Du är här

Evenemang

Terhi Melametsä:  Ungdomsålderns svårigheter och möjligheter

Pohjanmaan Psykoterapiaseura r.y. och Karleby stadsbibliotek arrangerar tillsammans en föreläsningsserie som sträcker sig över ett helt år.  Föreläsningarna är på finska.


Onsdag 23.10 klockan 17.30–19.00 Hongell-salen
psykoterapeut (YET) Terhi Melametsä:  Ungdomsålderns svårigheter och möjligheter.


Psykoanalys är en teori, som undersöker människans uppväxt och utveckling och den motstridighet som är grundläggande för dess natur. Föreläsningsserien söker svar på frågor som vad psykoanalysen i teori och praktik kan erbjuda nutidsmänniskan.

Lukukoira - syksy 2019.jpgLäshund i stadsbiblioteket

Torsdag 12.9, 17.10 och 14.11 klockan 18


Boka tid på barnavdelningen, tfn 040 806 54335

Jessica Riippa - sångstunder ht 2019.jpg  Satutuokiot 2019 syksy.JPG  

Brädspelsklubben i läsesällskapets rum lördagar 1 gång i månaden kl. 11-15

Punaiset nopat.jpgSpeldagar: 12.10, 16.11 och 7.12.


En gratis klubb som är öppen för  alla som tycker om brädspel. Vi samlas en gång i månaden i huvudbiblioteket. Ledare för klubben är Daniel Westman.


Det finns spel för alla, från nybörjare till erfarna spelare. Om du vill kan du ta med egna spel. I brädspelsklubbens Facebookgrupp kan du önska vilka brädspel som ska spelas.  Välkommen! 

Joku on jotain (någon är något) – konst- och diktutställning. Joku on jotain.jpg


Medlemssamfundet Kulmakartanos medlemmar ställer ut i  stadsbibliotekets nedre våning 1-29.10.2019. 

Elib-logo.jpgLåna e-böcker från Elib!

Låna e-böcker och ljudböcker från Elib. Du kan ladda ner e-böcker till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. För att låna behöver du lånekort och en pin-kod. Du kan låna tre böcker / vecka. Läs mer… 

Låna en ukulele!

WP_20170208_12_31_10_Pro.jpgDu kan låna en ukulele på Karleby huvudbibliotek. Det finns två instrument till utlåning. Med ukulelen följer en lärobok, bärkasse och stämapparat. Lånetiden är två veckor.


Ukulelen är ett litet instrument som passar bra som första instrument för nybörjaren. Det krävs varken kraft, långa fingrar eller stor fingerfärdighet för att spela. Bara att börja spela. 

Evenemang som varit

Soldalens serviceenhet.jpgKårkulla samkommun - Konstprojekt

Dagverksamheten vid Soldalens serviceenhet håller en utställning på bibliotekets övre våning

2 - 28.9.2019. Akryl- och akvarellmålningar finns utställda.

Eklundien taikaa - vaaka.jpgEklundsk magi II

Carina Eklunds tennreliefejer  och -smycken samt Arimo Eklunds naturbilder på bibliotekets nedre våning 2 - 30.9.2019.


Tennkonstnär Carina Eklund förevisar sina tennsmycken onsdag 18.9 klockan 12. Välkommen.

Vellamo - kuva Sami Koski-Vähälä.jpgBiblioteket live: Vellamo

Stadsbiblioteket torsdag 19.9 klockan 17.30.


Fritt inträde. Välkommen!

Seija Halonen

Pohjanmaan Psykoterapiaseura r.y. och Karleby stadsbibliotek arrangerar tillsammans en föreläsningsserie som sträcker sig över ett helt år.  Föreläsningarna är på finska.


Onsdag18.9 klockan 17.30–19.00 Hongellsalen psykoanalytikerkandidat Seija HalonenEnsamhet och ensamhetens olika betydelser i världshistorien. Fritt inträde, välkommen!


Psykoanalys är en teori, som undersöker människans uppväxt och utveckling och den motstridighet som är grundläggande för dess natur. Föreläsningsserien söker svar på frågor som vad psykoanalysen i teori och praktik kan erbjuda nutidsmänniskan.

Hanna Männikkölahti - kuva Agata Anttonen.jpgOm att använda lättläst språk och lättlästa böcker (finskspråkigt evenemang)

Hanna Männikkölahti, som gör bearbetningar av böcker till lättlästa versioner, berättar om lättläst språk och lättlästa böcker i Hongellsalen i stadsbiblioteket torsdag 12.9 klockan 17.30.


 Lättläst är en version av det finska språket med enklare ord och enklare grammatiska konstruktioner än i standardspråket. Också innehållet förenklas. Ca 11-14% av befolkningen har behov av lättläst; till exempel personer med funktionsnedsättning, seniorer, minnessjuka och språkinlärare. Fritt inträde. Välkommen!

Ministerivierailu-sve.jpg


Finansminister Mika Lintilä och justitieminister Anna-Maja Henriksson

diskuterar regeringsprogrammet i Karleby stadsbibliotek fredag 12.7 klockan 14.30. Tillfället är öppet för allmänheten och publiken har möjlighet att ställa frågor till ministrarna vid slutet av besöket.  

Under sommaren reser ministrar ur statsminister Antti Rinnes regering runt i landet på en biblioteksrunda och presenterar sitt regeringsprogram samt diskuterar med invånarna. Välkommen med!


https://valtioneuvosto.fi/sv/biblioteksrunda

jessica Riippa liten.jpg

Sångstund med småttingar

Tvåspråkiga sångstunder för de minsta med Jessica Riippa.
I huvudbiblioteket - vi är ute på pation om det är vackert väder.
Barn och vuxna får sjunga med om de vill. Gratis.


Onsdagar i juni klockan 10.00 : 12.6, 19.6 och 26.6. Välkommen!

brandman3.jpg

Låna en ukulele!

WP_20170208_12_31_10_Pro.jpgDu kan låna en ukulele på Karleby huvudbibliotek. Det finns två instrument till utlåning. Med ukulelen följer en lärobok, bärkasse och stämapparat. Lånetiden är två veckor.


Ukulelen är ett litet instrument som passar bra som första instrument för nybörjaren. Det krävs varken kraft, långa fingrar eller stor fingerfärdighet för att spela. Bara att börja spela. 

Brädspelsklubb i Läsesällskapets rum lördagar kl. 11-15

Lördag 25.5.


Brädspelsklubben samlas i huvudbibioteket. Träffarna är gratis. Som ledare fungerar Daniel Westman.


Det finns spel för alla, från nybörjare till erfarna spelare.  Traditionella spel som Carcassonne och Ticket to Ride finns,  men också hobbyspel såsom Agricola. Du kan ta med egna spel. I brädspelsklubbens Facebook grupp kan du önska vilka brädspel som ska spelas.  Välkommen!

Crash

Clas-Olav Slottes fotoserie om återhämtningen efter en olycka. I nedre våningen i huvudbiblioteket  2 - 31.5.2019.

Lär känna nationalparkerna – berättelser från Finlands natur Suomen  (finskspråkigt evenemang)

Välkommen att lyssna till författaren Pepe Forsbergs natur- och vandringsberättelser i huvudbiblioteket  måndag 20.5 kl. 17.30.


Pepe visar fina foton och kortfilmer från Finlands nationalparker. Pepe berättar om de hur hans nyaste bok har arbetats fram och om de fantastiska fynd som han gjort i riksarkivets gömmor.


Vid evenemanget släpps Pepes nya bok, den senaste delen i serien med vandringsböcker,  Kansallispuistot tutuiksi -Länsi-Suomi. Boken kan köpas och fås signerad av författaren. 


Pepe Forsberg är en finländs faktabokförfattare och grundare av den populära Facebook-gruppen  Kansallispuistot tutuiksi. Redan nu följer på nätet 8000 intresserade friluftsmänniskor Pepes vandringar.   För mera information: Facebook/ Kansallispuistot tutuiksi ja Instagram/ Pepen luonto

Religiösa samfund - hot eller möjlighet?

Föreläsningen är öppen för alla,  tisdag 21.5 klockan 17 i stadsbiblioteket. Föreläsare är teologen och faktaboksförfattaren Aila Ruoho.


Du kan sända frågor i förväg till adressen: aila.ruoho@arotron.fi

Med på evenemanget finns olika grupper som erbjuder stöd.


Arrangör: Karleby stadsbibliotek, UUT Uskonnon uhrien tuki ry, Karleby mödra- och skyddshem/Kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevä, Brottsofferjouren

Down By The Sunti

Program i huvudbiblioteket måndag 20.5 klockan 14-18.

Pohjanmaan Psykoterapiaseura r.y. och Karleby stadsbibliotek arrangerar tillsammans en föreläsningsserie En psykoanalytisk synvinkel på mental hälsa. Föreläsningarna hålls i Hongell-salen i stadsbibliotek. Föreläsningar är på finska.


Torsdag 9.5 klockan 17.30–19.00, psykoterapeut (YET) Ulla Soini: Om moderskapet och mammans psykoterapi.


Psykoanalys är en teori, som undersöker människans uppväxt och utveckling och den motstridighet som är grundläggande för dess natur. Föreläsningsserien söker svar på frågor som vad psykoanalysen i teori och praktik kan erbjuda nutidsmänniskan. Alla föreläsare har sin profession inom psykoterapin och har stor arbetserfarenhet.


Fritt inträde, välkommen!


Här hittar du hela programserien

Studeranden i solosång från Mellersta Österbottens konservatorium håller konsert  

I huvudbiblioteket på Floradagen måndag 13.5 kl. 18.

Läshund i huvudbiblioteket torsdag kl. 18

 14.2 / 14.3 / 11.4


Kontakta barnavdelningen för att boka tid!

Barnens val på huvudbibliotekets barnavdelning 30.3 – 9.4

Vem är din favorit? Låt ditt barn bestämma. Vem skulle vara bäst på att bestämma om olika saker? Lär kännä kandidaterna.

Barnens lördag 16.2. i huvudbiblioteket (finskspråkigt evenemang)

Kl.12 Kamulit uppträder och sjunger med barnen.
Kl. 13 Läs för barnen varje dag

Forskning har visat att det mest framgångsrika sättet att stöda barnens skolgång och framtida liv som vuxen är att läsa högt för dem. Författaren Jyri Paretskoi svarar bland annat på frågorna, vad hur och varför och berättar om läsningens många fördelar och fröjder. Evenemanget är öppet för alla. Välkommen!


Arr: Karleby stadsbibliotek och Kokkolan Pelastakaa Lapset ry.

Vi behöver tråkigheten, men varför?

Professor Juha T. Hakala berättar om sin bok Tylsyyden ylistys - ikävystyneisyys on luovuuden alku i Hongellsalen i huvudbiblioteket lånedagsafton torsdag 7.2. kl. 18.


Juha T. Hakala är hemma från Karleby, lärarutbildare, pedagog och filosof. Han har skrivit nästan 20 faktaböcker. I sina senaste böcker har han behandlat förändringar i arbetslivet och upplevelsen av stress, men också förändring av levnadsvanor.  


Hans senaste verk handlar om upplevelsen att ha tråkigt, detta har av några framidsforskare lyfts som ett modefenomen och en trend. Under föreläsningen berättar Hakala vad tråkigheten handlar om. Att ha tråkigt är inte bara en negativ känsla. Välkommen!

