Opiston Juhlavuosi!
Tähän mennessä 80-vuotta – kohti ymmärrystä, kauneutta, osaamista sekä itsensä ja toisten arvostamista
Elokuussa 1943 Kokkolaan perustettiin Työväenopisto sekä samanaikaisesti Arbetarinstitutet i Gamlakarleby. Kaupunkiin haluttiin luoda mahdollisuuksia vapaa-ajan opiskelulle. Keskeistä oli erityisesti kurssien ja opintoryhmien tarjoaminen nopeasti kasvavaan kaupunkiin muuttavalle työväestölle. Kansansivistyksen opistoja oli perustettava molemmille kieliryhmille omansa, koska kouluhallitus oli valmistelijoille ilmoittanut, ettei se hyväksy kaksikielisen opiston perustamista.
Opetus kahdessa uudessa kansansivistyksen oppilaitoksissa voitiin aloittaa lokakuussa 1943. Tänä vuonna opisto on tarjonnut Kokkolan seudulla kursseja yhtäjaksoisesti 80 vuotta. Opiston ylläpitäjä ja toiminta-alue on vuosien varrella muutamaan otteeseen muuttunut, mutta halu kursseille osallistumiseen ja opiston ylläpitämiseen Kokkolassa on hyvä. Sivistyskaupunki ymmärtää miten auttaa ihmisiä sekä ryhmiä hengittämään uusia tuulia terveemmin, näkemään sekä kokemaan asioita laveammin. Kansansivistys on ajan kuluessa vaihtunut vapaaksi sivistystyöksi ja Kokkolan kaupunki on 1998 vuoden jälkeen saanut opetushallitukselta jo kahdesti ylläpitämisluvan kaksikielisen kansalaisopiston ylläpitämiseen.
Merkkivuoden tapahtumia ja esityksiä opistossa on pitkin työvuotta. Juhlinnan huipentumana tulee olemaan opiston salissa pidettävä Keskipohjanmaan Kamariorkesterin kamarimusiikkisarjan konsertti ”Paikan henki” 3.11.2023. Pienempiä opiston ryhmien sekä opiskelijoiden konsertteja on runsaasti eri puolilla Kokkolaa. Kirjaston sivutoimipisteissä kiertää näyttely, joka esittelee Kokkolan seudun opiston kehittymistä vuosikymmenten aikana. Teemavuoteen sisältyy tapahtumia ja tempauksia, joista on tietoa tässä ohjelmavihossa.
Merkkivuoden kunniaksi opistolle on suunniteltu myös uusi logo ”Opin ja ilon pisaroita”. Logon on suunnitellut Lotta Sundell ja se kuvaa hyvin opiston toimintaa, sekä nimensä että muotonsa osalta.
Tervetuloa juhlavuoden tapahtumiin!
Asko Muilu, rehtori