Hyppää sisältöön

Kokkolan Venetsialaiset

Veden, tulen ja valon juhla

Vuosisataisen perinteen mukaisesti päättelevät Kokkolan alueen huvilayhteisöt ja rannikon asukkaat kesäkauttaan Venetsialaisjuhlallisuuksin. Pohjanlahden rannikon 1800-luvun loppupuolen vauraissa huvilayhdyskunnissa, lähinnä Kokkolan alueella, syntyi ‘venetsialaisen illan’  juhlaperinne.

Venetsialaisten toriohjelma 27.8.2022

Venetsialaisia juhlitaan myös toriohjelmalla lauantaina päivällä. Luvassa on muun muassa lastenohjelmaa ja yhteislaulua. Koko päivän torilla myös pomppulinnoja ja muuta puuhaa lapsiperheille. Ohjelmaa on klo 9.30-14.

Lavaohjelma
klo 9.30 Laula kanssain -yhteislaulumatinea: kaiken kansan tuntemia ja rakastamia ikivihreitä sävelmiä aina Kotkan ruususta Dingon hitteihin. Laulattajana ja seremoniamestarina toimii TV:stäkin tuttu kapellimestari/pianisti Jari Puhakka (mm. Bumtsibum ja Tuttu Juttu-Show)
klo 10.45 Sävelsaaren lastenkonsertti: Tule mukaan Sävelsaaren Tuovin ja Pörrön Venetsialaisjameihin!
klo 11.20 Sirkusesitys: sirkustaiteilija Helmi Malinen
klo 11.30 Miss Kokkola palkintojenjako: Mallitoimisto Matiné
klo 12.00 Perinteinen Suntin soutu
klo 12.30 Valtakunnallisen Poliisin päivän ohjelmaa
klo 12.45 Sävelsaaren Anna ja Miia jammailevat loppukesän tunnelmissa

Lastenmusiikkia esittävän yhtyeen Tuovi ja Pörri ihmettelevät soittimia metsässä
Sävelsaaren Tuovi ja Pörrö

Torilla lisäksi
* karuselli ja pomppulinnoja lapsille
* Kokkolan suomalaisen seurakunnan piste: toimintaa ja touhua lapsille ja perheille
* Valtakunnallisen Poliisin päivän ohjelmaa ja kalustonäyttely: mönkijä, moottoripyörä ja maija. Lisäksi luvassa lapsille erilaisia tehtäviä
* Kokkolan kaupunginteatterin piste
* MPK maanpuolustuskoulutus, Pohjanmaan maanpuolustuspiiri
* torimyyjiä

Kokkolan sieniseuran ja Keski- ja Eteläpohjanmaan Marttojen sieninäyttely kaupungintalon aulassa klo 10-14.

Iltajuhla tapahtumapuistossa

Vetovastuu iltajuhlan järjestämisestä on siirtynyt yhteistyösopimuksella Kokkolan kaupungilta Original Sokos Hotel Kaarlelle. Venetsialaisten iltajuhla järjestetään 26.-27.8.2022 Kokkolan tapahtumapuistossa. Pitkästä ja kattavasta esiintyjälistasta poimittakoon esimerkeiksi viime vuosien valomaisin naisartisti Behm, Kokkolasta suureen tähteyteen noussut Jannika B, erittäin mielenkiintoisen yhteistyöprojektin julkistaneet Maustetytöt X Agents sekä jättimäiset bileet mukanaan aina tuova JVG. Linkin lisätietoihin löydät tämän sivun oikealta yläkulmasta sivupalkista.

Venetsialaisviikonlopun muut tapahtumat

Venetsialaisia voi juhlia eri puolilla kaupunkia. Hollihaan koululla pelataan Salibandyn Suomen Cupin peli klo 11-17, mukana SB Goats ja Nibacos, vapaa pääsy. Opastetulla bussikierroksella pääsee tutustumaan mm. vanhaan kaupunkiin ja merelliseen Kokkolaan. Katso tarkemmat tiedot ja muut tapahtumat tapahtumakalenterista: linkki tapahtumakalenteriin

  • Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen päivä. Tärkeintä oli, että juhla ajoitettiin pimeneviin kesäiltoihin. Näin juhlien erikoisluonne, valon ja tulen leikki veden pinnalla, saatiin parhaiten esille.

    Venetsialaiseen iltaan kuului huviloiden monipuolinen juhlavalaistus. Kokkojen, lyhtyjen ja tervapatojen polttaminen ja jopa ilotulitukset juhlistivat loppukesän pimenevää iltaa. Juhlien nimen voidaankin nähdä viittaavan juuri ilotulitukseen. Ilotulitustaito tuotiin Eurooppaan Italian kautta 1500- ja 1600-luvuilla, ja uusi taito nimettiin Italian silloisen kauppakeskuksen Venetsian mukaan venetsialaisiksi tuliksi.

    Venetsialaisten juhlinnan muodot vakiintuivat vähitellen ja juhlaa alettiin viettää kiinteästi elokuun viimeisenä lauantaina. Koska huvila-asukkaat muuttivat elo-syyskuun vaihteessa kaupunkiasuntoihinsa, vakiintui venetsialaisten vietto ja nimityskin huvilakauden päättäjäisiksi.

  • Elokuun viimeisenä lauantaina huipentuu länsirannikon kesälomakausi upeaan loppuunsa. Pimenevä ilta, vesi ja tuli ovat elementit, jotka luovat oman, vertaansa vailla olevan tunnelmansa tuhansien huviloiden ja mökkien kesäkauden päätösjuhlaan.

    Kesähuvila-asutuksen yleistyessä on myös venetsialaisten vietto tullut yhä laajempien kansankerrosten kesähuviksi. Tänään venetsialaistulet leimuavat jopa kilometrien mittaisina nauhoina Kokkolan huvila-alueiden rannoilla.

    Viime vuosina venetsialaisten juhlinta on laajentunut koko viikonlopun mittaiseksi. Elokuun viimeisen lauantain Venetsialaistapahtumista  on vuosien kuluessa tullut tuhansia ihmisiä keräävä, kesäkauden suurin vuosittainen yleisötapahtuma Kokkolassa.