DUO FESTIVO spelar klassisk musik

Duo Festivo dvs. Saila Takkunen (flöjt) och Vesa Lassila (klassisk gitarr) spelar klassisk musik i huvudbiblioteket lördag 22.12 fr.o.m. kl. 12.


Program:

 • G.F. Händel Sonat a-moll Op.1 Nr.4,
 • J.S. Bach Sonat g-moll BWV 1020,
 • J.S. Bach Svit för luta e-moll BWV 996,
 • F. Schubert Sonat a-moll, D.821,
 • A. Honegger Danse de la chèvre 
 • A. Piazzola Histoire du tango.

Välkommen!

eSeniorer-gratis handledning

Komrathandledarna guidar dig i hur man använder smarttelefoner, surfplattor och nätsidor i Läsesällskapets rum i Huvudbiblioteket. 

Onsdagar kl. 13-15
12.9.

  3.10.

17.10.

31.10.

  21.11.

  28.11.

   12.12.

Ta med egen smarttelefon eller surfplatta! Du kan vara med en eller flera gånger. Välkommen!

Babypoesi

En stund lekfullt rimmande tillsammans med din baby. Barn 0-12 månader i sällskap med egen vuxen.

Vi är i Läsesällskapets rum Tisdagar 18.9, 2.10, 16.10, 30.10, 13.11 och 27.11 kl. 9.30 (ca 30 min). Ta med något mjukt åt barnet att ligga på. Tillfällena är gratis. Anmälningar  till mikaela.byskata-ahlskog@kokkola.fi

Marginal-kirjailijavierailu.jpgRädslands många ansikten

Författarbesök med Ann-Helen Attianese, Christel Sundqvist, Jolin Slotte & Pauliina Pesonen i stadsbiblioteks Hongellsalen onsdag 28.11 kl. 17.


Vällkommen!

Författarbesök av Johanna Holmström 15.11 kl. 17.30

Under Nordiska litteraturveckan besöker författaren Johanna Holmström Karleby Stadsbibliotek.


forlaget_johanna_holmstrom_2017_highres-003.jpgHon är aktuell med den berörande romanen Själarnas ö, som utspelar sig på Själö dit både spetelskesjuka och mentalpatienter blivit förvisade under årens lopp. Berättelsen bygger på verkliga händelser. Holmström är en mångsidig författare som tidigare utkommit med både noveller och romaner. Fritt inträde. Välkommen!


Karleby stadsbibliotek i samarbete med föreningen Pohjola Norden

Bengtskärin tarina.jpgFyrsällskapets filmturné i Hongell-salen lördag 15.9.  

En dokumentärfilm om Bengtskär fyrs fascinerande och tragiska historia samt nutid. Filmen innehåller rikligt med tidigare opublicerat filmmaterial. Dessutom visas en kortfilm om fyrar. Fritt inträde!

Sant för dig, men inte för mig.jpgSant för dig, men inte för mig!

Är allt relativt – också sanningen?


Diskussion med Stefan Gustavsson och Henrik Othman i stadsbiblioteket fredag 14.9. kl. 16. Moderator: May Wikström.


Org. Karleby stadsbibliotek och Kyrkhelg Nord –arbetsgruppen.


Nationalparkerna – naturens pärlor i vårt land

(finskspråkigt evenemang)

Kansallispuistot_maamme_luonnon_helmet.jpgDen proffessionella naturfotografen och redaktören Tea Karvinens bildförevisning med bilder ur materialet till hennes foto- och faktabok Kansallispuistot – maamme luonnon helmet i huvudbiblioteket måndag 10.9 kl. 17.30. 


Karvinen har vandrat genom Finlands alla 40 nationalparker under olika årstider. Hon har besökt varje park flera gånger och tillbringat över 720 dagar sammanlagt i dem.

Make it - minimässa måndag 10.9

Linda Mannila.jpgTesta olika appar, programmering, bekanta dig med vår 3D-printer. Evenemanget lämpar sig för alla åldrar och riktar sig särskilt till familjer och andra som är intresserade av att bekanta sig med teknik och digitaliseringens möjligheter.


Arr: Karleby stadsbibliotek i samarbete med Linda Mannila från föreningen Make it Finland rf. med understöd av Regionförvaltningen för Västra och inre Finland.

Internet för alla åldrar – handledning i huvudbiblioteket 5.9. kl. 13-16

Silta-yhteisöklubi ger digihandledning och biblioteket presenterar e-böcker och -tidningar. Välkommen! 

Karleby i akvareller

Irina Rebnitskayas utställning finns i huvudbibliotekets nedre  våning 13 - 31.8.2018. 

Vernissage 13.8 kl. 17.00

Varför jag skriver - författare Karo Hämäläinen berättar om sitt arbete

Huvudbiblioteket 4.9. kl. 17.30


Karo Hämäläinen  är en mångsidig författare,  vars produktion omfattar såvaäl finansthrillers som barnromaner, allt från handböcker om investering till prisbelönt prosa.


Sina senaste verk har han skrivit tillsammans med Alexander Stubb, såväl Stubbs memoarer Alex som romanen Ensam, där berättaren är en åldrad Paavo Nurmi. Som bäst skriver han på boken som ska komma ut nästa år, "Varför jag springer".

Projeto Madre Cabrini - oskickade vykort från Brasilien

Fotokonstnären Fanny Hagas bilder från São Carlos i Brasilien, där hon arbetade som frivillig assistent och engelskalärare inom ett projekt för kyrkan. Projektet strävar till att hålla unga borta från gatorna.


Utställningen finns i huvudbibliotekets 1:a våning 9 - 31.7.2018.

Brasilian luonnonpuistosta Portugalin runouden saloihin (Från Brasiliens naturparker till portugisisk poesi) 

Vill du höra om en fraktfartygsresa till Kap Verde då nästan alla resenärer mådde dåligt eller letar du efter filosofiska verser i portugisisk diktning?


Författaren, översättaren, redaktören Rita Dahl presenterar sin produktion vid ett tillfälle i Hongellsalen i huvudbiblioteket fredagen 20.7 kl. 13-14.  Hon presenterar förutom sina reseskildringar även egna dikter och portugisisk nutidsdiktning som hon har översatt. Alla är välkomna och man kan ställa frågor under diskussionen. Tillfället är på finska.


Rita Dahl har publicerat 19 verk bestående av faktaböcker, reseskildringar, diktsamlingar, kortprosa om resor. Dessutom har hon översatt och redigerat flera verk. Till sin utbildning är hon magister i statsvetenskap och filosofi samt medianom (yamk) 

Sommarorkestern uppträder

Tisdag 3.7 kl.12.30 på huvudbibliotekets terass

Barents-karhu.jpg

Var finns Europas sista stora skogar i naturligt tillstånd? Området har en rik och värdefull natur, många naturtillgångar samt rika ursprungskulturer. Området är 1,8 miljoner kvadratmeter stort. Svaret är Barentsregionen! 


Fotoutställning om Barentsregionenens rika natur i huvudbiblioteket 28.5 – 29.6.2018.

Susikoira Roi - en finsk hjältehund

Susikoira Roi är en serie ungdomsböcker skriven av författaren Jorma Kurvinen från Uleåborg. I den kan man följa pojken Tomi och hunden Rois äventyr. Den första delen i serien, Susikoira Roi, kom ut år 1976 och den sista delen, Susikoira ja karkulainen, år 2002.

Den ambulerande utställningen har sammanställts av Uleåborgs stadsbibliotek till 40-årsjubileet för Susikoira Roi år 2016. I Karleby kan man se utställningen i Karleby stadsbibliotek 4 - 29.6.2018.

Den ambulerande jubileumsutställningen om skandaler är producerad av Opinionsnämnden för massmedier och handlar om etiken i medier vilket åskådliggörs genom medieskandaler. Utställningen handlar bland annat om hur opinionsnämnden behandlade Matti Vanhanens brädhög, stridigheterna mellan Juha Sipilä och Yle samt tidningen Hymy på 1970-talet. 

Du kan fundera över vilka lösningar du själv hade valt om du suttit med på Opinionsnämndens möten. Testa också hur bra du är på att känna igen smygreklam.


I samband med utställningen finns en bokutställning om journalism som väckt uppseende genom åren. 

Brädspelsklubb i huvudbiblioteket lördagar kl. 11-15

Nopat.jpg

7.4, 28.4 och 26.5 i Läsesällskapets rum


Brädspelsklubben samlas i huvudbibioteket. Träffarna är avgiftsfria. Som ledare fungerar Daniel Westman.


Det finns spel för alla, för nybörjare till hobbyutövare.  Traditionella spel såsom Carcassonne och Ticket to Ride finns tillgängliga men även hobbyspel såsom Agricola. Egna spel kan medtas. I brädspelsklubbens Facebook grupp kan du även önska vilka brädspel som ska spelas.  Välkommen att spela brädspel!

FÖRSÄLJNING AV AVSKRIVNA BÖCKER 14 - 24.5

De bästa böckerna blir först sålda, så det lönar sig att vara ute i god tid. Kom och fynda! 

Livets cirkus

Utställning av Nordiska Konstskolans öppna grafikverkstad i huvudbiblioteket 2 - 26.5.2018.

Sagostunder i huvudbiblioteket

2018vårensagostunderwebb.jpg     satutuokio2018.jpg

UM-logo.jpg100 år av arbete för Finlands och finländarnas bästa

UM100-nayttelyjuliste-Kuva-Ulkomisteriö.jpg

Utställning om utrikesministeriets historia och nutid i Karleby stadsbibliotek 3 – 28.4.2018.

Sarjakuvia.jpg

Tecknade serier och animationer

Eleverna i Karlebys bildkonstskola för barn och unga ställer ut sina tecknade serier och animationer i huvudbibliotekets övre våning 4-26.4.2018.  

Min berättelse- traditionellt berättande i ny form

I Hongellsalen i huvudbiblioteket tisdag 17.4 kl. kpedukansanopistowebb.jpg17.30 - 18.30.


Deltagare i Osana-projektet och elever med invandrarbakgrund vid Keski-pohjanmaan kansanopisto presenterar sina digiberättelser (kortfilmer) under rubriken Min berättelse (Mun tarina). Efter förevisningen finns tid för diskussion.  Finskspråkigt evenemang. Välkommen!  

Erasmus+ undomsutbyte och barnets rättigheter

På sportlovsveckan samlades på Villa Elba 13-16-åriga ungdomar från Finland, Ryssland, och Irland. Under lägerveckan gjorde de affischer med information om barnets rättigheter.  

Affischerna finns utställda på bottenvåningen i huvudbiblioteket 2 - 23.3.2018.

zoo_framparm_webb.jpgTED & KAJ på författarbesök i huvudbiblioteket 19.3 kl. 17.30 i Hongellsalen


Ted och kaj webb.jpg
Foto: Niklas Sandström
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho

berättar om sin bok Zoo #1: virala genier och om andra påhitt, egna och gemensamma.


Kaffeservering. Välkommen!

Talviharmonikka.jpgKarleby Vinterhamonikas jubileumsutställning

Karleby vinterharmonika fyller 20 år. Skriv ner ditt bästa minne av vinterharmonikan i gästboken och njut av Anne Yrjänäs bilder från åren 2009-2017  på huvudbibliotekets första våning 1 - 28.2.2018.

