Hyppää sisältöön

Kaarlelan pitäjän historia osa IV ilmestyi suomeksi

Kaarlelan pitäjän historian viimeinen, runsas ja värikäs neljäs osa on ilmestynyt suomeksi juuri joulun alla 2022. Teos julkaistiin 2020 ruotsiksi ja sen on kääntänyt suomeksi Pertti Hyttinen. Kuuden tutkijakirjoittajan ja viiden tutkimusapulaisen sekä toimittajan, kuvatoimittajan ja taittajan yhteistyönä on syntynyt yli 780 sivun teos, joka pureutuu monipuolisesti lähes 40 vuoden elämänmenoon Kaarlelassa 1939–1976.

”Nyt suomennettu Kaarlelan historia on tärkeä niille lukuisille entisen Kaarlelan alueelle muuttaneille suomenkielisille ja monille Kokkolan naapurikuntien suomenkieliselle asukkaille. Tästä kirjasta löytyy vastaus moneen askarruttaneeseen lähihistorian kysymykseen”, kertoo Kälviän kotiseutuyhdistyksen sihteeri, historiatoimikunnan pitkäaikainen jäsen Eero Huhtala.

Sotaan lähdöstä kuntaliitokseen 1977

Nyt julkaistu teos lähtee tänä päivänäkin puhuttavasta sota-ajasta Kaarlelassa. Uuteen valoon nousevat niin ylimääräiset kertausharjoitukset, työvelvollisuus, hevosten otto puolustusvoimille, laaja talkootyö sekä elintarvike- ja raaka-ainepula kuin niiden vaikutukset kansan- ja sosiaalihuoltoon. Kirjan muissa luvuissa tuodaan esiin tutkimustulokset pitäjän asutuksesta, maanjaosta, kunnallistoiminnasta ja taloudesta, sosiaali- ja terveydenhuollosta, koulutuksesta,
yhdistystoiminnasta, elinkeinoista ja hengellisestä elämästä. Viimeisessä luvussa luodaan katsaus Kaarlelan pitäjään liitettyyn Öjan kuntaan ja sen kymmeneen viimeiseen vuoteen ennen liitosta Kaarlelaan 1969.

Kaarlelan kirjasarjan neljännen osan kirjoittamiseen ovat osallistuneet Malena Björkgren, Magnus Enlund, Anders Svenfelt, Gösta Svenfelt, Väinö Ylikangas ja Bernhard Åström. Tutkimusapulaisia on ollut viisi: Erik Engberg, Misha Hyttinen, Milla-Maarit Salo, Sandra Still ja Ville Valkama.

Kirjan kuvitukseen ja ulkoasuun on kiinnitetty erityistä huomiota. Kuvatoimittajana on toiminut Eugen Söderström ja taittajana Henrik Forslund. Kirjan toimittaja on tutkijatohtori Hanna Lindberg ja sisällön asiatarkastaja FT Henry Nygård. Heidän lisäkseen monet Kokkolan ja entisen Kaarlelan pitäjän asukkaat ovat osallistuneet kirjan tekemiseen antamalla siihen tietoja ja aineistoa. Kirjan julkaisee Kokkolan kaupunki, ja julkaisutyötä on koordinoinut kaupungin historiatoimikunta.

Kaarlelan pitäjän historian neljäs osa oli ennakkomyynnissä Keski-Pohjanmaan kirjamessuilla ja on nyt Kokkolan kivijalkamyymälöissä: Roosin talon museokaupassa, kaupungintalon asiakaspalvelupisteessä sekä Luckan-kirjakaupassa. Kaupungin historiatoimikunta järjestää laajan julkistamistilaisuuden sekä ruotsiksi että suomeksi alkuvuodesta 2023.

Lisätietoja:

Helena Anttiroiko-Mehtälä, Kokkolan kaupungin historiatoimikunnan pj., p. 050 355 2880, helena.mehtala@anvianet.fi
Christina Frilund, historiatoimikunnan varapj.,p. 050 411 5455, christina.frilund@edu.kokkola.fi
Erik Engberg, historiatoimikunnan sihteeri-koordinaattori, p. 044 780 9757, erik.engberg@kokkola.fi