Hyppää sisältöön

Kestävän kehityksen kilpailun voittajat palkittiin Kokkolassa

Kokkolan kaupunki voitti loppuvuodesta 2023 Kuntarahoituksen myöntämän 10 000 euron arvoisen Vuoden vihreä edelläkävijä -palkinnon. Palkinnon perusteena on rakenteilla oleva Piispanmäen koulu ja päiväkoti, jonka kokonaisuus on suunniteltu energiatehokkaaksi ja uusiutuvaa omavaraisuusenergiaa hyödyntäväksi.

Kuntarahoituksen myöntämä summa käytetään kokonaisuudessaan helmi-maaliskuussa 2024 järjestetyn Kestävän kehityksen kilpailun palkintoihin. Kilpailu järjestettiin kokkolalaisille lapsille ja nuorille, jotka ideoivat kestävään kehitykseen, esimerkiksi kierrätykseen, luonnonsuojeluun tai ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä kilpailutöitä. Kukin ryhmä voi jättää kilpailuun yhden kilpailutyön.

Lapsiryhmille ja koululuokille suunnattuun kilpailuun osallistui yhteensä 44 joukkuetta, jotka kilpailivat neljässä eri ikäisten sarjassa. Kunkin sarjan voittajajoukkue palkitaan 2500 euron rahapalkinnolla. Palkintosumman voittajaluokka tai lapsiryhmä voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi luokkaretkeen.

Raati kehuu kilpailun tasoa

”Kilpailun taso oli kaikissa sarjoissa erittäin korkea. Kilpailutöihin oli selvästi käytetty paljon aikaa, ja ne olivat todella idearikkaita”, kuvailee hyvinvointikoordinaattori Sanna Kauppi. ”Palkintoraati päättikin palkita voittajien lisäksi useita työryhmiä kunniamaininnalla.”

Palkintoraatiin kuuluivat kaupungin johtoryhmän ja ilmastoasiantuntijan lisäksi kaupunginhallituksen ja
-valtuuston puheenjohtajiston edustajat.

Sarjojen voittajina palkittiin

Varhaiskasvatus

Ulkometsän päiväkoti
Kilpailutyö: Lajittelu ja sen tuominen osaksi lasten päiväkotiarkea
Kommentti: Työssä on onnistuttu hyvin tekemään roskien lajittelu ja kierrättäminen tutuksi lapsille konkreettisella ja mielenkiintoisella tavalla.

Esiopetus – 2. lk

Lohtajan kirkonkylän koulu, 2. luokka
Kilpailutyö: Luontorakas koulun lähipiha-alue
Kommentti: Työssä on laadittu luova ja idearikas suunnitelma koulun piha-alueelle, jonka avulla voidaan hoitaa luontoa, saadaan roskia pois luonnosta ja lisätään eläinten hyvinvointia.

3. – 6. lk

Kälviän Marttilan koulu, 6. luokka
Kilpailutyö: Marttilan takapihan puutarha
Kommentti: Työssä on laadittu monipuolinen, yksityiskohtainen ja opetuksellisia elementtejä sisältävä suunnitelma puutarhan luomiseksi Marttilan koulun takapihalle.

7. – 9. lk

Hakalahden koulu, 9 A
Kilpailutyö: Monimuotoisuuden suojelukampanja
Kommentti: Vaikuttava kampanja tehtävineen luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Lisäksi raati myönsi kunniamaininnat seuraaville kilpailijoille:

• Taitotenavat, Vingen päiväkoti
• Halkokarin esiopetus, Tyrsky
• Halkokarin koulu, P1
• Såka skola 5-6
• Koivuhaan koulu 3 A
• Hakalahden koulu 7 A
• Kiviniityn koulu, JOPO