För den som är pytteliten (finskspråkigt evenemang)

Ramsor och musik för barn under 3 år - tillsammans med en egen vuxen- onsdag 28.2 kl. 9.30 i Hongellsalen i huvudbiblioteket. 

Sukupolvien_ketjussa-Anu_Sundell.jpg

Generationernas pärlband (sukupolvien ketjussa)


Fotograf Anu Sundellin ställer ut sina porträttfoton i huvudbiblioteket 1-27.2.2018.


hela-folket-laser-2018-fb-cover.jpg

Prova e-tidningar!

LM Informationstjänst öppnar sina digitala tidningsdatabaser eMagz och ePress under tiden 8-15.2. Klicka på länkarna nedan, välj vilken tidning eller tidskrift du vill läsa och logga in med de bifogade användarnamnen och lösenorden.

ePress.JPGwww.epress.fi– digitala dagstidningar
Användarnamn: lainanpäivä
Lösenord: lainanpäivä

eMagz.jpgwww.emagz.fi - digitala tidskrifter
Användarnamn: lainanpäivä
Lösenord: lainanpäivä

Pullakahvi.jpgBullakafferesidens Karleby stadsbibliotek på lånedagen torsdag 8.2 kl. 10-12 och 14-17

Danskonstnär Jukka Ristolainens eget Bullakaffe-koncept är en föreställning där kulturarbetarna som uppträder tillbringar en avslappnad kaffestund med publiken. Ur detta möte föds föreställande konst, som publiken i lugn och ro kan avnjuta tillsammans med kaffet.  


Keski-Pohjanmaa Kansanopistos (KPEDU) danskonstlinje i samarbete med Vinterdans i Karleby-festivalen.  Välkommen!

Sanna Karlström. Otava. Kuva Arto Wiikari 2017Författarbesök av Sanna Karlström – Jussi Seppänen intervjuar

Hongellsalen i stadsbiblioteket Lånedagen torsdag 8.2 kl. 18


Poeten Sanna Karlström (f. 1975) är hemma från Karleby. Hon har gett ut fyra diktsamlingar, en bilderbok och en roman.  (Finskspråkigt evenemang)

Sanna Karlströms produktion 

Välkommen!

Harhaanjohtajat.jpgHarhaanjohtajat - vahvassa uskossa (ung. vilseledarna - i stark tro)

Hongellsalen i huvudbiblioteket tisdag 6.2 kl. 17.30


Terho Miettinen och  Raija Pelli har skrivit en bok som behandlar religiösa fenomen, vilken har väckt livlig debatt. Nu finns möjligheten att fortsätta diskussionen i ditt eget bibliotek. Kvällen inleds med en introduktion och sedan är diskussionen i ämnet öppen. Det är också möjligt att köpa boken vid diskussionstillfället. Finskspråkigt evenemang. Välkommen!

FÖRSÄLJNING AV AVSKRIVNA BÖCKER huvudbiblioteket 22 - 27.1.2018

De bästa böckerna blir sålda först, så det lönar sig att vara i tid. Kom och fynda!  

Sagostunder på finska i huvudbiblioteket

Ti 16.1 kl. 17.30 sagostund
Ti 30.1 kl. 17.30 sagojumppa

Välkommen!

Vapenfria Finland - konstutställning

huvudbiblioteket 4 - 31.1.2018


aseetonsuomikuva.gifI samband med avslutningen av utställningen hålls en öppen föreläsning (på finska) och fri diskussion tisdag 30.1. kl. 17 kring temat  "den nya fredskulturen och det teosofiska samhällslivet".


Arr. Sammanslutningen Väinölä  Ihmisyyden tunnustajat (mänsklighetens bekännare) som grundar sin livssyn på Pekka Ervast teosofiska ideal. 

Kanervas läsecirkel ti 16.1 kl. 16-18 i Läsesällskapets rum i huvudbiblioteket (på finska)

Läsecirkeln diskuterar Paul Austers  bok Sattumuksia Brooklynissa (Dårskaper i Brooklyn)


Som diskussionsledare för bokcirkeln fungerar Kanerva Peltoniemi tfn. 045 6510468, kanerva.peltoniemi@gmail.com.


Välkommen!

Talvitanssit2018.jpg

Välkommen till det öppna informationstillfället för Karleby Vinterdans 

måndag 15.1. kl. 13- 14 i Hongell-salen i huvudbiblioteket. Tillfället är gratis och öppet för alla som är intresserade av Vinterdans-festivalen.  


 • De konstnärliga ledarna Mia Malviniemi och Anne Peippo presenterar festivalprogrammet.

 • Laila Lampinen-Hietikko från Kokkolan seudun kirjallisuuspiirin berättar om bokcirkelns och Vinterdansens samarbete kring festivalen.  

 • Studeranden från danslinjen vid Keski-Pohjanmaa Kansanopisto öppnar med sitt Bullakaffe-koncept, där dansarna och kulturarbetarna njuter av en avslappnad kaffestund tillsammans med publiken. 

Delta i dansen!

Föreningen för Vinterdans i Karleby r.f. erbjuder en stunds undervisning i dans, med danskonstnären och -pedagogen Eleni Pierides.  Deltagare i alla åldrar är välkomna, man behöver ingen tidigare erfarenhet av dans för att delta.  


Varmt välkomna att diskutera Vinterdansens program och njuta av trevliga dansstunder!

James Puhto-Ren spelar akustisk musik

i huvudbiblioteket måndag 8.1 kl. 17.30 – 18.30. Välkommen!

Sagostunder på finska i huvudbiblioteket

Satutuokiot-syksy2017.jpg

Tiikerits leksaksinsamling

I huvudbiblioteket lördag 9.12 kl. 12-14. Tiikerit-buss på gågatan. Arr. City Kokkola

Byri laga lappa i biblioteken i Karleby!

Biblioteket vill höra just Din åsikt om utrymmena och möblerna i bibliotekens verksamhetspunkter. Du kan ge respons till och med 5.12 genom att klistra fast olikfärgande post-it-lappar på olika platser i biblioteket. Om du vill kan du också skriva kommentarer och hälsningar till biblioteket på lappen. 


Laputus.jpgFärgen på lappen visar din åsikt:


 • röd: det här fungerar inte, borde stå på en annan plats, borde se annorlunda ut, kunde fungera bättre så här...  
 • gul: det här fungerar, men något saknas, vad?
 • grön: det här är bra, mera sådant, min favoritplats i biblioteket.  

Lapparna forograferas där de är uppsatta och kommentarerna skrivs ned. Informationen används sedan för att utveckla biblioteksutrymmena.


Tack till alla lappklistrare!

Välkommen på förfest till huvudbiblioteket 5.12 kl. 17-22


Förfest-logo-900.jpgGamle Calle hälsar i aulan


HONGELLSALEN Kl. 17-20 Barnprogram
Tomtegympa samtidigt på finska, svenska och teckenspråk kl. 17,18 och 19. Däremellan är lekar och pyssel.


GLASAULAN
Kl. 18-20 Karleby stad bjuder på Finland 100 - kaffe med kaka, för serveringen ansvarar Gröna Systrarna.

Kl. 17.50 Lokalförbundets deltagande körer träffas utanför biblioteket för uppsjungning  med Modersmålets Sång och Finlandia.


BIBLIOTEKETS TORG
Karlebynejdens sång och musikförbundets körer uppträder
Kl. 18.15         Kronoby Sångkör
Kl. 18.40         Con Brio
Kl. 19.00         MittiMillan
Kl. 19.20         Karleby Kammarkör


Kl. 19.30         Stadens hälsning av stadsdirektör Stina Mattila


Kl. 19.40         Suomis Sång - sjungs av en kvartett
                        Finlandia - Alla körer tillsammans sjunger
                        Vårt Land (två verser på finska, två verser på svenska) - Körerna och publiken
                         tillsammans


Kl. 20-21.45   Dans - Matts Möller & Gamblers


Alla med! Tillsammans på biblioteket!

Tutti da Capo uppträder

I huvudbiblioteket måndag 4.12 kl. 18.30-19. Välkommen!

För mig till hembygdens mull...

Journalisten Mikko Määttälä berättar om Finlands hjältegravar och den händelserika historien bakom deras uppkomst måndag 4.12. kl. 17 i Hongellsalen i huvudbiblioteket.

Stop_press.jpgSTOP PRESS bokutställning i biblioteket!

BOKEN BERÄTTAR - BOKEN VET - BOKEN FÖRENAR


Österbottningarnas favoritböcker finns utställda i huvudbiblioteket 6-30.11.2017. Hannu Björkbacka har sammanställt utställningen som en del Hiiop!-100 år av frivilligt arbete. #Hiiop #Finland100

Känsliga frågor om lidande

Risto Suonto kertoo berättar om sin bok Kipeitä kysymyksiä kärsimyksestä i huvudbiblioteket onsdag 22.11. kl. 17. Välkommen!

Ser du någon bekant? (Näkyykö tuttuja?)

Johanna Kallioinens konstutställning i huvudbibliotekets nedre våning 1-25.11.2017.


Kallioinen.jpg"Som återvandrare har jag märkt att man i Karleby ser dem man möter rakt i ögonen och kanske undrar om det är någon man känner. Själv har jag tagit rollen som betraktare i sociala medier och följt diskussioner med anknytning till Karleby, där man publicerar gamla fotografier och berättar historier om Karleby och Karlebybor. Till mina verk har jag plockat en bildsamling om människor och händelser genom årens lopp och sammanställt dem till nya berättelser. Jag använder blandteknik dvs. kol, bläck och akvarell på gamallt tapetpapper."


Johanna Kallioinen är snart färdig bildkonstpedagog från Aalto-universitetet. Hon har också yrkesstudier i bildkonst vid Pekka Halonens akademi i grunden. 

Finland 100 - Barnens konstutställning – Rik småbarnsfostran

Huvudbiblioteket 20-24.11

loistavaa lintu.jpgSagostund på finska och ansiktsmålning för barn

Huvudbiblioteket måndag 20.11 kl. 9.30 - 10.30. Vi bjuder på saft och kex.


Gosedjuren sover över på biblioteket

Ta med en leksak och låt det sova en natt på biblioteket!  Vi tar emot gosedjur på biblioteket måndag 20.11 fram till kl17.

Musiikkia Lastenkamarista (musik från barnkammaren) -konserter i huvudbiblioteket onsdag 15.11 kl. 14 och 15

Musikupplevelser med extra allt! Centrias musikstuderanden uppträder. Välkommen!

loistavaa lintu.jpgLekkväll i huvudbiblioteket fre 17.11 kl. 18-22

Ingen åldersgräns (barn under skolåldern med en vuxen). Bjuds på spel och traditionella lekar!


Arr. Stadsbiblioteket och ungdomstjänster

Lastenkirjojen_poistomyynti.jpg

Vandringsleder i mellersta skandinavien

Harri Ahonen föreläser om vandringsleder i mellersta skandinavien i Hongellsalen i huvudbiblioteket tisdag 7.11 kl. 18 


Harri Ahonen. Kuvaaja: Mikko HeponevaHarri Ahonen berättar om naturen i mellersta Norge och Sverige, vandringsleder, praxis för övernattning i stugor, djur - som t.ex. myskoxar- och skyddsområden samt om att resa dit och tillbaka. Föreläsningen innehåller också foton. 


