Hyppää sisältöön

Kokkolan suomalaisen lukion Team Batsat edustaa Suomea kansainvälisessä tölkkisatelliittikilpailussa

Kilpailussa opiskelijat rakentavat juomatölkin kokoiseen koteloon satelliitin pienoismallin, joka lähetetään yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa. Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

Italian Bolognassa järjestettävään loppukilpailuun osallistuu joukkueita noin 20 eri maasta. Kokkolalaisjoukkue voitti Suomen osakilpailun suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaaleista rakennetulla satelliitin pienoismallilla.

Team Batsatiin kuuluvat lukion ensimmäisellä luokalla opiskelevat Fanny Rovio ja Elsa Rekilä sekä abiturientit Jaakko Kaasinen, Eemeli Nissilä ja Zhibo Yang.

”Tähän on käytetty viikonloput ja iltapäivät. Vaikka ylioppilaskirjotukset ovat ohi, niin tulemme koululle arkipäivisin työskentelemään. Tässä pääsee hienosti soveltamaan asioita, joita on oppinut tunnilla fysiikasta”, Kaasinen kertoo.

Helmikuun alussa järjestetyssä Suomen CanSat-kilpailussa tiimin pienoismalli nousi 350 metrin korkeuteen.

”Aluksi projekti oli kuin koulutyö, mutta sitten siitä tuli harrastus. Asenteenamme on, että olemme oppimassa uutta, tutustumme uusiin ihmisiin ja tehdään parhaamme”, Yang kuvailee.

Kilpailussa arvioidaan tölkkisatelliitin lisäksi muun muassa kerrytetyn datan hyödyllisyyttä ja medianäkyvyyttä.

Tiimin työskentelyä voi seurata Instagramissa tililtä @batsatkokkola