Fortsätt till innehållet

Team Batsat från Kokkolan suomalainen lukio representerar Finland i internationell burksatellittävling

I tävlingen bygger studerandena en miniatyrsatellit i en kapsel av samma storlek som en läskburk. Satelliten skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata. Tävlingen är avsedd för elever i årskurs 7–9 och studerande på andra stadiet. Den ordnades nu för första gången i Finland.

I sluttävlingen, som ordnas i Bologna i Italien, deltar lag från cirka 20 länder. Karlebylaget vann deltävlingen i Finland med en miniatyrmodell av en satellit som till största delen var byggd av återvunnet material.

Till Team Batsat hör Fanny Rovio och Elsa Rekilä som går första året på gymnasiet och abiturienterna Jaakko Kaasinen, Eemeli Nissilä och Zhibo Yang.

”Vi har arbetat med detta under veckoslut och eftermiddagar. Studentskrivningarna är över, men vi kommer ändå till skolan på vardagarna för att arbeta. Det här är ett fint sätt att få tillämpa det som man har lärt sig på fysiklektionerna” berättar Kaasinen.

I den CanSat tävling som ordnades i Finland i början av februari nådde teamets miniatyr en höjd på 350 meter.

”Till en början var projektet som ett skolarbete, men sen blev det en hobby. Vår inställning är att vi är här för att lära oss nya saker, lära känna nya människor och göra vårt bästa” beskriver Yang.

I tävlingen bedöms själva burksatelliten och dessutom nyttan av de data som samlats och mediasynligheten.

Man kan följa teamets arbete på Instagram på @batsatkokkola