Harri Ahonen har skrivit tre faktaböcker: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit (2014), Keski-Skandinavian vaellusreitit (2016) och Pohjois-Norjan rannikkoreitit - päiväretkiä saarilla ja vuonoilla (2017).

kummitus_vari.jpgSpökdisco

I huvudbiblioteket 3.11 (Använd ingången till tidningsläsesalen)

Åk 3-6 kl. 18-19.30
Åk 7-9  kl. 20-21.30

Bästa kostym får pris! Evenemanget är gratis och drogfritt. Kiosken är öppen.


Arrangörer: Karleby stadsbibliotek & Karleby stads ungdomstjänster

Viimeiseen mieheen - Till siste man

Fotograf Kari Ahonens fotoutställning för att hedra och minnas våra krigsveteraner.  Huvudbibliotekets nedre våning  2 - 28.10.2017. Lisätietoja: https://fi-fi.facebook.com/Viimeiseen-mieheen-Till-siste-man-977996145575751/


Vernissage måndag 2.10. kl. 16. Välkommen!

Sagodagen ons 18.10

Trespråkig sagostund i huvudbiblioteket på sagodagen 18.10. kl. 10. En saga på finska, svenska och teckenspråk. 

Eurooppalainen_dysleksiaviikko.jpg

Celias ljudböcker för personer med läsnedsättningar

Har du svårt att läsa en vanlig text? Visste du att du kan låna Celias ljudböcker via biblioteket? Läs mer...


Nya Celia-kunder kan registrera sig på huvudbiblioteket tisdag 10.10 kl. 10-15 utan tidsbeställning.

Teckenstöd med Sandra Westerholm
Sandra Westerholm.jpg

Teckenstödsläraren Sandra Westerholm från Sibbo besöker Karleby stadsbibliotek 11 oktober och håller två skolningstillfällen.  Klockan 14 för daghemspersonal och klockan 17.30 för föräldrar och övriga.


Anmälan till Luckan karleby.luckan@kulturosterbotten.fi eller tfn 050-347 0527. Begränsat antal platser. Kaffeservering


Eurooppalainen_dysleksiaviikko.jpg


Läs och kommunicera på olika sätt

Huvudbiblioteket må 2.10 kl. 13-15

 • Datero förevisar olika hjälpmedel

 • Henna Sillanpää från Kommunikaatio ILO informerar om talhandikapp, tolkningsservice, kommunikationsundervisning och handledning.   

 • Papunets tjänster, bibliotekets äppelhylla, lättlästa ungdomsböcker

 • Bibliotekets 3D-printer skriver ut penngrepp

Kl. 15 i Hongell-salen
Marja-Sisko Paloneva från Datero berättar om Celias tjänster för barn och ungdomar med lässvårigheter. Kom och bekanta dig med Celianets talböcker och trioböcker.


Biblioteket erbjuder drop- in registrering av nya Celia kunder tisdagen den 10 oktober kl. 10-15.


Små berättelser

Pirkko Hollantis och Sari Hollantis fotoutställning i huvudbibliotekets nedre våning 2 - 30.9.2017

Naturen talar - lyssnar du?Luonto_puhuu.jpg

Fotoutställning i huvudbibliotekets galleri 4 - 29.9.2017 av fotostuderanden i Kelviå (Kpedu). 

Minnessjukdomens många ansikten

Foto- och bokutställning i huvudbibliotekets övre våning. 14 - 23.9.2017.

I samband med utställningen hålls 19.9 kl. 13-15 en infopunkt om minn (på finska) Muisti-infopiste. Välkommen!

Leena_Lehtolainen_Kuvaaja_Kira_Gluschkoff.jpgFörfattarbesök av Leena Lehtolainen (finskspråkigt evenemang)

Karleby huvudbibliotek tisdag 19.9 kl. 18.


Leena Lehtolainen  är en av Finlands populäraste författare och mest känd för sina romaner om Maria Kallio och Hilja Ilveksero. Leena Lehtolainens verk har blivit översatta till 29 olika språk. Välkommen!

Karleby_handelns&kulturens_natt_2017.jpgHandelns och kulturens natt fredag 8.9.


Huvudbiblioteket är öppet kl. 9-20.

Utdelning av Karlebypriset kl. 18.

Musikprogram.

Kimble-semifinal i huvudbiblioteket lö 2.9 kl. 12

kimble1.jpgKom och titta på när spelarna som i våras kom vidare i Kimble-turneringen spelar om finalplatsen.

Finland spelar Kimble-turneringen firar både Kimbles 50 år och är en del av Finland100-programmet.  

Uuno Huhtalas fotoutställning 1-31.8 i Kelviå bibliotek

Vad såg Uuno Huhtala genom sin kamera i Kelviå? Kälviän kotiseutuyhdistys har samlat hembygdsrådet Uuno Huhtalas fotografier till en utställning. I juli hade det gått 100 år sedan Huhtala föddes.


Jubileumsårets utställning är öppen under bibliotekets öppettider må, ti, to 12-19, on 10-19 och fr 10-15, välkommen!

Näkökulmani "Vovaan" ("Vova" ur min synvinkel)

Juha Sundströms fotografier av Vladimir Froloff i huvudbibliotekets 1:a våning 13 - 29.8.


Minnesmärket av Wladimir Froloff avtäcktes på bibliotekets patio söndagen 13.8.2017.

Kuukauden kuva -julisteJan Björk: Månadens bild 2016

Varje månad presenterar Jan Björk på Facebook 3 bilder. Favoriten röstas fram, blir månadens bild.


Fotoutställning i huvudbibliotekets 1:a våning 2. - 25.8.2017.

Pine Ridge - lakota-indianernas reservat

Den bulgariska fotografen Svetlana Bachevanovas fotografier om indianreservatet Pine Ridge idag finns utställda i bibliotekets  1:a våning 11 - 27.8.2017.

Kanervas läsecirkel på tisdagen 22.8 kl. 16 i Läsesällskapets rum i huvudbiblioteket (på finska)

Läsecirkelns höst för oss till Finland, Japan, Skottland, Amerika, historia och sjukhus. Läs kvällens bok och kom med! Du kan fast prova titta in.


22.8 diskuteras Jessica Brockmoles bok Kirjeitä saarelta, som är en brevroman från Skottland. Som ledare för läsecirkeln är Kanerva  Peltoniemi  tel. 045 6510468, kanerva.peltoniemi@gmail.com.


”Läsning kristalliserar och diskussion ger vingar åt tankar”

Fordell.gif

Den 2.7.2017 har det gått 100 år sedan kompositören Erik Fordell från Karleby föddes.


Läs Lauri Pulakkas text om Erik Fordell och bekanta dig med Fordells produktion.

Avtäckning av minnesmärket över Wladimir Froloff

söndag 13.8. kl 13.45 på pation. Välkommen!

Böcker från egen by

Bokutställning på första våningen i huvudbibliotek under 3-31.7.2017.

Manmade Nature II

Joni Virtanens fotografier finns utställda i bibliotekets galleri 3 - 31.7.2017. Välkommen!

Bok- och fotoutställning

Kollegorna landskapsförfattaren Elvi Löhönen (85 år) och fotografen Juha Sundström  har en gemensam utställning i Karleby stadsbibliotek 3 - 31.7.2017. Välkommen!

Trollgymppa (på finska)

för barn vid huvudbibliotekets terrass (inne i biblioteket om det regnar) på fredagen 28.7 klo 14. Välkommen!

Byamusikanter från Lochteå kyrkomusikfesten
uppträder i huvudbiblioteket på torsdagen 27.7 kl. 13 och på fredagen 28.7 kl. 15 med fiol och harmonium som instrument. Välkommen!

Önskedikter om kärlek

He-Li-Kat läser kundernas önskedikter om kärlek i stadsbiblioteket onsdag 5.7 kl. 15. 00. Välkommen!


Sohvakonsertin_He-Li-Kat.jpg


Bok-Finland-2017.jpgÖnska en dikt om kärlek, vi förmedlar ditt/dina önskemål vidare till He-Li-Kat!


Skicka in ditt diktönskemål senast 18.6 på blanketten. Du kan också lämna ditt önskemål i en låda vid lånedisken.

vartogaserdethar.jpg

saatela.jpgSuomi 100 - Lohtaja 439 vuotta

Heikki Sääteläs akvarell-, pastell- och oljemålningar från Lochteå 5 - 29.6. i Lochteå bibliotek.


Välkommen under öppettiderna må och fr 10-16, ti-to 12-19!

Mary & The Howling Lambs

på akustisk spelning i huvudbiblioteket onsdag 14.6 kl. 18-19. Välkommen!

mary_and_the_howling_lambs.jpg

Mary & The Howling Lambs:


 • Maria-Liisa Hannula (voc)
 • Risto Hannula (gtr)
 • Teijo Oikarinen (gtr)
 • Pekka Hietalahti (bs)
 • Olli-Pekka Hylkilä (perc)

Toipilas.jpgHumoristisk inbjudan till K.H. Renlunds museum för att titta på den äkta Konvalecenten


i huvudbibliotekets aula 2.5 - 2.6.2017

Keratiimin Suomi100-keramikutställning i Kelviå bibliotek 29.5-15.6

Välkommen! Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider må, ti och to 12-19, ons 10-19 och fre 10-15 (stängt lö-sö).

Koirien Kalevala (Hundarnas Kalevala) - utställning av stadsteaterns fadderklass

KoirienKalevala.jpgFyra klasser i åk 3 - 4 bekantade sig med teaterns och berättelsernas värld under ledning av teaterkuratorn. En del av fadderklassverksamheten var att lära känna Koirien Kalevala (Hundarnas Kalevala) vilket ledde till att dessa verk ställs ut.

Utställningen finns i huvudbibliotekets 2:a våning 6 – 30.5.2017.

SusannaMakela.jpgBilder

Konstutställning av Susanna Mäkelä i bibliotekets 1:a våning 2 - 27.5.2017. Utställningen innehåller också fotografier av Juhani Willman.

Böcker som hobby och böcker om hobbyer

Bokutställning på 1:a och 2:a våningen i huvudbiblioteket 10.4 - 20.5.2017.

Fest hemma

i huvudbiblioteket torsdag 18.5 kl. 10-18


 • Arabias kaffekoppar genom årtiondena med blommor i.
 • Ruiskukkia.jpgdukar från olika årtionden
 • tips på festdukningar
 • Utdelning av Marta- och trädgårdstidningar
 • bokutställning med fester i hemmet som tema
 • sagostund för barn kl. 10
 • kaffeservering kl. 14-17

Välkommen!


Marttojen kotitalousneuvonta, Karleby stadsbibliotek, Antique PUU-MI samt blomsterhandlarna Mari Havia, Lindell Flowers och Lundellin Kukka

Petri Möller - Live på biblioteket!  I huvudbiblioteket onsdag 17.5 kl. 17-19

Petri_Moller2.jpgPetri Möllers akustiska framträdande bjuder på sånger från fyra årtionden, Aureliasta Tyynikadun hiljaisuuteen. Sånger som handlar om ungdom och kärlek, ideal och längtan.


