Hyppää sisältöön
Laajalahden uusi grillikatos.
Laajalahden grillikatosKuvaaja: Laajalahden uusi grillikatos.

Osallistavan budjetoinnin ensimmäinen kyselyvaihe valmistui

Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistava budjetointi voidaan toteuttaa monin eri tavoin ja menetelmää voidaan hyödyntää monissa eri tilanteissa esimerkiksi päätettäessä kaupungin investoinneista tai hankkeista.

Kokkolassa osallistava budjetointi toteutetaan ensimmäisenä kaupunkiympäristön puistojen ja liikuntapaikkojen kehittämisessä. Helmikuun alussa kaupunkilaiset antoivat yli 800 ideaa siitä, miten puistoja ja liikuntapaikkoja pitäisi kehittää.

Osallistavan budjetoinnin kokeilu etenee seuraavaksi toiseen vaiheeseen. Siinä kokkolalaisilla on mahdollisuus kertoa, mitä puistoihin ja liikuntapaikkoihin pitäisi lisätä, ja mihin paikkoihin uusia istutuksia, laitteita tai muita palveluja halutaan.

Kyselyn 2. vaiheesen tästä

Luontokohteiden kasvava suosio näkyi myös ehdotuksissa

Kyselyn ensimmäisessä vaiheessa eniten ehdotuksia annettiin uusista grillauspaikoista ja laavuista. Lähes yhtä usein toivottiin uusia leikkivälineitä, pöytäryhmiä ja roskiksia puistoihin eri puolille Kokkolaa. Myös ulkokuntoiluvälineitä ja ulkopelejä ehdotettiin paljon.

Ehdotuksissa haluttiin panostaa myös kaupungin visuaaliseen ilmeeseen, istutuksiin ja niittyihin sekä kuvauskohteena toimiviin maisemakehyksiin. Kaupunkilaiset ideoivat myös katukorispaikkoja ja uusia frisbeegolfratoja.

Esille nousi lukuisia ideoita, joihin nyt jaossa oleva 10 000 € budjetti on liian pieni. Tällaisia kohteita ovat muun muassa uimarannat, urheilualueet, ulkoilureitit ja kuntoradat ja monet muut laajemmat kohteet. ”Missään nimessä nämäkään ideat eivät mene hukkaan”, lohduttaa kaupunginpuutarhuri Sini Sangi. ”Ehdotukset listataan mukaan, kun suunnitteilla olevia hankkeita käynnistetään. Tämän vuoden aikana on tarkoitus aloittaa muun muassa luontoreittien kehittäminen, johon liittyviä ideoita saatiin jo nyt runsaasti.”