Hyppää sisältöön
Lucina Hagman
Lucina Hagman (Charles Riis. Museovirasto)

Lucina Hagman saa veistoksen ja Hagmanit oman näyttelyn

Kälviäläisen kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen Siina paljastetaan Marttakodin pihapiirissä 5.6. pidettävissä Siinan veistoskekkereissä. Silloin on kulunut tasan 170 vuotta professori, koulunjohtaja Lucina Hagmanin syntymästä Kälviällä. Kontulaisen pientä tyttöä esittävä valaistu rautalankaveistos on Suomen ensimmäinen Lucina Hagmanille omistettu julkinen veistos.

Myös Marttakodilla 5.6. avattava näyttely “Kälviän Hagmanit – valokuvia Lucina Hagmanin perheestä ja pitäjästä” on kahden kälviäläisen ammattinaisen käsialaa. Sen ovat Siinan synnyinkotiin räätälintyönä suunnitelleet kulttuurintutkija Maija Myllykangas ja tietopalveluamanuenssi Anna Katriina Puikko.

Siina-veistos rahoitettiin Lucinan kotipitäjäläisten onnistuneella kansalaiskeräyksellä. Paljastusseremonian jälkeen Lucinan ystävät, Kälviän Martat, LC Kälviä ja LC Kälviä/ Lucina luovuttavat teoksen Kokkolan kaupungin julkisiin kokoelmiin. Veistoskeräyksen lahjoittajien lista julkistetaan kaikille avoimessa kansanjuhlassa Marttakodin suurella nurmikolla.

Veistoskekkereissä esiintyvät Kälviän Mieslaulajat, Lauluyhtye Koriat ja Kinnarin Pelimannit. Lucinan omat liitot tuovat juhlaan tervehdyksensä. Sekä Naisasialiitto Unioni, Marttaliitto että Suomalainen Naisliitto ovat Hagmanin perustamia.

Ohjelmaosuuden jälkeen kesäiltaa jatketaan seurustelun, pullakahvien, pelimannimusiikin ja näyttelyn merkeissä. Kälviän Hagmanit -näyttelyssä on esillä 29 valokuvaa Lucina Hagmanin perheestä ja Kälviän Hyypältä 1860-luvulta 1950-luvulle.

Näyttelykäsikirjoituksen ja tekstit on tehnyt Lucinan ystävien vetäjä, kulttuurintutkija Maija Myllykangas. Näyttelyä on ollut toteuttamassa tietopalveluamanuenssi Anna Katriina Puikko K. H. Renlundin museolta. Molemmat ovat illan mittaan paikalla kertomassa näyttelystä.

Veistosta ympäröivän Siinan kukkamaan on toteuttanut Kokkolan kaupungin puutarhapalvelut. Siinan veistoskekkerit tuottaa Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelut.

Juhlan jälkeen yleisö voi tutustua Marttakodin naapurissa sijaitsevaan kuvanveistäjä Kaija Kontulaisen työhuoneeseen, missä on avoimet ovet ja saunakamarinäyttely.

Aiemmin päivällä 5.6. avataan Kälviän kirjastolla näyttely Lucina Hagman kirjailijana. Esillä on Hagmanin kirjoittamia, toimittamia ja suomentamia teoksia sekä hänestä tehtyä tutkimuskirjallisuutta. Näyttely on avoinna 30.6. saakka kirjaston aukioloaikoina.

Lisätietoja: Maija Myllykangas 040 511 8975