Hyppää sisältöön
Kaupungin keskustan istutukset

Kaupunkikeskustojen elinvoimatiedot päivitetty

Kehittäminen vaatii resursseja myös Kokkolassa

Keskustojen elinvoima laski lähes kaikkialla. Kauppojen vähentyessä ravintolat säilyttivät asemansa. Vapautuneisiin liiketiloihin sijoittuu nyt toimistoja ja muita palveluita. Tiedot perustuvat 31 kaupungin vuosittaiseen elinvoimalaskentaan.

Elävät kaupunkikeskustat (EKK) ry on 28.5. julkistanut valtakunnalliset kaupunkikeskustojen elinvoimatiedot, jotka kuvaavat elinvoiman kehittymistä Suomen kaupunkikeskustoissa. Tunnusluvuista näkyy liiketilojen jakauma: kauppojen ja ravintoloiden osuus sekä tyhjien liiketilojen osuus. Elinvoimaluvussa jakauma suhteutetaan asukasmäärään. Tiedot on julkaistu vuodesta 2015 lähtien.

”Kaupunkikeskustan tilanne Kokkolassa mukailee valtakunnallisestikin haastava tilannetta. Merkille pantavaa meidän osaltamme on ravintoloiden osuuden kasvu. Kaupungin keskustan kehittäminen ja elävöittäminen vaatii selkeästi enemmän resursseja ja toimenpiteitä. Kokkolan kaupunkikeskustan tyhjien liikehuoneistojen määrän kasvu on tasaantunut viime vuosina, ja tiiviysluku hieman laskenut”, toteaa Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Valtakunnallisesti toimialoista eniten asemiaan menettivät muotikauppa ja asusteet. Toiseksi eniten menetyksiä oli sisustus- ja kodintarvikkeet -toimialalla. Ravintola-ala on yli vuoden ollut muuttuvien rajoitustoimien kohteena. Pidemmällä aikavälillä ravintoloiden ja kahviloiden määrä keskustoissa on kuitenkin kasvanut vuosi vuodelta. Niiden elinvoimavaikutus keskustoihin on yhä suurempi.

Odotukset huvi- ja ravintolaelämän vilkastumisesta syksyllä vahvistavat keskustojen elinvoimaa. Verkko-ostamisen kasvu ei vaikuta ravintoloihin – päinvastoin: lähettipalveluiden kotiin kuljetukset lisäävät ravintolaruuan kysyntää.

Kauppa on keskustan kivijalka, mutta keskustan vetovoima tukeutuu myös monipuoliseen elämyksellisyyteen. Keskusta yrityksineen kilpailee kuluttajien kiinnostuksesta ja vapaa-ajasta. Keskustoista haetaan myös palveluita, kulttuuria, viihdettä, jopa yllätyksiä ja yllättäviä kohtaamisia. Tulevaisuudessa turvallisuus ja vastuullisuus ovat keskiössä. Niiden avulla keskustat uudistuvat ja kehittyvät.

”Suomen tulevaisuus on kaupungeissa, mutta kaupunkien tulevaisuus on etenkin elävissä keskustoissa. Keskustat ovat Suomen kaupunkipolitiikan ydin”, EKK:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen väittää. ”Kaupungeilta odotetaan lähivuosina viisaita ja rohkeita investointeja. Vain näin keskustat voivat vahvistaa elinvoimaansa”.

Mahdollisia ratkaisuja kaupunkikeskustojen elinvoiman vahvistamiseksi on monia.

”Näkisin, että Kokkolassa kaupungin rakennetta voisi yhä tiivistää, eli kaupunkia kasvatetaan myös sisäänpäin. Keskustan kehittämisen tulee olla pitkäjänteistä, kaupungin johtamaa ja kaavoituksen tulisi pyrkiä edistämään kaupunkirakenteen tiivistymistä. Keskeistä on myös asumisen lisääminen keskustassa ja keskustan vaikutusalueella” sanoo Jonne Sandberg

”Keskustan vetovoimaa lisäävät myös investoinnit, kuten Kokkolassa kesällä valmistuva tapahtumapuisto ja tuleva hybridiareena. Nämä investoinnit tukevat osaltaan tapahtumien, kulttuurin, urheilun ja matkailun tuomaa elävyyttä ja elinvoimaa keskustan alueella”, jatkaa Sandberg

 

EKK elinvoimajulkistus 2021 liite

Liitetaulukko EKK elinvoima 2021

 

Lisätietoja:

Jonne Sandberg
kehitysjohtaja
Kokkolan kaupunki
044 7809 093
jonne.sandberg@kokkola.fi

Pokko Lemminkäinen
toiminnanjohtaja
Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry
040 555 3462
pokko.lemminkainen@kaupunkikeskustat.fi
www.kaupunkikeskustat.fi