Mene sisältöön

Navigaatio

Historia 

Kokkolan Venetsialaisilla historiaa jo yli 100 vuotta

Kokkolan seudun huvilakausi päättyy perinteisiin Venetsialaisiin

Varakkaiden viihteestä...

Vuosisataisen perinteen mukaisesti päättelevät Kokkolan alueen huvilayhteisöt ja rannikon asukkaat kesäkauttaan Venetsialais-juhlallisuuksin. Pohjanlahden rannikon 1800-luvun loppupuolen vauraissa huvilayhdyskunnissa, lähinnä Kokkolan alueella, syntyi 'venetsialaisen illan juhlaperinne.

Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen päivä. Tärkeintä oli, että juhla ajoitettiin pimeneviin kesäiltoihin. Näin juhlien erikoisluonne, valon ja tulen leikki veden pinnalla, saatiin parhaiten esille.

Venetsialaiseen iltaan kuului huviloiden monipuolinen juhlavalaistus. Kokkojen, lyhtyjen ja tervapatojen polttaminen ja jopa ilotulitukset juhlistivat loppukesän pimenevää iltaa. Juhlien nimen voidaankin nähdä viittaavan juuri ilotulitukseen. Ilotulitustaito tuotiin Eurooppaan Italian kautta 1500- ja 1600-luvuilla, ja uusi taito nimettiin Italian silloisen kauppakeskuksen Venetsian mukaan venetsialaisiksi tuliksi.

Venetsialaisten juhlinnan muodot vakiintuivat vähitellen ja juhlaa alettiin viettää kiinteästi elokuun viimeisenä lauantaina. Koska huvila-asukkaat muuttivat elo-syyskuun vaihteessa kaupunkiasuntoihinsa, vakiintui venetsialaisten vietto ja nimityskin huvilakauden päättäjäisiksi.

...koko kansan huviksi

Elokuun viimeisenä lauantaina huipentuu länsirannikon kesälomakausi upeaan loppuunsa. Pimenevä ilta, vesi ja tuli ovat elementit, jotka luovat oman, vertaansa vailla olevan tunnelmansa tuhansien huviloiden ja mökkien kesäkauden päätösjuhlaan.

Kesähuvila-asutuksen yleistyessä on myös venetsialaisten vietto tullut yhä laajempien kansankerrosten kesähuviksi. Tänään venetsialaistulet leimuavat jopa kilometrien mittaisina nauhoina Kokkolan huvila-alueiden rannoilla.

Viime vuosina venetsialaisten juhlinta on laajentunut koko viikonlopun mittaiseksi. Elokuun viimeisen lauantain Venetsialais-tapahtumista Kauppatorilla ja eri puolilla kaupunkia on vuosien kuluessa tullut kymmeniätuhansia ihmisiä keräävä, kesäkauden suurin vuosittainen yleisötapahtuma Kokkolassa.

Rantahuviloiden perinteisen venetsialaisvieton lisäksi järjestetään kaupungissa mm. konsertteja ja urheilutapahtumia. Periaatteena on se, että mahdollisimman moni voisi löytää mieleistään ohjelmaa näiltä Kokkolan karnevaaleilta.

Venetsialaisrannan tulet

Huvilaportti juhlavalaistuksessa

Venetsialaistulia keskustassa

Sambaa...

Ohjelmaa joka makuun
Tekstisi tulee tähän.


matkailu

Sivun alkuun