Petri Möller har ett långt förflutet som sångare och songwriter. Han var solist i gruppen Claudia, som vann Rock SM år 1985 och är en omtyckt artist i hela landet. Möller har tonsatt och skrivit texter till de nu klassiska popsångerna Korallia och Kivisydän.


Petri berättar också om sångskrivandet och sjunger ur sitt nya, ännu opublicerade material! Finskspråkigt evenemang. Välkommen!

Kanervas bokcirkel tisdag 16.5 kl. 16-18 (på finska)

Jari  Sinkkonens bok Nerouden lähteillä: Suurten säveltäjien hauras elämä diskuteras.  Under vilka förhållanden har världens vackraste melodier fötts.


Läs boken och kom med! Vi diskuterar boken och de tankebloss som boken väcker.  Bokcirkeln samlas i läsesällskapets rum en gång i månaden. Ledare för bokcirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn. 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com.

Det levande biblioteket i huvudbiblioteket torsdag 4.5 kl. 10-15

levande bibliotek.jpg

I det levande biblioteket lånar du en människa att diskutera med i stället för en bok med pappersblad. Böckerna i det  levande biblioteket är personer som representerar minoriteter och/eller bemöts av fördomar.


Det levande biblioteket främjar möten mellan olika människor och genom dialog skapas respekt för mångfald och människors lika värde. Kom och låna en levande bok!

Läs för hunden

Myy-koira.jpgLäshunden besöker biblioteket för sista gången i vår torsdag 4.5 kl. 18.


När du läser för hunden tränar du läsning i din egen takt. Hunden är tränad att lyssna och märker inte om du läser fel. Lästiden bokas i första hand på barnavdelningen, tfn. 040 8065123. Lästiden är ca 5 min per pass.

Piilosta.jpgUr gömslet - den underbara resan till mitt inre

Sini Yrjänäs fotoutställning är sammanställd av bilder från boken Piilosta, bilder från systerprojektet till boken samt målningar av Arja Byman, som också illustrerat boken. Utställningen och boken Piilosta  vill väcka diskurssion om hur man handskas med svåra saker och hur man kan hjälpa våldsoffer. 

Utställningen finns på andra våningen i huvudbiblioteket 5 - 28.4.2017.

Träkonst

Sixten Ahlsveds konstutställning på bottenvåningen i huvudbiblioteket 4 - 27.4.2017.

Sagostunder på finska i huvudbiblioteket

Satutuokiot-kevat2017.jpg

Ti 25.4 kl. 17.30 sagojumppa


Välkommen!

Vårens sagostunder på finska

Försäljning av avskrivna böcker i huvudbiblioteket 18 – 22.4

De bästa böckerna blir först sålda, så det lönar sig att vara ute i god tid. Kom och fynda!

Journalisten och författaren Anders Mård

Anders_Mard-pieni.jpgFöreläser lördag 22.4 kl. 13.00 i Hongellsalen i huvudbiblioteket under rubriken Rapport från Ryssland om situationen i Ryssland och berättar om sin nya bok "Vägen heter Ryssland".


I samband med föreläsningen finns tillfälle till bokköp och signering via Luckan. Tillfället ordnas i samarbete med Luckan.


Välkommen!

Fictive Reality

FictiveReality.jpgTina Jokitalos konstutställning i huvudbibliotekets 1:a våning, 1-20.4.2017.

Fictive Reality är en konstutställning vars verk leker med verkligheten. Utställningens tema handlar om känslan av tid och minnets fysiska närvaro, med en anknytning till det digitala mediumet. Förverkligandet av utställningens serie, har fått stöd av Finska Kulturfondens Mellersta Österbottens regionalfond.

Tina Jokitalo studerade nyligen vid Nordiska Konstskolan i Karleby. Hennes arbete har fått utmärkelser och har även publicerats. Utomlands har hennes verk ställts ut i San Diego, New York (USA) , Köln (Tyskland), Edingburgh (UK) och Paris (Frankrike).

Von Döbeln vid Jutas

Robert Brantberg. Kuva: Sirpa NiskanenFackboksförfattaren Robert Brantberg föreläser i Hongellsalen i huvudbiblioteket tisdag 18.4 kl. 18.00


Föreläsningen utgår från Brantbergs bok Von Döbeln – suurmiehen elämäkerta. Dessutom berättar Brantberg om sin övriga produktion och om arbetet som författare.

Föreläsningen är på finska. Välkommen!

Sagostunder på svenska

Vårens sagostunder på svenska 12.3, 26.3, 4.4 och 18.4 i Hongellsalen.


Välkommen!

Vilda valböcker

Bokutställning i huvudbibliotekets bottenvåning 20.3 - 8.4.2017

Antti Saaren lyriikkaaHur har mina dikter fötts?

Poesievenemang (på finska) lördag 8.4 kl. 13.00 i Hongell-salen på Huvudbiblioteket. Antti Saari berättar om sina dikter.


Evenemanget är också ett releastillfälle för ljudinspelningen  Antti Saaren lyriikkaa 1981-2016. Välkommen!

Rick Parfitt tribute

PASIT, som är kända från banden James Puhto-Ren och Rytmirotat, spelar sina hits i huvudbiblioteket fredag 7.4 kl. 17.30. Välkommen!

Marika_Helovuo.jpgSuo, sisu ja kirves (myr, sisu och yxa): Genom texten kikar vi in i finländskheten

Huvudbiblioteket tisdag 4.4 kl. 17.30


Marika Helovuo (FM) föreläser mångsidigt och inspirerande om skön- och facklitteratur som behandlar finländskheten. Vilka uttryck tar sig finländskheten i berättelserna. Hur har livet utvecklats från medeltiden till nutiden? 


Föreläsningen är på finska. Välkommen!

Tändsticksetiketter från det 100-åriga Finlands första år

Pentti Puutio (1919-2006) från Maringais i Lochteå har samlat tändsticksetiketter i tre årtionden med början i 1930-talet. Till samlingen hör ca 500 tändsticksasksetiketter. Samlingen ställs ut av Tuomo och Eeva Puutio.  Utställningen finns på huvudbibliotekets 2:a våning  2 - 31.3.2017.

Suomi_pelaa_Kimblea.jpg

Blir du Finlands nästa Kimblemästare och vinner 3000€?

Deltävlingen i Finland spelar Kimble-turneringen hålls i huvudbiblioteket onsdag 29.3 från kl.17.


Kom med och tävla! De första 20 anmälda ryms med. Anmäl dig via nätblanketten eller till barnavdelningen senast 24.3.

”Levande bibliotek”

På den internationella dagen för socialarbete tisdagen 21.3 kl. 10–18 har du möjlighet att komma och lyssna och ställa frågor om familje- och stödfamiljeverksamheten inom barnskyddet, under temat "låna en familjevårdare". Vi finns för utlåning på huvudbiblioteket. Välkommen!

I historieböckerna - Finlands 100 år av självständighet

Bokutställning i huvudbibliotekets 1:a  och  2:a våning 20.2 - 18.3.2017

Eugen Söderströms fotoutställning 1 - 28.2 i huvudbiblioteket.

Eugen Söderströms fotografier finns utställda i Karleby stadsbibliotek 1-28.2.2017. Fotografierna är ett urval av de fotografier som finns i boken  Kokkolan kaupungin historia V osa: 1945 - 1976.

Poistokirjat.jpgFörsäljning av avskrivna böcker i huvudbiblioteket 8 – 18.2.

De bästa böckerna blir först sålda, så det lönar sig att vara ute i god tid. Kom och fynda!

Jag läser för dig - i huvudbiblioteket ons. 15.2 kl 10 (på finska)

Maahanmuuttaja_lukee_Kalevalaa.jpgInvandrarungdomar från Karleby finska gymnasium i Stenängen läser sagor för barn på finska i huvudbiblioteket onsdag 15.2 kl. 10. Fritt inträde. Välkommen! 


En annan grupp studeranden kommer samma eftermiddag att läsa högt för åldringarna på Honkaharju servicecenter.


Mera information om Minä luen sinulle -kampanjen

Kanervas läsecirkel samlas i huvudbiblioteket ti 14.2 kl. 16-18 (på finska)

Kaikki_se_valo_jota_emme_nae.jpgLäs kvällens bok och kom med! Du kan vara med en eller flera gånger! Vi diskuterar boken, författaren och tankefrön som boken väcker. Vi trivs tillsammans!


Tisdag 14.2 diskuterar vi Anthony Doerrs bok Kaikki se valo jota emme näe. Em saga för vuxna: andra världskriget, en mystisk juvel, fängslande historia.  


Läsecirkeln samlas i Läsesällskapets rum en gång i månaden. Ledare är Kanerva Peltoniemi, tfn. 045 6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.comVårens böcker

Hela folket läser 6.-26.2.2017

JuhaTHakala.jpgHar vi rätt att prata om måttlighet? (finskspråkigt evenemang)

Faktaboksförfattaren, professor Juha T Hakala pratar om hur hans senaste bok Kohtuuden kirjan blev till, i Hongell-salen i huvudbiblioteket onsdag 8.2 kl. 18.


Två bokpriser lottas ut bland deltagarna. Välkommen!


Long Exposure Photography

Keskitalo.jpgSamuli Keskitalos foton som är tagna med lång exponeringstid finns utställda på 2:a våningen i huvudbiblioteket  2 - 14.1.2017.

Brädspelsklubb Nopat.jpgi huvudbiblioteket lördag 10.12 och 7.1 kl. 11-15.

Brädspelsklubben samlas i Läsesällskapets rum i  huvudbibioteket. Träffarna är avgiftsfria. Som ledare fungerar Daniel Westman.


Det finns spel för alla, för nybörjare till hobbyutövare.  Traditionella spel såsom Carcassonne och Ticket to Ride finns tillgängliga men även hobbyspel såsom Agricola. Egna spel kan medtas. I brädspelsklubbens Facebook grupp kan du även önska vilka brädspel som ska spelas.


Välkommen att spela brädspel!

Jakobstads Fotoklubb 70 år

Jakobstads Fotoklubb håller 70-års jubileumsutställning i huvudbibliotekets 1:a våning 1-31.12.2016.

I utkanten av globaliseringen

Veikko Siponkoskis fotografiutställning på huvudbibliotekets 1.våning 5.-30.12.2016

Sjungande skådespelare, skådespelande sångare

Utställning med cd-skivor, cd-samlingar, biografier och dvd-filmer. Utställningen finns på huvudbibliotekets 1.våning 5.-30.12.2016 

JamesPuhto-Ren.jpgÄlä suosi korvikkeita –turné


James Puhto-Rens  akustiska konsert i huvudbiblioteket 29.12 kl. 18.


Välkommen!

Pop-up-nuoppari2016-sve.jpg

Läs för hunden

Myy-koira.jpgLäshunden besöker biblioteket följande torsdagar kl. 18.00-18.30:

22.9, 20.10, 17.11 och 15.12.


Genom att läsa för hunden kan du öva att läsa i din egen takt. Lyssnaren är en skolad hund som inte bryr sig om fel. Lästurer kan reserveras på förhand vid barnavdelningen, tfn. 040 8065123. Lästiden är ca 5 minuter per läsare.

Soi Sävelet Rauhaa Syvää - Eino Leino dikt- och musikföreställning

i huvudbiblioteket lördagen 3.12 kl. 12.

