Hyppää sisältöön

Kokkolassa on järjestetty kaksikielistä opetusta 30 vuoden ajan

Kaksikielisellä opetuksella on pitkät perinteet Kokkolassa. Ensimmäinen ruotsinkielinen esiopetusryhmä siirtyi kielikylpyluokaksi Hollihaan koululle syksyllä 1992 ja ensimmäinen englanninkielinen esiopetusryhmä kaksi vuotta myöhemmin. Englanninkielinen kouluun tähtäävä ryhmä perustettiin syksyllä 1993 Englantilaiseen Lastentarhaan, joka oli toiminut paikkakunnalla jo kauan.

Kaksikielisen opetuksen tavoitteena on toiminnallinen kielitaito, jolloin oppilaat omaksuvat vierasta kieltä käytännön ja opetettavien aineiden kautta. Kaksikielinen opetus on vapaaehtoinen opetusmuoto, joka aloitetaan Kokkolassa 5-vuotiaina.

Osa kansainvälisyyssuunnitelmaa

Kaksikielinen opetus on osa Kokkolan kaupungin kansainvälisyyssuunnitelmaa ja oppilaille järjestetään ruotsin kielikylpyopetusta ja englannin laajamittaista kaksikielistä opetusta kaupungissa perusopetuksen ajan.

– Kaksikielinen opetus oli 30 vuotta sitten Kokkolassa aivan uudenlainen tapa järjestää opetusta. Nykyisin ruotsin kielikylpyopetus ja englannin laajamittainen kaksikielinen opetus ovat vakiintuneet kiinteäksi osaksi kaupungin opetuspalveluja. Kaksikielien opetus on aivan erityinen tapa opettaa ja oppia, ja se edellyttää jatkuvaa pedagogiikan kehittämistä ja opettajien vahvaa yhteistyötä, korostaa Kokkolan kaupungin sivistyskeskuksen kehittämiskoordinaattori Tuula Storbjörk.

Kaksikielisen opetuksen koordinaatioryhmä kehittää kaksikielistä opetusta edelleen yhteistyössä huoltajien, opetuspalvelujen ja tutkijoiden kanssa.

Kaksikielisen opetuksen 30-vuotistapahtuma

Kokkolan kaupungin sivistystoimi huomio kaksikielisen opetuksen 30-vuotista taivalta järjestämällä musiikkipitoisen juhlatapahtuman, jossa pääosassa ovat nykyiset ja entiset kaksikielisten ohjelmien oppilaat.

Tapahtumaa seuraamaan on kutsuttu kaksikielisten ohjelmien kehittämiseen vaikuttaneita henkilöitä sekä kaksikielisen opetuksen opettajia vuosien varrelta.

Tapahtuma pidetään Hollihaan koulun liikuntasalissa keskiviikkona 1.11.2023. Ohjelmassa on mm. oppilaiden esityksiä, entisten kielikylpyoppilaiden muistoja ja kokemuksia kaksikielisestä opetuksesta sekä yhteislaulua eri kielillä. Kahvitarjoilu tilaisuuden lopuksi.