Hyppää sisältöön
Kaksi kuningaskalastajaa hiekkatörmällä Veikko Salkion luontokokoelmassa.

Uudistettu Kieppi sai ennätysyleisön

Vuonna 2019 tulipalossa pahoin vaurioitunut Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo avattiin uudelleen yleisölle heinäkuussa 2023. Kiepissä vieraili heinä-elokuussa ennätysyleisö, 5 150 kävijää, ja joulukuun loppuun mennessä 7 660 kävijää. Ennen tulipaloa suurin koko vuoden kävijämäärä oli 7652 (vuonna 2014).

Kiepin tulipalo vaurioitti pahoin vuonna 1823 valmistunutta hirsirunkoista rakennusta. Myös näyttelytilat kärsivät savusta ja noesta. Pääosa luonnontieteellisen museon kokoelmista saatiin pelastettua sammutustöiden yhteydessä, mutta osa hirsirakennuksen yläkertaan varastoiduista näytteistä menetettiin.

Museon uudet tilat valmistuivat joulukuussa 2021. Näyttelyt rakennettiin osio kerrallaan; samalla näytteet valokuvattiin ja niiden nimilaput uusittiin. Eniten aikaa vievä vaihe oli kuitenkin täytettyjen eläinten pienoisdioraamojen kunnostus; useiden alustojen vanhat sammalet ja jäkälät uusittiin.

Kiepissä heinäkuusta lähtien esillä ovat olleet Veikko Salkion luontokokoelma, Viljo Nissisen mineraalikokoelma ja Armas Järvelän perhoskokoelman päiväperhoset. Lokakuussa avautui lisäksi vaihtuva näyttely Koivu ja tähti. Tekstiilitaiteilija Irene Välimäen teoksissa ympäristöstä kerätyt luonnonmateriaalit saavat uuden elämän. Näyttely on esillä 11.2.2024 asti.

Kiepin pihalle valmistui myös geologinen näyttely, jossa esitellään Keski-Pohjanmaan kallioperän kivilajeja ja Suomen geologisia erikoisuuksia. Hanke toteutettiin yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) sekä Kokkolan hautakivipalvelu Oy:n kanssa K.H. Renlundin säätiön myöntämän apurahan turvin.