Hyppää sisältöön

Musiikkiluokat

  • Mäntykankaan musiikkiluokilla käy koulua 96 kokkolalaista lasta. Musiikkiluokkien opettajina toimivat musiikin- ja luokanopettajat. Musiikkiluokilla musiikki kuuluu läheisesti koulunkäyntiin ja sitä on enemmän (3-4h/vk) kuin yleisopetuksen luokilla (1h/vk). Muita taito- ja taideaineita on puolestaan vähemmän. Jokainen musiikkiluokkalainen saa yhden soittimen henkilökohtaista soitonopetusta Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa omakustanteisesti. Konservatoriolta on mahdollisuus vuokrata soitinta ja hakea tarvittaessa vapaaoppilaspaikkaa.   Musiikkiluokkatoiminta yhdistää harrastuksen ja koulunkäynnin luontevasti. Huoltajien tuki ja kannustus harrastamiselle on tärkeää.

    Koululla on runsas valikoima erilaisia soittimia, joita käytetään musiikinopetuksessa mm. kosketinsoittimia, kitaroita, rytmisoittimia sekä digilaitteita. Myös oppilaiden omia instrumentteja yhdistetään musiikin opiskeluun. Erilaisten musiikkiesitysten valmisteluissa luokat tekevät paljon yhteistyötä keskenään sekä muiden tahojen mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Keski-Pohjanmaan Konservatorion sekä Ammattikorkeakoulu Centrian kanssa.

    Musiikkiluokkalaiset opiskelevat koulussa musiikin hahmotusaineita (ns. teoriaa) Musiikin perustason tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti.  Siksi teorian opetuksessa ei tarvitse käydä erikseen konservatoriolla.

    Miksi musiikkiluokkatoimintaa?

    Useiden tutkimusten mukaan musiikin harrastaminen kehittää lapsen aivoja ja ajattelua, mikä tukee kaikkea oppimista (mm. Putkinen & Saarikivi 2014).  Lisäksi musiikkiluokkatoiminta  edistää ryhmähenkeä ja kouluviihtyvyyttä (Extended music education enhances the quality of school life, Eerola& Eerola 2014). Musiikkiluokalla saa soittaa, laulaa, kuunnella musiikkia, säveltää ja liikkua muiden samoista asioista kiinnostuneiden lasten kanssa.  Musiikkiluokka antaa monipuolisen ja hyvän pohjan koko elämän jatkuvalle musiikin harrastamiselle ja jopa ammattiuralle.  Kiviniityn yläkouluun siirtyminen on sujuvaa oppilaiden jatkaessa samana musiikkiluokkana. Kokkolassa musiikkiluokkatoimintaa on ollut menestyksekkäästi jo vuodesta 1974,  ja innokkaita pyrkijöitä on aina enemmän kuin luokalle voidaan ottaa.

  • 1. vaihe

    Kaikki Kokkolan suomenkieliset 2. luokkalaiset lukuun ottamatta kielikylpyluokkia osallistuvat vuosittain tammikuussa musiikkiluokan pääsykokeiden ensimmäiseen vaiheeseen.
    Yksi musiikkiluokanopettajista vierailee kouluilla, jolloin kukin oppilas

    A) laulaa laulusta Siili menee lypsylle ensimmäisen säkeistön yleensä kahden kesken musiikkiluokanopettajan kanssa
    B) tekee kuuntelutestin.

    Noin kolmasosa 2. luokkalaisista saa tämän vaiheen jälkeen kutsun tulla Mäntykankaan koululle ja konservatoriolle pääsykokeen toiseen vaiheeseen.

    2. vaihe

    A) Konservatoriolla järjestetään pyrkijöille ja heidän huoltajilleen konsertti. Pyrkijän on nimettävä ne soittimet, joita haluaisi mieluiten ryhtyä soittamaan. Konservatoriolla aikaisemmin aloittaneet jatkavat soitinopiskeluaan.

    B) Mäntykankaan koululla suoritettavassa testauksessa oppilaat toistavat rummuttamalla rytmejä ja laulamalla pieniä sävelmiä.

    C) Konservatoriolla soitonopettajat miettivät yhdessä pyrkijän kanssa sopivaa soitinta tavoitteellista soitonopiskelua varten. Musiikkiluokalla aloittavat saavat soitinopetuspaikan konservatoriolta.

  • Musiikkiluokkien valintaprosessi 2024 on alkanut tammikuun alussa. Valinnat suoritetaan helmikuun aikana.

  • Mäntykankaan musiikkiluokkien 50-vuotisjuhlavuosi käynnistyi. Luvassa on sekä kevään että seuraavan syksyn aikana teemaan liittyviä tapahtumia. Kevätkonsertit järjestetään viikolla 22.
    (17.1.2024)

    ******************************************************************************

    ***********************************************************************************

    KPKO:n sävellyspajan lopputulokset kuultavissa Luovat mielet -verkkokonsertissa pe 19.3.2021 klo 19
    (15.3.2021)

    Kokkolalaiset musiikkiluokkalaiset säveltäneet ammattilaisten ohjauksessa

    Mäntykankaan musiikkiluokkien oppilaat ovat päässeet osalliseksi uraauurtavasta yhteistyöstä, kun Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) kutsui Kokkola400-juhlavuoden kunniaksi nuoret musiikkiluokkalaiset kokeilemaan säveltämistä jousiorkesterikokoonpanolle. Säveltäjät Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen ohjasivat sekä Niina Hannula koordinoi prosessia. Juhlavuonna syntyneet teokset kuullaan vihdoin 19.3.2021 Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin verkkokonsertissa.