Hyppää sisältöön
Uimaratoja uimahallissa.

Uintikeskus VesiVeijari luopuu maksuttomista pefleteistä vuoden 2024 alusta

Uintikeskus VesiVeijari huomioi kaupunkistrategian mukaisesti ilmastovaikutukset toiminnassaan tekemällä hankintoja jatkossa entistä vastuullisemmin ja poistamalla ilmaiset istuinalustat (pefletit) käytöstä 1.1.2024. Toimenpide on osa kaupungin ilmastotyötä, missä yhtenä toimenpidekokonaisuutena on kiertotalouden ja kestävän kulutuksen edistäminen. Kaupungin tavoitteena on lisätä jätelajikkeiden kierrätysastetta sekä vähentää jätteen määrää.

Pefleteistä vuosittain 10 tonnia märkää sekajätettä

Uintikeskus VesiVeijarissa kuluu vuosittain noin 300 000 kertakäyttöistä peflettiä, joista syntyy noin 10 tonnia märkää sekajätettä. Jos peflettiroskasta tehtäisiin jono, se olisi yli 100 kilometriä pitkä. Toimenpide vähentää jätettä merkittävästi, mikä edistää kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista. Lisäksi toimenpide vähentää siivoojien työmäärää jättäen enemmän aikaa muuhun työhön.

Ympäristövaikutusten lisäksi toimenpide tuo myös taloudellista etua. Muutoksella saavutetaan noin 15 000 euron säästöt.

VesiVeijarissa tuhat uimaria päivittäin

Jatkossa saunaan istuinalustaksi voi halutessaan ottaa oman pefletin tai pyyhkeen, mutta paljaalle lauteelle istuminenkaan ei ole kiellettyä. Muutoksen alkuvaiheessa uimari voi vielä ostaa kassalta kertakäyttöisen pefletin (hintaan 0,50€/kpl).

Kokkolan kaupungin puhtauspalvelut kertovat, että VesiVeijarissa lauteet pestään päivittäin ja desinfioivilla puhdistusaineilla viikoittain (kaksi kertaa per viikko). Tämän lisäksi peseytyminen ennen saunaa kuuluu uimahallikävijän perusohjeisiin. Vedenlaadun perusteella voidaan todeta, että Uintikeskus VesiVeijarin uimarit noudattavat peseytymiskäytäntöjä hyvin.

Uintikeskus VesiVeijarissa käy päivittäin jopa yli tuhat asiakasta ja tänä vuonna ollaan lähellä huippulukemia koko uimahallin historiassa. Ennuste vuoden 2023 kävijämäärästä on noin 250 000.