Matts Möller - diktläsning och sång, Martin Söderbacka - gitarr, Eevalotta Matikainen - kontrabas.

Föreställningen är på finska. Välkommen!

Pakohuone.jpgEscape room-spel i biblioteket 14.11 - 2.12.2016


Hinner du lösa mysteriet och hitta det försvunna bibliotekskortet?

En grupp har en timme på sig att lösa uppgifterna och hitta det försvunna bibliotekskortet. En lämplig storlek på gruppen är ca 2-6 personer. I rummet finns inget skrämmande så uppgiften passar alla åldrar. Uppgifterna kräver resonemang och funderande varför det är bra om även en vuxen är med, om gruppen består av mindre barn. Mysteriets lösning närmar sig när man upptäcker saker, söker och funderar tillsammans samt löser problemen.


Escape room-spelet passar alla som tycker om gåtor och att fundera på olika lösningar. I grupper hittas lösningar genom att samarbeta och fundera högt tillsammans. Escape room-spelet i Karleby stadsbiblioteket är planerat för att hjälpa dig att hitta i biblioteket.


Tid kan reserveras i biblioteket (tel: 040-8065 123 eller email: kirjasto.musiikki@kokkola.fi) med 1,5 timmars mellanrum. Fråga närmare i biblioteket! Det är bra att komma i god tid.

Lohtajan kotiseutuyhdistys håller 80-års jubileumsutställning i Lochteå bibliotek i november

Den ambulerande utställningen av Lohtajan Kotiseutuyhdistys och  K.H.Renlunds museum - Mellersta Österbottens landsskapsmuseum i samarbete består av tygtryck, tidningsartiklar och annonser om Lochteå ur tidningen Keskipohjanmaa från år 1936 samt fotografier från 1930-talet.


Välkommen under bibliotekets öppettider må-to 13-20, fre 11-16, sö 12-15! (6.11 på söndagen är biblioteket stängt)

Eklundska magi - Eklundien taikaa

Tinan taikaa - Carina Eklunds reliefer och smycken i tenn samt Tammilehdon taikaa - Arimo Eklunds naturbilder i huvudbibliotekets 1:a våning 1 - 30.11.2016

Löytöretkellä (På upptäcktsfärd)

Utställning av Bildkonstskolan för barn och unga i samarbete med Sanataidekoulu i huvudbbiblioteket 4 - 29.11.2016.

Den Klingande Grodan: Julvisor från Savskogen

Svenska föreställningar i HongellsalenMesimetsan_joululaulut.jpg
Må 21.11 kl. 18
Ti 22.11 kl. 9.30
Lö 26.11 kl. 13

Suomenkieliset esitykset Hongell-salissa
Ma 21.11. klo 9.30
Pe 25.11. klo 9.30 ja 17
La 26.11. klo 14

Biljetter 5 €. Räcker ca 30 min. Passar för barn över 2 år. Mera info: Den Klingande Grodan

Buu-klubben2016.jpg


BUU-klubbens julturné besök stadsbiblioteket 18.11 kl. 14 och 16

BUU-klubben är ute på en julturné i Svenskfinland även detta år. Se deras BUU-show, träffa BUU-klubbsledarna Eva, Staffan och Jontti. Dessutom får du en alldeles egen julkalender.


Observera att det ordnas två tillfällen på fredagen klockan 14 och klockan 16. Välkommen!

Lastenkirjojen_poistomyynti.jpg

Loistavaa! Strålande!


Musikprogram under kulturveckan för barn och unga i Loistavaa.jpghuvudbiblioteket

Må 14.11 kl. 17 Lastenkamarista (Från barnkammaren)

Sånger och känslig pianomusik med barntema av kompositörerna M. Musorgsky, Eero Sipilä, R. Schumann och P. Tšaikovski. Lied-duon och pianister från Centrias musikutbildning uppträder.


Ti 15.11 kl. 13 Folkmusikkonsert för barn

Folkmusikstuderande från Centrias musikutbildning


Ti 15.11 kl. 15 Pianister i biblioteket

Studerande vid Mellersta Österbottens konservatorium


Ons 16.11 kl. 17 Träblåsare i biblioteket

Studerande vid Mellersta Österbottens konservatorium


To 17.11 kl. 17 Sångare i biblioteket

Studerande vid Mellersta Österbottens konservatorium


Fre 18.11 kl. 17 Stråkar i biblioteket

Studerande vid Mellersta Österbottens konservatorium

Material från planerings- och genomförandetävlingen för järnvägstorget

hålls tillgängligt för allmänheten på stadsbibliotekets kafé 13. - 26.10. Där finns också en låda för allmänhetens anonyma, fritt formulerade idéer om bebyggandet av järnvägstorget.

Svenska veckan 2016 i stadsbiblioteket

Lö 29.10 Föreningarnas dag i stadsbiblioteket

Föreningarna presenterar sin verksamhet i bibliotekets aula. Program på bibliotekets torg, bl.a. musik och en musikalisk sagostund på dialekt. Arr.: Luckan


Må 29.10 kl. 10 Åbo Svenska Teater: Nasse och hans vänner. Gratis inträde. Arr.: Luckan


Må 29.10 kl. 16 Etmeddaskaffe med professor Jan-Ola Östman. Luckan bjuder på kaffe och bulla. Arr.: Luckan


Må 29.10 kl. 17.30 Dialektens dag. Professor Jan-Ola Östman diskuterar ordstäv, musik av Herman Hagnäs. Kaffeservering. Arr.: Luckan


Ti 1.11 kl. 14-15 Bokcafé - tips på nya böcker på biblioteket. Medverkande: Anette Ståhl, Asta Stenfors, Lolan Granqvist och Elisabeth Lindén. Kaffeservering. Arr.: Karleby svenska församling.


On 2.11 kl. 13 Författarcafé med Max Wester. Kaffestund med diskussion om Westers nya bok. Luckan bjuder på kaffe och bulla i Läsesällskapets sal. Arr.: Luckan


To 3.11 kl. 14 Författarcafé med Jan Björk. Kaffestund och signeringstillfälle av nya naturboken "Nordens krokodil". Luckan bjuder på kaffe och bulla i Läsesällskapets sal. Arr.: Luckan

Sorron yöstä / Aivot sulaa

Muralmålningen som gjordes under Jyrki Riekis muralmålningkurs på Nordiska konstskolan finns utställd på bibliotekets 2.våning 13-31.10.2016

Vårt fosterlands många ansikten (Isänmaamme monet kasvot)

Gamlakarleby kamerasällskaps årsutställning 2016, huvudbibliotekets 1. våning 3-31.10.2016

Pop up-sagor!

Sagodagen.jpgBibliotekets sagofigurer berättar sagor på finska i köpcentret Chydenia tisdagen den 18.10 kl. 10-14. Välkommen!


Sagodag på Karleby stadsbibliotek 19.10

kl. 10-14  på barnavdelningen får man lyssna på sagor på svenska. Välkommen!

Poistokirja-askartelua.JPGKokkolan seudun opisto ordnar: POISTOKIRJA-ASKARTELU 2

I Kelviå bibliotek to 6.10 och 13.10 kl. 16.45-19.45 


Ledare är artesan Kaisa Hihnala. Räcker 6 timmar. Kursavgift 20 €.

Vi gör hobbyarbeten av avskrivna biblioteksböcker. En gammal avskriven bok får ett nytt ansikte. På kursen använder vi mer tid och noggrannhet på inrednings- och gåvoartiklar. Kursen passar för vuxna och går på finska.

Tilläggsinfo och anmälan

Seniorikaste - för att förbättra tjänster för äldre personer

Målet för projektet SenioriKaste är att utveckla tjänster och verksamhetsformer som stöd för att äldre personer ska kunna bo hemma så länge som möjligt.

Utställning av affischer och böcker i bibliotekets 2:a våning 22.9 - 10.10.2016.

Brudklänningar sydda av Tuula Niemi under åren 1969-1999 i Lochteå bibliotek 4 - 29.9

Öppning av utställningen sö 4.9 kl. 12-15

- Parturi-Kampaamo HiusLumous: snabbfrisyrer och flätor åt besökare

- T:mi Jutta Saari: bröllopsfrisyrer åt modeller

- bröllopsfotografier tagna av Elisa Karhula


Bröllopsfrisyrer och hårprydnader finns också utställda. Bröllopmusik och böcker om bröllop finns för utlåning.

Raimo Oinas - Vid vatten

Fotoutställning av Raimo Oinas i huvudbibliotekets 1:a våning 5 - 24.9.2016. Bilder för denna utställning togs mellan åren 2014 - 2016 på hans fotograferingsutflykter i Finland, Island och Estland.

Botnia Biennale

Öppning av Martin Karlssons utställning fredagen 9.9 kl. 18.30 i huvudbibliotekets aula. Verket syns från Fabriksgatan.  Musik under öppningstillfället. Andra föreställningen kl. 19.30.


Utställningen är öppen 9 - 23.9.2016

Musik i huvudbiblioteket under Handelns och kulturens natt fredag 9.9

Nuotit.jpgCentrian musiikki uppträder kl. 17


Mellersta Österbottens kammarorkesters stråkkvartett uppträder kl. 19


Biblioteket är öppet kl. 10-20, läsesalen kl. 9-20.

Kom ihåg världens barn i ditt testamente

Unicefs infotillfälle i huvudbiblioteket fredag 9.9 kl. 14-20. Kaffeservering!


Tilläggsinfo: https://www.unicef.fi/

Maia_Raitanen.jpg
Kuva: Ville Sutinen
Fackboksförfattaren och illustratören Maia Raitanen

besöker biblioteket fredagen 9.9. Två till innehållet likadana tillfällen hålls kl. 9.30 och 10.15. Tillfällena är på finska.


Maia Raitanen har illustrerat böcker inom biologi, medicin och naturvetenskap sedan år 1980. Raitanens nyaste verk Sano muikku! Suomen viehättävin kalakirja och Valas, valas! Maailman viehättävin valaskirja är uppfinningsrika, illustrerade faktaböcker för alla åldrar.

Välkommen!

Digitidningsdag ons 7.9 kl. 9-14 i läsesalenePress.jpg

Karleby stadsbibliotek och Keski-Pohjanmaan Kirjapaino presenterar sina egna digitala tidningar och digitidningstjänster i huvudbibliotekets läsesal onsdagen 7.9 kl. 9-14.


zinio-banneri-4.jpgBiblioteket presenterar ePress (inhemska dagstidningar) och Zinio (engelskspråkiga tidskrifter). Du kan ta din egen mobila apparat med!


Kaffeservering - välkommen!

Svamputställning i Kelviå bibliotek ons 7.9 kl. 16–19

sienet.jpgKom och bekanta dig med höstens svampar! Med i utställningen finns dagens bästa matsvampar och några varnande exempel på aktuella giftiga svampar.


martat.jpgDu kan också ta med matsvampar för identifiering. Smakprov på höstens skörd.


Arr. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat ry & Kälviän Martat ry

läsbingoinstagram.jpgLäsbingo för barn

Läs böcker i sommar och delta i vår läsbingo!


Printa ut blanketterna HÄR och HÄR eller hämta ett exemplar från biblioteket. Returnera den ifyllda läsbingoblanketten till barnavdelningen på Karleby stadsbibliotek senast den 31 augusti och du är med i utlottningen av överraskningspåsar.


