Hyppää sisältöön
Seitsemän ihmistä ruusut käsissään kiittävät yleisöä
Kompassi Bändi sai vuoden 2022 Kokkola-palkinnon.

Vuoden 2022 Kokkola-palkinnot

Kokkolan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kokouksessaan 4.5.2022 myöntää vuonna 2022 kolme Kokkola-palkintoa. Kokkola-palkinto voidaan myöntää taiteen ja perinnekulttuurin alalla ansioituneille kokkolalaisille henkilöille tai yhteisöille.

Vuoden 2022 Kokkola-palkintojen saajat ovat Kokkolassa toimiva Kompassi Bändi, sekä kokkolalaislähtöiset taiteilijat laulaja Jannika B. ja elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen.

Jannika B. palkitaan ansioistaan suomalaisen kevyen musiikin kentällä

Kymmenvuotisen uransa aikana Jannika B. julkaissut kolme studioalbumia, joista kaksi on myynyt kultaa. Hän on saavuttanut myös neljä Emma-ehdokkuutta ja ollut ehdokkaana myös Iskelmä-gaalan eri kategorioissa.

Jannika B on tullut suurelle yleisölle tutuksi myös televisiosarjoissa Tähdet, tähdet, Tanssii tähtien kanssa ja Vain elämää, sekä toiminut tuomarina Idols-laulukilpailussa. Vuonna 2019 hän lanseerasi oman vaatemallistonsa, ja vuonna 2022 hän juontaa SuomiLove-musiikkiohjelmaa.

YleX:ltä ”Tee-se-itse-popitar” -lempinimen saanut artisti on hyödyntänyt myös kokkolalaista asiantuntijuutta uransa varrella. Niin tuottaja Jonas Olsson kuin myös lauluntekijä Heidi Maria Paalanen ovat olleet taustavoimina Jannikan tuotannoissa.

Jannika B. on käyttänyt julkisuuden henkilön asemaansa myös tärkeiden ja vaikeidenkin asioiden kuten kiusaamisen vaikutusten ja ihmisen haavoittuvuuden esiin nostamiseksi.

Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen palkitaan kokkolalaisen elokuvaestetiikan kansainvälisestä läpimurrosta

Yksi viime vuosien vaikuttavimpia Kokkola-kuvan laajentajia ja kotikaupunkimme esillä pitäjiä on eittämättä elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen. Elokuvien lisäksi Kuosmanen on ohjannut sillä tietyllä kokkolalaisella ilmeellä teatteria ja oopperaa ja onpahan hän näytellytkin niin televisiossa kuin teatterissakin.

Opiskelijaohjauksista lähtien Kuosmasen työt ovat herättäneet kiinnostusta kansainvälisillä elokuva-areenoilla. Taulukauppialla irtosi sitten voitto Cannesin elokuvajuhlien opiskelijaelokuvien kilpasarjassa. Ensimmäinen pitkä elokuva Hymyilevä mies valittiin Cannesissa toukokuussa 2016 kahteen eri sarjaan. Elokuva oli mukana festivaalin Un certain regard -kilpasarjassa, jonka se kilpailujen historian ensimmäisenä suomalaisena elokuvana voitti. Elokuva valittiin myös esikoisohjausten palkintosarjaan. Kuosmasen toinen pitkä elokuva Hytti nro 6 palkittiin Cannesin vuoden 2021 elokuvajuhlilla kilpasarjan jaetulla Grand Prix -palkinnolla.

Jussipalkintoja Kuosmasen elokuvat ovat keränneet jo sen verran, että palkinnon nimen muutokselle alkaisi olla perusteita. Heitänkin tässä Kokkolan Kino-väelle idean Juho-palkinnon jakamisesta.

Kompassi Bändille palkinto myönnetään erityisen hyvästä musiikkitoiminnasta Kokkolassa

Vuonna 2020 perustettu Kompassi Bändi, on vielä varsin lyhyellä urallaan ansiokkaasti osoittanut, että musiikista on moneksi – erityisesti hyvinvointityössä.

Kompassi Bändissä toimii aktiivisesti kymmenestä viiteentoista asiakasta Soiten työ- ja päivätoiminnasta. Mukaan bändiin pääsee jokainen musiikkipureman saanut kompassilainen. Bändi on ehtinyt tehdä muutamia omia kappaleita. Lisäksi toiminnan markkinointia on vauhditettu Kompassin Työmyyrät -mainosbiisillä. Bändi tarjoaa projekteillaan monipuolista tekemistä yli taiderajojen. Biisien tekoon voi osallistua laulamalla, soittamalla tai pelkästään esiintymällä musiikkivideoissa.

Kompassi Bändin kappaleet on sanoittanut ja säveltänyt Soiten työtoiminnan ohjaaja Sami Heinonen. Sovituksista on vastannut vastaa myös Kompassissa ohjaajana nykyään työskentelevä Tommi Lahtonen, jonka studiolla bändi on käynyt toteuttamassa äänityssessionsa. Heinosen Samia on syytä kiittää tässä erityisesti, sillä hänen ideansa ja heittäytymisensä on keskeinen osa Kompassi Bändin iloa ja osallisuutta.