Hyppää sisältöön
Kerrostalo näkyy puun takaa.

Koivuhaka

Koivuhaka (ruotsiksi Björkhagen) on pääosin 1970-luvulla rakennettu vireä kaupunginosa, joka sijaitsee noin kolme kilometriä Kokkolan keskustasta länsilounaaseen, Mesilän, Öjan ja Ykspihlajan välimaastossa. Koivuhaassa järjestettiin asuntomessut vuonna 1975.

Koivuhaan alueella on kerros-, rivi- ja omakotitaloja.  Koivuhaassa asuu runsaat 3 000 asukasta, ja se on asukasluvultaan yksi Kokkolan suurimpia kaupunginosa, joka rakennettiin pääosin 1970-luvulla kaupunkiin muuttavan väestön asuntotarpeen vuoksi. Nykyisin suurin osa asunnoista on omistusasuntoja; 2000-luvulla pääosa Koivuhaan vuokra-asuntokortteleista myytiin omistusasunnoiksi.

Koivuhaka sijaitsee niin sanotulla lahjoitusmaalla, jonka Ruotsin kuningas vuonna 1620 Kokkolan kaupunkia perustaessaan määritti kaupungin ympärille vyöhykkeeksi, jolle ei saanut rakentaa.  1900-luvulla Koivuhaassa sijaitsi ykspihlajalaisten maatilojen laidunmaita, kunnes kaupunki 1960-luvulla pakkolunasti alueen itselleen.  Koivuhaan tontit ovat suuria ja kaupunginosa on vehreä ja maastoltaan tasainen. Koivuhaasta välimatkaa keskustaan lyhentävät Satamatien liityntätie ja pyörätie, jotka rakennettiin vuonna 2007.

Koivuhaka valittiin vuonna 2009 yleisöäänestyksessä toiseksi parhaaksi suomalaiseksi asuinalueeksi.

 

Koivuhaan palvelukeskuksen rakennukset viheralueen reunalla

Liikenneyhteydet

Paikallisliikenne Byssen reitit

  • RL 5 (Ykspihlaja–Koivuhaka): Koivuhaantie, Mäntynäädänkatu, Hejmarinkatu, Oravankatu

Palvelut

Koivuhaassa on laajalti palveluja: Koivuhaan palvelukeskuksessa on lähikauppa, kuntosali, terveysasema, kirjasto, ravintola ja apteekki. Myös Koivuhaan koulu (luokat 1–6 , valmistava opetus ja erityisopetuksen pienryhmät sekä esiopetus) sekä Koivuhaan päiväkoti toimivat palvelukeskuksessa.

Isojärven nuorisotila sijaitsee asuinalueen laitamalla, historiallisessa 1900-luvun alussa rakennetussa talossa. Koivuhaassa on myös ratsastustalleja, Heimarin ravirata sekä Kokkolan Golfin golfrata (talvella hiihtolatu).

Ulkoleikkipaikkoja on Perhepuistossa, Messupuistossa, Oravanpuistossa ja Saukonpuistossa Brennerinpuistossa ja Riskanpuistossa. Läheisellä Patamäellä on hiihtolatu, ja lähimmät uimapaikat ovat Laajalahdessa ja Ykspihlajassa.