Hyppää sisältöön

Sovi linnunpöntöistä aina maanomistajan kanssa

Kevät on pian parhaimmillaan. Myös lintujen pesintäpuuhat käynnistyvät ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä. Monet meistä haluavat auttaa lintuja rakentamalla ja ripustamalla pönttöjä. Tarkoitus on hyvä ja auttaa linnustoa, mutta samalla on hyvä muistaa muutama perusasia.

  • Pönttöjen asentaminen ei ole jokaisenoikeus, vaan edellyttää aina maanomistajan lupaa. Jos tietää, että puu, johon pöntön aikoo asettaa ei ole oma, on lupa saatava omistajalta. Tämä pätee myös kaupungin mailla ja metsissä.
  • Pönttöjä ei koskaan saa naulata, ruuvata tai sitoa rautalangalla, nippusiteillä tai muilla kiristävillä pannoilla puuhun kiinni. Puiden vahingoittaminen ei ole sallittua, vaikka lupa pöntön asentamiseen onkin.
  • Pönttöjä tulee huoltaa ja puhdistaa vuosittain ennen pesintäkautta. Puhdistamaton pönttö voi pahimmillaan olla bakteeri- ja viruspesä, joka sairastuttaa pesiviä lintuja ja hyvä tarkoitus kääntyy päinvastaiseksi.
  • Pönttöjen huoltamiseen kuuluu myös asennuksen tarkastus eli huolehditaan siitä, että puille ei edelleenkään aiheuteta vahinkoa esim. hankaumien muodossa.
  • Pönttöjä ei yleensä tarvitse ripustaa korkealle, suojainen paikka on tärkein.

Kokkolan kaupunki suhtautuu pönttöjen asentamiseen lähtökohtaisesti positiivisesti, kunhan noudatetaan sääntöjä eikä vahingoiteta puita tai tehdä ns. ”ikuisia asennuksia”. Luvan kysyminen on lähinnä sopimista asioista yhdessä. Joskus kaupunki voi ohjeistaa toiseen paikkaan esimerkiksi tulevien toimenpiteiden vuoksi. Vältetään turhaa työtä ja mieliharmia sekä saadaan pöntöt paikkoihin, joissa ne ovat pisimpään rauhassa. Puistopuihin ja katupuihin pönttöjen asentaminen on sallittua vain poikkeustapauksissa.

Jos pönttöjen asentaminen kiinnostaa, ota yhteyttä