseen kuuluvat säännölliset liikuntavastaavien tapaamiset kasvotusten tai verkossa; tapaamiset mahdollistavat ideoiden jakamisen ja toiminnan suunnittelun yhdessä. Hankevaroin on yksiköiden käyttöön hankittu useampi kiertävä liikuntavälinepaketti, joka sisältää monipuolisesti uusia, liikkumiseen innostavia välineitä, mm. pitkän airtrack-patjan. Uudet erilaiset liikuntavälineet innostavat lähtemään liikkeelle, ja kaikki välineet desinfioidaan huolellisesti eri ryhmien välillä.

Hankkeen puitteissa lapsille on myös ulkotiloissa järjestetty liikunnallisia tonttuseikkailuja ja hanketyöntekijän pitämiä musiikkiliikuntatunteja. Erityistä huomiota on kiinnitetty lasten osallisuuden tukemiseen niin, että jokaisen lapsen – myös kaikista pienempien ja hitaasti lämpiävien lasten – on mahdollista nauttia yhdessä touhuamisesta ja liikuntaleikeistä.

Koska perheen esimerkillä on valtavan suuri merkitys lapsen liikuntasuhteen kehitykselle, halusimme syksyllä 2020 kannustaa perheitä liikkumaan yhdessä. Jokaiseen perheeseen jaettiin perheliikuntapassi täynnä erilaisia, maksuttomia liikuntaideoita koko perheelle. Lapsi sai tehdä merkinnän passiin aina, kun oli liikkunut vähintään 15 minuutin ajan. Kaikkien passin palauttaneiden kesken arvottiin jokaisessa yksikössä koko perheen uimaliput sekä liikuntavälineämpäri. Lisäksi kaikkien yksikköjen kesken arvottiin pääpalkintona suuri liikuntavälinepaketti. Passilla haluttiin kannustaa perheitä liikkumaan myös varhaiskasvatuspäivän jälkeen, ja se sai erittäin myönteisen vastaanoton.

Suuria, yhteisiä musiikkiliikuntatapahtumia ei tällä hetkellä voi järjestää, mutta se ei ole estänyt musiikkitapahtumien tuomista yksiköihin. Lasten suosikkiartistit Soiva Sammakko ja Siina & Taikaradio ovat kuvanneet musiikillisia liikuntaseikkailuja Kokkolan lapsille: Nämä konsertit esitetään yksiköissä tallenteina suomeksi ja ruotsiksi kevään 2021, joten kaikki lapset pääsevät liikkumaan ja leikkimään yhdessä lastenorkesterien kanssa.