Läs mera...

Utställning av Sari Tervola tervola_001 – Kopio.jpgi Lochteå bibliotek 3-31.8.

Teckningar, målningar och tovade arbeten.

Öppet må och fr 10-16 samt ti, ons och to 12-19.

Välkomna

Legobyggen

Manuel Kalliokoskis Legolegobyggen finns utställda i huvudbibliotekets 1:a våning 10 - 31.8.2016.

DESIGN BY TAINA TANSKA

Taina Tanskas dockutställning i huvudbibliotekets 2:a våning 16 - 26.8.2016.

Kanervas läsecirkel inleder höstterminen! (på finska)

Waltari.jpgTisdag 23.8 kl. 16 diskuteras Mika Waltaris kortromaner, observera ändrad tid!  Välj en av Mika Waltaris kortromaner. De bästa finns samlade i: Kuun maisema och Koiranheisipuu.


Läs boken och kom med! Du kan komma på prov. Vi diskuterar boken och författaren - böckerna kan sätta egna känslor i gång.


Läsecirkeln samlas i Läsesällskapets rum på huvudbiblioteket ca en gång i månaden. Ledare är Kanerva Peltoniemi, tfn. 045-6510468, e-post: kanerva.peltoniemi@gmail.com.

Vi bygger Lego i juli i Lochteå bibliotek

Lego-pieni2.jpgVilla-Veikka Anttilas Lego-utställning, som blev mycket populär vid huvudbiblioteket i juni, finns nu i Lochteå bibliotek under juli månad.


Välkommen och bekanta dig med legobyggen under bibliotekets öppettider må och fre 10-16 samt ti, ons och to 12-19!

Ülle Bergmanns konstutställning i Kelviå bibliotek 11.7 - 12.8bergmann.jpg

Ülle Bergmann kommer från Karlebys estniska vänort Järva-Jaani.


Välkommen under bibliotekets öppettider.  

Sukutila ja perinnön vaarat
i Lochteå bibliotek ti 26.7 kl. 14
sukutilajaperinnonvaarat.jpgi huvudbiblioteket on 27.7 kl. 14 och to 28.7 kl. 16

Folkmusikgruppen Sukutila ja perinnön vaarat spelar och sjunger traditionella sånger samt egna kompositioner i glada arrangemang. Grunden för musiken är traditionen själv och dess speciella rytm. På dessa bygger man nya, lättsamt själfulla lager med element från folk, pop och flickornas egen fantasi.

I juli 2016 fungerar flickorna som byamusiker under kyrkomusikfestspelen i Lochteå och på programmet står egna kompositioner och nya arrangemang till andliga sånger. Gruppen består av Elina Granlund (violin, sång), Tuuli Jaakonaho (harmonium, sång) och Heta Kaipainen (harmonik, sång). 

Miranda - zigenarna och förintelsen. Vem är rädd för den vite mannen?

4 - 29.7.2016 i Karleby stadsbibliotekMiranda.jpg


Den skapande kulturens föreningen Drom r.f. i samarbete med Karleby stad


Vernissage må 4.7 kl. 14

Välkomstord och öppningstal Gamle Calle. Kulturråd Veijo Baltzars hälsning. Romsk musik Leif Svart. Välkommen!

Den landsomfattande e-boks kampanjen, Hela folket läser, ordnas igen i juli. Till kampanjen har valts tre populära verk som passar sommaren:


Böckerna finns tillgängliga hela kampanjtiden 4 - 24.7. För att låna behöver du ett lånekort och en pin-kod. Läs mera...


Kolla Hela folket läser videon!

Västkusten 1986-2016

Förlagsandelslaget Västkustens bokutställning i huvudbibliotekets 2:a våning 5 - 29.7.2016


Öppning tisdagen 5.7 kl. 14

På plats finns författarna Matti Hakamäki, Harriet Jossfolk-Furu, Eila Kujala och Mauno Mäki-Petäjä. Välkommen!

Utställning med temat Ohtakari i Lochteå bibliotek 10 - 30.6.

Utställare är fotoklubben inom 4 H

Öppning fr 10.6 kl. 14.  Klubbens ledare Helli Korvela presenterar utställningen, servering.


Välkommen till öppningen och bekanta dig med utställningen under bibliotekets öppettider må och fr 10-16 samt ti, on och to 12-19.

He-Li-Kat – kärleksdikter (på finska)

i huvudbiblioteket tisd. 5.7 kl. 15. Uppläsare bl.a. Kimmo Järvelä, Juhani Poikkijoki och Esa Lindholm.


Fritt inträde. Välkommen!

Bygg lego i sommar (Legotellen kesään)

Lego-pieni2.jpgVille-Veikka Anttilas legoutställning kan ses i huvudbiblioteket ända fram till midosmmaren. Legobyggen, allt från sjörövarskepp till rymdskepp, finns utställda.

Ulla Vapolas konstgrafik och akrylmålningar i Lochteå bibliotek 2.5 - 2.6

Välkommen!


Lochteå bibliotel är öppet: I maj må-to 13-20, fr 11-16. I juni 1-2.6  on-to 12-19

Trädgårdens örter och naturens vilda örter

Örtdag i biblioteket onsdagen 8.6 kl. 13-18

Siankarsamo.jpgUnder dagen i galleriet kan du

 •   bekanta dig med vilda örter tillsammans med naturproduktinspektör Terho Taarna
 •   provsmaka örter från köket. Provsmaker ger Eija Tuukkanen,  samkunnig i hemhushållning och -trädgård från Martat
 •  beundra Soini Koskis bin
 •   rösta på de vackraste örtblomsbuketterna - eller bordsuppsatserna från Kukkakauppa Mari Havia, Lindell Flowers, Lundellin Kukka samt Vakkurin Kukka. Bokpris utlottas bland röstarna!

Program för barnen

 •   sagoyoga kl. 13 och 15 med Tanja Lintula (på finska)
 •   efter yogan kan man bekanta sig med en örtbänk
 •   frågesport på barnavdelningen

Kaffeservering och örtöverraskning kl. 13-15

Yrtit.jpgGratisutdelning av

 •   Kotipuutarhalehti
 •   Martta-lehtis örtnummer
 •   broschyrer om vilda örter och trädgårdsörter

Välkommen!

Marttojen kotitalousneuvonta & Karleby stadsbibliotek-landskapsbibliotek

Fotoutställning av Mesilän Alueen Asukasyhdistys

i huvudbibliotekets 1:a våning 2 - 28.5.2016

Läs för hundenlukukoira.jpg

En läshund besöker Karleby stadsbibliotek följande torsdagar kl. 18.00-18.30:
4.2, 3.3, 31.3, 28.4 och 26.5. 

Reservera en lästur på förhand från barnavdelningen.
Mera info här.

Utställning av SenioriVirtaset i Kelviå bibliotek 4-25.5.

Verksamhetsgruppen SenioriVirtaset inom Mellersta Österbottens institut håller en utställning i Kelviå bibliotek, välkommen under bibliotekets öppettider!

Konsert med klassisk sång i huvudbiblioteket to 19.5 kl. 18-18.30

Studerandena i klassisk sång Milla Koivisto och Pinja Hiltunen uppträder, Tero Tavaila ackompanjerar.

På programmet bl.a. Intorno all'idol mio (Marco Antonio Cesti), Sehnsucht nach dem Frühlinge (Mozart), Das verlassene Mägdlein (Hugo Wolf), När du sluter mina ögon (Gunnar de Frumerie),
Rauha (Ilmari Hannikainen), Voi che sapete (Figaros bröllop) samt Barbarinan cavatina ur Figaros bröllop eli l'ho perduta.

Kanervas läsecirkel i Läsesällskapets rum på huvudbiblioteket ti 10.5 kl. 18

Vi läser boken Sopimus av  Audrey Magee.

Ledare för läsecirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com.

Fotoutställning av Bildkonstskolan för barn och unga i Karleby

i huvudbibliotekets 2:a våning 2 - 9.5.2016

Sanataidekoulu 10 år

Matine i Hongellsalen i stadsbiblioteket lörd. 14.5 kl. 13-15. Hur skriver barn och unga åt oss? Hur skriver vi åt barn och unga? Författaren Tiina Lehtineva inleder. Välkommen för att lyssan och diskutera! Tillfället är på finska.

Fotoutställning "Minä - nyt" - Kun arki on juhlaa

Fotografen Anne Yrjänäs utställning i huvudbibliotekets 1:a våning 1 - 29.4.2016

Rätt att veta - Rätt att säga

Tryckfrihet.JPG


Utställningen ”Tryckfriheten 250 år” visas på Karleby stadsbibliotek ända till 26.4. I komprimerad form berättar utställningen hur tryckfrihetsförordningen kom till och den ger också grundläggande information om Anders Chydenius liv. Läs mera...

Grodan Kling och den förunderliga främlingen

Föreställningar på svenska i HongellsalenSoiva-sammakko-ja-merkillinen-muukalainen.jpg
Fre 22.4   kl 9.30 och 17
Sö 24.4     kl 14
Ti 26.4     kl 9.30 och 18


Suomenkieliset esitykset Hongell-salissa
To 21.4.    klo 9.30 ja 18
Su 24.4.    klo 13
Ma 25.4.    klo 9.30 ja 18

Biljetter 5 €. Räcker ca 30 min. Lämpar sig för barn över 2 år. Mer information: Teatern Den Klingande Grodan

TJUVSTART
Två basar – generationer möts i en kyrkokonsert

torsdagen 28.4 kl. 17 i Hongellsalen i huvudbiblioteket. Medverkande är basisten Timo Riihonen och pianisten Marko Hilpo. Tjuvstart är gratis. Välkommen!

Den egentliga konserten hålls samma kväll i Gamlakarleby kyrka kl. 19. Läs mer... 

Sagostunder på huvudbiblioteket våren 2016

Tisdagar kl. 17.30

19.1. Perinteinen satutuokio

2.2.   Perinteinen satutuokio

16.2. Perinteinen satutuokio

23.2. Satuhieronta, aikuinen mukana!  

1.3.   Perinteinen satutuokio

Ons 2.3 Musiksagostund, kl. 14.00

15.3. Perinteinen satutuokio

29.3. Perinteinen satutuokio

12.4. Perinteinen satutuokio

26.4. Satujooga

Söndagar kl. 12.00 och/eller kl. 14.00

7.2.   Satujooga, klo 12.00 + 14.00

21.2. Musiikkiliikunta, klo 12.00 + 14.00

6.3.   Vauvateatteri, klo 12.00

6.3.   Sattuipa silloin… draamateatteria, klo 14.00  

13.3.  Massagesagor, kl. 14.00, föräldrar med

20.3. Satutuokio, klo 12.00 + 14.00

3.4.   Musiikkiliikunta, klo 12.00 + 14.00

7.4  Sagostund kl. 18.00

10.4. Massagesagor, kl. 14.00, föräldrar med

Satutunnit2016.jpg17.4. Satutuokio

Berättelser och musik från Mellersta Österbotten sö 24.4 kl. 13

Elakeliiton_lausuntaryhma.JPGEläkeliitto Kokkolan yhdistys ry:s deklamationsgrupp framför berättelser och musik från Mellersta Österbotten i huvudbiblioteket söndagen 24.4 kl. 13.

