Hyppää sisältöön

Juhlavuosi 80 v.

Opiston Juhlavuosi! 

Tähän mennessä 80-vuotta – kohti ymmärrystä, kauneutta, osaamista sekä itsensä ja toisten arvostamista 

Elokuussa 1943 Kokkolaan perustettiin Työväenopisto sekä samanaikaisesti Arbetarinstitutet i Gamlakarleby. Kaupunkiin haluttiin luoda mahdollisuuksia vapaa-ajan opiskelulle. Keskeistä oli erityisesti kurssien ja opintoryhmien tarjoaminen nopeasti kasvavaan kaupunkiin muuttavalle työväestölle. Kansansivistyksen opistoja oli perustettava molemmille kieliryhmille omansa, koska kouluhallitus oli valmistelijoille ilmoittanut, ettei se hyväksy kaksikielisen opiston perustamista. 

Opetus kahdessa uudessa kansansivistyksen oppilaitoksissa voitiin aloittaa lokakuussa 1943. Tänä vuonna opisto on tarjonnut Kokkolan seudulla kursseja yhtäjaksoisesti 80 vuotta. Opiston ylläpitäjä ja toiminta-alue on vuosien varrella muutamaan otteeseen muuttunut, mutta halu kursseille osallistumiseen ja opiston ylläpitämiseen Kokkolassa on hyvä. Sivistyskaupunki ymmärtää miten auttaa ihmisiä sekä ryhmiä hengittämään uusia tuulia terveemmin, näkemään sekä kokemaan asioita laveammin. Kansansivistys on ajan kuluessa vaihtunut vapaaksi sivistystyöksi ja Kokkolan kaupunki on 1998 vuoden jälkeen saanut opetushallitukselta jo kahdesti ylläpitämisluvan kaksikielisen kansalaisopiston ylläpitämiseen.  

Merkkivuoden tapahtumia ja esityksiä opistossa on pitkin työvuotta. Juhlinnan huipentumana tulee olemaan opiston salissa pidettävä Keskipohjanmaan Kamariorkesterin kamarimusiikkisarjan konsertti ”Paikan henki” 3.11.2023. Pienempiä opiston ryhmien sekä opiskelijoiden konsertteja on runsaasti eri puolilla Kokkolaa. Kirjaston sivutoimipisteissä kiertää näyttely, joka esittelee Kokkolan seudun opiston kehittymistä vuosikymmenten aikana. Teemavuoteen sisältyy tapahtumia ja tempauksia, joista on tietoa tässä ohjelmavihossa. 

Merkkivuoden kunniaksi opistolle on suunniteltu myös uusi logo ”Opin ja ilon pisaroita”. Logon on suunnitellut Lotta Sundell ja se kuvaa hyvin opiston toimintaa, sekä nimensä että muotonsa osalta.  

Tervetuloa juhlavuoden tapahtumiin!  

Asko Muilu, rehtori

 • OPISTON AIKAJANA NÄYTTELYT KIRJASTOILLA
  Lohtajan kirjasto 1.-27.9.2023
  Kälviän kirjasto 5.-25.10.2023
  Ullava kirkonkylän kirjasto 1.-27.11.2023
  Kokkolan kaupungin kirjasto 12.2.-8.3.2024
  Taidetalo Renlund 11.3.-5.4.2024
  Opistotalo 8.-30.4.2024

 • KPKO Kamarimusiikkisarja Paikan henki: Opin ja ilon pisaroita 80 vuotta – Kokkolan seudun opisto
  pe 3.11. klo 19.00
  Kokkolan seudun opisto, Opistotalo

  KPKO:n muusikoita

  • Juho Alakärppä, piano
  • Tomi Turunen, tekstit

  80-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kokkolan seudun opisto toimii kaupungin ensimmäiseksi suomenkieliseksi kouluksi rakennetun Kokkolan yhteiskoulun (lyseon) tiloissa. Vuonna 1900 valmistuneen koulun juhlasalissa on käynyt esiintymässä vuosisadan alun suomenkielisen ja -mielisen kulttuurielämämme keskeisiä edustajia. Konsertissa palataan yli sadan vuoden takaisiin tunnelmiin. Painopiste on Toivo Kuulan musiikissa, myös opiston opettajakuntaan kuuluneen Erik Fordellin musiikkia kuullaan konsertissa.

  Liput:

 • Juhlavuoden konserttikalenteri 2023-2024

  7.10. klo 14  80v. juhlamielellä yhteislaulutilaisuus, Opistotalo
  8.10. klo 14  Kokkolanseudun Harmonikkakerhon konsertti, Opistotalo
  3.11. klo 19  KPKO Kamarimusiikkisarja Paikan henki: Opin ja ilon pisaroita 80 vuotta - Kokkolan seudun opisto / Dropparna av lärande och glädje 80 år – Karlebynejdens institut KPKO muusikoita, Juho Alakärppä piano, Tomi Turunen tekstit
  24.11.  Kokkolan Naislaulajat ja Kokkolan Nuorisokuoro, Lohtajan kirkko
  1.12.  Adventtikonsertti Kokkolan Naislaulajat ja Kokkolan Lauluveikot, Kaarlelan kirkko
  4.12. klo 18.30  Yksinlaulajien joulukonsertti, Lohtaja-talo; yhteistyössä Lohtajan srk, Kulttuuripalvelut
  8.12. klo 19  Kälviän Viihdekuoron joulukonsertti, Kälviän kirkko
  12.12. klo 18.30  Yksinlaulajien joulukonsertti, Ullavan kirkko; yhteistyössä Kaustinen-Ullava srk, kulttuuripalvelut
  7.1. klo 14  Fordellin sävelin – opiston opettajat lavalla, Opistotalo
  12.3.  Kuorot kohtaa – konsertti osana Kohtalona Käläviä -viikkoa. Aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin. Yhteistyössä kulttuuripalvelut
  20.-21.4.  Opiston kevätnäyttely ja -tapahtuma

 • Kevätnäyttely ja tapahtuma 
  20.-21.4.2024, la ja su klo 10-16
  Opistotalo, Vaasantie 7

  Taide- ja taitoaineet

  Musiikkiesitykset
  La 20.4. yksilöinstrumentit
  Su 21.4. kuorot ja musiikkiryhmät

  Tervetuloa!

