Hyppää sisältöön

Kokkolan Venetsialaiset

Veden, tulen ja valon juhla

Vuosisataisen perinteen mukaisesti päättelevät Kokkolan alueen huvilayhteisöt ja rannikon asukkaat kesäkauttaan Venetsialaisjuhlallisuuksin. Pohjanlahden rannikon 1800-luvun loppupuolen vauraissa huvilayhdyskunnissa, lähinnä Kokkolan alueella, syntyi ‘venetsialaisen illan’  juhlaperinne.

Venetsialaistori 26.8.2023 klo 10-15

Venetsialaistorilla on perinteisen torimyynnin lisäksi erilaisia toimintapisteitä lapsille ja nuorille. Mm. pomppulinnat ilahduttavat perheen pienimpiä ja Kokkolan kaupungin nuorisopalveluiden ulkopelipiste liikuttaa nuoria. Lavaohjelma sisältää esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisemmallekin väelle.

* Kauppatorin matkailuneuvonta on avoinna.
* Sieniseuran ja Marttojen sieninäyttely on kaupungintalon aulassa klo 10-14.
* Suntin varren venetsialaissoihdut palavat noin klo 20-24.


Lavaohjelma

Naattiorkesteri klo 10
Naattiorkesterin mukaansatempaavalla musiikkimatkalla lounastetaan Loiskiaisen kanssa, ampaistaan avaruuteen asti ja mennään metsään mietiskelemään. Yhtyeen sanoitukset kumpuavat lasten maailmasta, jossa kaikki on mahdollista! Kahdeksasta muusikosta ja musiikkikasvattajasta koostuvan Naattiorkesterin musiikki on pullollaan upeita lauluharmonioita, erilaisia instrumentteja sekä taidokkaita sovituksia, joiden parissa viihtyy koko perhe. Naatit ovat riemastuttaneet yleisöään energisillä ja osallistavilla esiintymisillään ympäri Suomea. Yhtyeen esikoisalbumi Voihan Naatti! oli ehdokkaana vuoden 2022 Emma Gaalassa Vuoden lastenmusiikkialbumiksi.

Yhteislaulua klo 11
Yhteislaulu raikaa Venetsialaistorilla! Laulattamassa Isa Lindgren-Backman.

Suntin Soutu klo 12
Perinteinen Suntin Soutu kisataan Venetsialaistorin yhteydessä.

Villoveega klo 12.30
Villoveega -yhtye sekä Isa Lindgren Backman ja Mika Mylläri tarjoilevat jazzia Kokkolan ruotsinkielisellä murteella!

Kokkolan Kaupunginteatteri klo 13.30
Musiikkiesityksiä, teatterinjohtaja esittelee tulevaa kautta.

TikTokista tutut Jookon & Sere klo 14.15
Jookon & Sere tuovat terveisiä tapahtumapuistosta!

Sävelsaari klo 14.30-15.00
Sävelsaaren Tuovin ja Pörrön venetsialaisjamit.

Iltajuhla tapahtumapuistossa 25.-26.8.

Vetovastuu iltajuhlan järjestämisestä on siirtynyt yhteistyösopimuksella Kokkolan kaupungilta Original Sokos Hotel Kaarlelle. Venetsialaisten iltajuhla järjestetään 25.-26.8.2023 Kokkolan tapahtumapuistossa.

Venetsialaisviikonlopun muut tapahtumat

Venetsialaisia voi juhlia eri puolilla kaupunkia. Eri tahot päivittävät tiedot venetsialaistapahtumista tapahtumakalenteriin linkki tapahtumakalenteriin

Venetsialaisten iltaohjelma
  • Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen päivä. Tärkeintä oli, että juhla ajoitettiin pimeneviin kesäiltoihin. Näin juhlien erikoisluonne, valon ja tulen leikki veden pinnalla, saatiin parhaiten esille.

    Venetsialaiseen iltaan kuului huviloiden monipuolinen juhlavalaistus. Kokkojen, lyhtyjen ja tervapatojen polttaminen ja jopa ilotulitukset juhlistivat loppukesän pimenevää iltaa. Juhlien nimen voidaankin nähdä viittaavan juuri ilotulitukseen. Ilotulitustaito tuotiin Eurooppaan Italian kautta 1500- ja 1600-luvuilla, ja uusi taito nimettiin Italian silloisen kauppakeskuksen Venetsian mukaan venetsialaisiksi tuliksi.

    Venetsialaisten juhlinnan muodot vakiintuivat vähitellen ja juhlaa alettiin viettää kiinteästi elokuun viimeisenä lauantaina. Koska huvila-asukkaat muuttivat elo-syyskuun vaihteessa kaupunkiasuntoihinsa, vakiintui venetsialaisten vietto ja nimityskin huvilakauden päättäjäisiksi.

  • Elokuun viimeisenä lauantaina huipentuu länsirannikon kesälomakausi upeaan loppuunsa. Pimenevä ilta, vesi ja tuli ovat elementit, jotka luovat oman, vertaansa vailla olevan tunnelmansa tuhansien huviloiden ja mökkien kesäkauden päätösjuhlaan.

    Kesähuvila-asutuksen yleistyessä on myös venetsialaisten vietto tullut yhä laajempien kansankerrosten kesähuviksi. Tänään venetsialaistulet leimuavat jopa kilometrien mittaisina nauhoina Kokkolan huvila-alueiden rannoilla.

    Viime vuosina venetsialaisten juhlinta on laajentunut koko viikonlopun mittaiseksi. Elokuun viimeisen lauantain Venetsialaistapahtumista  on vuosien kuluessa tullut tuhansia ihmisiä keräävä, kesäkauden suurin vuosittainen yleisötapahtuma Kokkolassa.