Musik: Eeva-Liisa Kujala och Marianne Cygnel.
Sammanställning och planering: Helmi Nilsson

Tillfället är på finska.

Författarbesök av Kristiina Vuori lö 23.4 kl. 14

Kuva Pertti NisonenFörfattaren Kristiina Vuori berättar om sitt författarskap och om sina historiska romaner i Hongellsalen på huvudbiblioteket lördagen 23.4 kl. 14.

Vuoris debutbok Näkijän tytär utkom år 2012. Övriga romaner är Siipirikko, Disa Hannuntytär och Neidonpaula. Den femte boken Kaarnatuuli utkommer den här månaden. Lär mer...

Tillfället är på finska.

Försäljning av avskrivna böcker i huvudbiblioteket 18-24.4

Försäljningen räcker hela veckan men de bästa böckerna går åt först. Det lönar sig att komma i god tid.

Lochteå högstadiums bildkonst- och handarbetsutställning i Lochteå bibliotek t.o.m. 14.4

Teckningar, drömrum och textilarbeten finns utställda.

Välkomna under bibliotekets öppettider må-to 13-20, fr 11-16 och sö 12-15!

Biblioteket_i_ditt_hem.jpgBiblioteket i ditt hem : e-böcker, e-tidningar och talböcker från Celia

Kom och se hurudana bibliotekstjänster du kan använda i hemmasoffan!

 • E-böcker: Ellibs och E-lib
 • E-tidningar: ePress och Zinio
 • Talböcker från Celia för läshandikappade
 • Webbiblioteket

Onsdagen 13.4 kl. 18.00 på svenska i Läsesällskapets rum och på finska i Hongellsalen. Välkommen!

Kanervas läsecirkel i Läsesällskapets rum på huvudbiblioteket tisdagen 12.4 kl.18 (på finska)

Vi läser boken Talviuni Berliinissä av Maxim Leo. Boken berättar om författarens östtyska-judiska familj.

Ledare för läsecirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com. Lukupiirin kevään kirjat

Reijo Vähälä i Hongellsalen på huvudbiblioteket måndag 11.4

Reijo_Vahala_kuvaaja_Pirkko_Kanervisto.jpg
Reijo Vähälä. Kuvaaja Pirkko Kanervisto


Kl. 17 Eläimet ja muu kotiväkeni - dikter, sånger och berättelser för barn

Kl. 18 Rakastetuimmat iskelmätekstit. Välkomna!


Tillfällena är på finska

Massagesagor

Satutunnit2016.jpgMassagesagor med Harriet Jossfolk-Furu söndagen 10.4 kl. 14.00 i Hongellsalen på huvudbiblioteket.

Gärna tillsammans med en förälder.

Alla bibliotekets sagostunder

SagostundAgnetaMS.jpg

med Agneta Möller-Salmela från Hangö torsdagen 7.4 kl. 18.00 på stadsbiblioteket.

Agnetas sagostunder är upplevelsestunder som inspirerar barn att läsa böcker och lyssna till berättelser.

Välkommen!

Konsten att göra läsare –

föreläsning med specialbiblioteksfunktionär Agneta Möller-Salmela torsdagen 7.4 kl. 13.30-16.00 i Hongellsalen på stadsbiblioteket. 


Agneta Möller-Salmela har arbetat i Hangö stadsbibliotek i över 30 år och har Konsten_att_gora_lasare.jpgmålmedvetet arbetat för att främja läslust. De upplevelsestunder för skol- och daghemsgrupper, som hon ordnar i biblioteket har inspirerat tusentals barn och ungdomar att läsa böcker och lyssna till berättelser. Hon har också förverkligat projekt som stöder läskultur i hemmen, utvecklat ett nytt slag av läsdiplom för skolor och utbildat hundratals lärare runt om i Finland. Möller-Salmela fungerade som läsambassadör för programmet Läslust under temaåret 2014-2015.

Ni är alla varmt välkomna! Kaffeservering. Anmäl dig senast 5.4 via e-post till ulrika.dahlback@kokkola.fi  eller sms till tfn 040 8065264 för serveringens skull.

Lukuromaanien aatelia maailmalta

Marika_Helovuo.jpgLäsrådgivare Marika Helovuo presenterar romaner för damer i Hongellsalen på huvudbiblioteket tisdagen 5.4 kl. 17.

Inspireras till att läsa mera och ta dig modigt an nya verk! Välkommen! Tillfället är på finska

Vuosien saatossahautamaki.jpg

-konstutställning i Kelviå bibliotek 14.3 - 3.4

Toholampiborna Kaarina och Seppo Hautamäkis konstutställning "Vuosien saatossa" i Kelviå bibliotek är öppen under bibliotekets normala öppettider.

Vila blicken!

Fotoutställning i huvudbiblioteket 29.2 - 28.3.2016. Utställare är Pohjanmaan valokuvakeskus och Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipiste.

Kanervas läsecirkel i Läsesällskapets rum på huvudbiblioteket tisdag 15.3 kl. 18 (på finska)Vapaa.jpg

Vi läser Annamari Marttinens bok Vapaa - en asylsökandes drömmar.


Ledare för läsecirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com.

Lukupiirin kevään kirjat

Samuelin Poloneesi lördag 12.3 i huvudbiblioteket

Nuotit.jpgSpelmän intar biblioteket i musikens tecken:

kl. 11.30 - 12.00 Kortesjärven pelimannit

kl. 12.30 - 13.00 Suomen Sahansoittajat

kl. 13.30 - 14.00 Spelarit

Kortesjärven pelimannit kommer från Österbotten, Sahansoittajat från hela Finland och folkmusikgruppen Spelarit kommer från Vanda.

Seminarium – Tidig kroppslig växelverkan och lek to 17.3 kl. 18-19.30 i Hongellsalen på huvudbiblioteket

Seminariet behandlar betydelsen av kroppslig växelverkan i människans liv samt lekens inverkan på barnets utveckling. Seminariet diskuterar också vart leken försvinner när barnet växer och vilka dimensioner lek kunde få i den vuxnes liv.

Seminariet innehåller två anföranden samt möjlighet till diskussion. Som talare hör vi sjuksköterskan, dramapedagogen och blivande dansterapeuten Susanna Särkioja och Karlebybördige cirkusinstruktören, samfundspedagogen och närvårdaren Sara Airola.

Mer information på webbadressen http://www.kokkolantalvitanssit.fi/2013/ohjelmisto/seminaari/?lang=sv


Kokkolan_talvitanssit.jpgSeminariet är gratis och alla intresserade är välkomna!  

Seminariet är på finska.

Teater för barn söndagen 6.3 i huvudbiblioteket (på finska)

Pienen Sinisen seikkailu kl. 12

Babyteater som passar 0-2-åringar. Under teaterns gång får babyn tryggt sitta i någon vuxens famn eller ligga på golvet under egen filt. Babyn får också skratta, gråta, sova, äta eller krypa omkring.
Sattuipa_silloin.jpg
Kl. 14 Sattuipa silloin...

En skådespelare, rekvisita bestående av två plakor och tio idéer från publiken! Hurudant drama blir det när barnen får bestämma hur berättelsen slutar?

Fina flätor för vardag och fest

Lär dig göra flätor med Linnéa Myrskog i Läsesällskapets rum Finaflätor.jpgpå huvudbiblioteket tisdagen 1.3 kl. 10.30-12.00 och kl. 13.00-14.30.

Ta med egen hårborste och egna gummiband eller hårsnoddar.

Det första tillfället är i första hand för barn upp till 10 år tillsammans med en förälder. Det senare tillfället för 11 år uppåt.

Skräck möter komedi i huvudbiblioteket må 29.2 kl. 18.30

Två författare träffades för ett år sedan. De talade om att skriva och hur allt började. Så föddes en idé om en gemensam kväll tillsammans med läsarna. Nu blir det verklighet!
Marko Hautala från Vasa representerar skräcklitteraturen och Oa Lönnbäck från Karleby den lite lättare litteraturen. Författarna intervjuar varandra på sitt eget modersmål och i slutet får publiken möjlighet att få svar på sina frågor.
Marko Hautala. Kuvaaja Janne Kauranen
I Marko Hautalas romaner förenas realism och psykologisk skräck. Han har fått både Kalevi Jäntti-priset och Tiiliskivi-priset för sina verk.

Oa Lönnbäck. Kuvaaja Tapio LehtinenOa Lönnbäck är ordbrukare och författare som hittills har gett ut fem kåseriböcker. Humorn är alltid närvarande, den är han född med.
Välkommen!

Till biblioteket på skottdagen!

Sportlovsfirare  (åk 3 - 6) pysslar i huvudbiblioteket måndagen 29.2 kl. 12-14: virkning, hårband, bokmärken, brädspel, papperdrakar. Saftservering.
Arrangörer är biblioteket och stadens ungdomstjänster

Novellikoukku ons. 24.2 kl. 18 i Hongellsalen (på finska)

Novellikoukku.jpgI huvudbiblioteket firas temadagen Världens högläsningsdag med noveller. Högläsning, kaffe och te serveras på finska.

Välkommen! 

Kanervas läsecirkel i Läsesällskapets rum i huvudbiblioteket tisdag 23.2 kl. 18 (på finska)

Taivaslaulu.jpgVi läser boken Taivaslaulu av Pauliina Rauhalan  - en poetisk skildring av en laestadianmammas utmattning.


Ledare för läsecirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com. Lukupiirin kevään kirjat

Jennas läsecirkel för unga (på finska)

ihonalaiset.jpgLäsecirkel för unga tisdag 23.2 i Hongellsalen kl. 17.30-19.00. Vi diskuterar boken Ihon alaiset av Anu Holopainen. Boken är en isande skildring av framtiden som kanske inte alls är långt borta.

Ledare för läsecirkeln är Jenna Kaakko. Fråga på ungdomsavdelningen. Välkommen!

Rörelse till musik för barn söndag 21.2 (på finska)

Satutunnit2016.jpgi huvudbiblioteteket kl. 12 och 14. Välkommen!

Kaikki kirjaston lastentapahtumat

Böcker som blivit film

Bokutställning i huvudbibliotekets 1:a våning 1 - 21.2. 2016

Teemu Keskisarja: Talvisodan ihmisten historiaa

Historikern och författaren Teemu Keskisarja berättar (på finska) om Raatteen tie och slagen vid Tolvajärvi i Hongellsalen på huvudbiblioteket måndagen 8.2 kl. 18.

Piilosilla, tai muuten vain

- bilder på fascinerande sländor. Fotoutställning av Jukka Mansikkamäki i Lochteå bibliotek 4 -31.1

Fotografier av Jani Jokiniemi

Utställning i bibliotekets 1:a våning 4 - 29.1

Kanervas läsecirkel i Läsesällskapets rum på huvudbiblioteket tisdag 19.1 kl. 18 (på finska)

Vanikan palat.jpgPiisamiturkki.jpgVi läser Hannu Väisänens bok Vanikan palat samt Piisamiturkki ja muita kertomuksia. Läs kvällens böcker och kom med!

Ledare för läsecirkeln är Kanerva Peltoniemi tfn 045-6510468, e-post kanerva.peltoniemi@gmail.com. Vårens böcker i läsecirkelnUppdaterad 4.10.2019 | Skicka respons | Skriv ut