 •  

  Kokkolan seudun opiston perustamisesta tulee syksyllä 2023 kuluneeksi 80 vuotta. Juhlan kunniaksi kannustamme osallistumaan JUHLAVA ASU KIERRÄTYSMATERIAALEISTA -kilpailuun.

  Kierrätys ja uusiokäyttö kuuluvat tämän päivän vastuulliseen kulutuskäyttäytymiseen. Haluamme kilpailun teemalla korostaa miten käsityöllä voidaan vaikuttaa materiaalien ja niistä valmistettavien tuotteiden mahdollisimman pitkään elinkaareen. Ajatus palvelee hyvin myös pitkään ikään ehtineen opiston toimintaperiaatetta sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti kestävästä kulttuurista.

  Toimi näin
  Suunnittele ja toteuta juhlava asu miehelle tai naiselle kierrätysmateriaaleja luovasti hyödyntäen. Valmistamisessa voit käyttää erilaisia tekniikoita, esim. kudontaa, neulontaa, ompelua, kirjontaa, värjäystä, kankaanpainantaa… Mieti, miten ilmentäisit puvussa opistoa, sen toimintaa, luonnetta tai niitä ajatuksia tai tunnelmia mitä opisto sinussa herättää. Puku voi olla vaikkapa leikkisä, hauska, rento tai hillitty. Siinä voi olla jokin pieni yksityiskohta, joka kertoo omaa tarinaa tai voit rakentaa siihen vaikkapa kuvioita, joilla ilmennät haluamaasi tunnelmaa.

  Puku tulee toteuttaa kierrätetyistä materiaaleista. Perustele, mikäli käytät puvussa uusia materiaaleja tai tarvikkeita.

  Kuvaile tai kerro haluamillasi tavoilla lyhyesti (teksti, piirrokset, kuvat):

  • kenelle puku on suunniteltu
  • mitä kierrätysmateriaaleja olet puvussa käyttänyt
  • mitä tekniikoita olet käyttänyt puvun valmistuksessa
  • ilmentääkö puku opistoa, jos, miten
  • miten puku on huollettavissa

  Anna puvulle nimi. Koosta edellä mainitut tiedot A4 kokoisille arkeille ja laita ne nimesi ja yhteystietojesi kera kirjekuoreen. Kirjoita kirjekuoren päälle puvun nimi. Kirjoita puvun nimi myös paperilappuun, jonka kiinnität pukuun esim. nuppineulalla.

  Toimita valmis puku sekä kirjekuori Opistotalolle, Vaasantie 7,  27.10.2023 mennessä.

  Kilpailun raati valitsee kolme parasta pukua, joiden tekijät palkitaan. Kilpailun raatiin kuuluvat: Mirabell -yrittäjät Pia Klemets ja Lina  Klemets, Ammatin opettaja (AMK) Tarja Slotte sekä Studio Anne’s yrittäjä Anne Rauhala.   Raadin puheenjohtajana ja sihteerinä toimii Kokkolan seudun opiston suunnittelijaopettaja Päivi Makkonen.

  Palkinnot

  • 1. palkinto: Ompelun työvälineitä sisältävä työpaketti, arvo noin 100 € sekä osallistuminen vapaavalintaiselle opiston kurssille (kurssimaksu maksettu)
  • 2. palkinto: Opistosukka -materiaalipaketti sekä sekä osallistuminen vapaavalintaiselle opiston kurssille (kurssimaksu maksettu)
  • 3. palkinto: Opistosukka -materiaalipaketti
 • Ahkera neuloja, opiston suunnittelijaopettaja Kirsi Koivisto innostui suunnittelemaan OPISTOSUKAN uuden Opin ja ilon pisaroita -logon innoittamana. Lankapaketteja on kolmea erilaista ja niitä myy sekä Ihan Itse ja Taito Shop Kokkola.

  Ihan Itse ohjeet suomeksi (pdf), ruotsiksi (pdf) ja englanniksi englanniksi (pdf).

  Taito Shop Kokkola suomeksi (pdf), ruotsiksi (pdf) ja englanniksi (pdf).

  TULE NEULOMAAN YHDESSÄ OPISTOSUKKIA KIRSIN KANSSA.

  Syksyn aikana neulotaan yhdessä Kälviän ja Lohtajan kirjastolla sekä Veikko Vionojan koululla! Neulehetket kerran kuussa, seuraa lähemmin tarkempaa infoa opiston FB-sivuilla.

 • Sydämellisesti tervetuloa lauantaina 7.10. klo 11-13  neulomaan yhdessä opiston juhlasukkia sekä askartelemaan kortteja Opistotalolle. Paikalla ovat opiston väestä Päivi, Kirsi ja Petra. Yhteinen päivä jatkuu vielä klo 14 yhteislauluhetken merkeissä opiston juhlasalissa. Laulamme yhdessä lauluja Opistojen laulukirja – vihkosta, jossa on tuttuja lauluja menneiltä vuosilta. Yhteislauluhetken vetää opiston puolesta Kirsi.  Tapahtuma on osallistujille maksuton.

  Hyvän Mielen Martat ovat paikalla myymässä kahvia ja tarjottavaa opiston kahviossa.