Hyppää sisältöön

Matkalla kivikauteen – toiminnallinen tehtävärata avautuu Kokkolan kaupunginkirjastossa

Mitä tarkoittaa metsästäjä-keräilijä? Millaista ruokaa kivikaudella syötiin? Miksi kivikaudella tehtiin kalliomaalauksia? Näihin kiperiin kysymyksiin voit pian hakea vastauksia Kokkolan Kaupunginkirjastoon 13.11. avautuvan Matkalla kivikauteen -tehtäväradan parissa. Tehtäväradalla tutustutaan monipuolisesti kivikaudella eläneiden ihmisten elämään. Kaksikielinen rata on suunniteltu lapsille, lapsiperheille ja koululaisryhmille, ja sen toteutuksesta vastaavat Kokkolan kaupunginkirjasto ja K.H.Renlundin museo. Rata on osa Loistavaa! – lasten ja nuorten kulttuuriviikkojen tarjontaa.

Matkalla kivikauteen –toiminnallinen tehtävärata perustuu K.H.Renlundin museolla työskentelevän arkeologi Lauri Skantsin väitöskirjaan. Helsingin yliopistoon tekemässään väitöskirjassa Skantsi tarkastelee kivikautisen kyläasutuksen historiaa Keski-Pohjanmaalla. Skantsin tutkimukseen pohjautuvan tehtäväradan ovat toteuttaneet kirjastonhoitajat Päivi Pajala ja Mikaela Byskata-Ahlskog sekä museon yleisötyön amanuenssi Sari Pasanen.

Tehtäväradassa yhdistyvät tarinallisuus, tutkimus, toiminta ja tieto. Radan alussa luodaan oma kivikautinen hahmo ja heimo, joiden tarinaa muut tehtäväradan pisteet syventävät. Viidessä tieto- ja tehtäväpisteessä mm. perehdytään kivikautisen ihmisen ruokavalioon, pohditaan kalliomaalausten merkitystä ja arvotaan, millaisia käännekohtia oman hahmon elämä saa.

– Kivikausi on mielenkiintoinen aihe niin aikuisille kuin lapsillekin. Laurin väitöskirjan ja aiheen ajankohtaisuuden myötä halusimme luoda aiheesta lapsille soveltuvan kokonaisuuden. Radan tietoperusta ja siitä ideoidut toiminnalliset tehtävät perustuvat pitkälti Laurin väitöskirjaan. Tietoa on tietysti täytynyt annostella ja pukea eri tavoin lapsille sopivaan muotoon. Tarinallisuus on tiedon rinnalla luonteva osa rataa ja tekee kokonaisuudesta lapsilähtöisen, tehtäväradan toteutuksesta vastannut kolmikko toteaa.

Matkalla kivikauteen on omatoimirata, johon osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Rata sijaitsee Kaupunginkirjaston alakerrassa (Isokatu 3) ja on avoinna kirjaston aukioloaikojen puitteissa 13.11.- 25.11.2023. Rata soveltuu erityisesti alakouluikäisille.

 

 

Lisätietoja:

Yleisötyön amanuenssi

Sari Pasanen

0504633157

sari.pasanen@kokkola.fi

K.H.Renlundin museo

 

Kirjastonhoitaja

Päivi Pajala

0404892342

paivi.pajala@kokkola.fi

Kokkolan kaupunginkirjasto

 

Kirjastonhoitaja

Mikaela Byskata-Ahlskog

0408065131

mikaela.byskata-ahlskog@kokkola.fi

Kokkolan kaupunginkirjasto