Hyppää sisältöön
Taiteilija sahaa kuviosahalla oksaa.
Ympäristötaiteilija Jaakko Pernu työn äärellä. Still-kuva videosta.

Videohaastattelut avaavat näkymiä keskipohjalaisten taiteilijoiden työhön

Keskipohjalainen taiteilijuus näyttäytyy monivivahteisena ja eri tavoin toteutuvana. Tämä nousee esiin kuudessa videoidussa taiteilijahaastattelussa, jotka on tuotettu Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Mediakeskus LIME:n ja K.H.Renlundin museon yhteistyönä. Museo julkaisee haastattelut verkossa syksyn 2022 aikana.

Videohaastattelut kuljettavat yleisön keskipohjalaisten taiteilijoiden työhuoneille ja arkeen. Haastatellut kuusi taiteentekijää ovat kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu, kuvataiteilija Annuli Viherjuuri, keraamikko Merja Pohjonen, taiteilija Juhani Melender, kuvanveistäjä Kaija Kontulainen ja valokuvataiteilija Jari Eklund. Julkaistavat videot ovat liikkuvan median opiskelijoiden käsialaa ja ne on kuvattu vuosina 2020–2021.

Haastatteluissa keskipohjalaiset taiteilijat taustoittavat työskentelyään sekä toisistaan poikkeavia polkujaan taiteen tekijöiksi. Esiin piirtyy monimuotoinen kuva alueen taiteilijoista, jotka sanallistavat tekijyyttään eri tavoin, mutta huomattavan tarkkanäköisesti. Valokuvataiteilija Jari Eklundin mukaan ”taiteilijuus on […] sisäänrakennettu osa elämää.” Varsinaisen työskentelyn välillä ”elämässä on koko ajan läsnä havainnoinnin ja ajattelun prosessi”, Eklund täsmentää. Toisaalta haastatteluissa myös puretaan taiteilijan työhön liitettyä idealismia muistuttamalla, että kyseessä on lopulta ammatti siinä missä muutkin.

Samalla, kun videot avaavat näkymiä taiteilijoiden arkeen, toimivat ne mediaopiskelijoiden näyttöinä osaamisestaan. Lisäksi haastatteluilla on itseisarvonsa dokumentaatioina alueen aikalaistaiteilijoista. Videot tallennetaankin osaksi museon kokoelmia, jolloin ne palvelevat niin tutkijoita kuin jälkipolvia. Dokumentointia on myös tavoitteena jatkaa.

Videohaastattelut julkaistaan museon YouTube -kanavalla sekä kotisivuilla ”Opi ja koe” -osion alla. Julkaisutahti on yksi video viikossa 18.8. alkaen.

Taiteilijakohtainen julkaisutaulu on seuraava:

18.8. ympäristötaiteilija Jaakko Pernu

25.8. kuvataiteilija Annuli Viherjuuri

1.9. keraamikko Merja Pohjonen

8.9. taiteilija Juhani Melender

15.9. kuvanveistäjä Kaija Kontulainen

22.9. valokuvataiteilija Jari Eklund

 

Lisätietoja antaa:

Anniina Kiiskinen
Aluetaideamanuenssi
K.H.Renlundin museo
anniina.kiiskinen@kokkola.fi
040 8068 126