Olet tässä

K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo

AJANKOHTAISTA

Museon toimistolla ollaan joulunvietossa
23.12.2019-1.1.2020.
HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE!

5 ÄIJÄÄ
21.11.2019-19.1.2020
Pitkänsillankatu 28
JULISTE_5_AIJAA_FINAL.jpg

5 äijää on kuraattori Veikko Halmetojan kokoama viiden erilaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely. Mukana on sekä perinteisen taidekoulutuksen saaneita että itseoppineita kuvataiteilijoita. Kokonaisuus kyseenalaistaa kaksi periteisesti maskuliinisuuteen yhdistettyä piirrettä. Näyttelyssä nähdään teoksia, jotka ovat voimakkaan dekoratiivisia. Ne perustuvat pienimuotoiseen ja tarkkaan ornamentiikkaa muistuttavaan työskentelyyn. Toisaalta näyttelyssä nähdään itsereflektiota, oman maskuliinisuuden ja yleisesti minäkuvan kyseenalaistamista, tutkimista ja sen avointa esittämistä.
Tasa-arvokeskustelu on antanut tilaa erilaisille maskuliinisuuksille, ja miehenä oleminen on monisäikeisempää kuin vielä vähän aikaa sitten.
Osa näyttelyn taiteilijoista on jo edesmenneitä. He ovat omassa tuotannossaan olleet eturivissä laventamassa mieskuvaa, vaikka elinaikanaan eivät saaneetkaan huomiota eikä arvostusta.

Lue lisää!


ELÄMÄÄ TUOHELASSA
Arkkiatri Risto Pelkosen näyttely
31.10.2019 – 18.8.2020
Keskipohjanmaan Keskussairaala,
Mariankatu 16

boxeja.jpg

Elämää Tuohelassa avaa Taide boxissa -hankkeen näyttelysarjan. Taidetta hyvinvoinnin lähteenä painottavassa hankkeessa kulttuurielämykset tuodaan ihmisten arjen keskelle.

Toteutusta varten on kehitetty liikuteltavat ja monipuoliset NOMAD -taideboxit Casagrande Laboratoryn kanssa. Hankkeen aikana BOX-näyttelyt vaeltavat sekä suljettuihin laitoksiin että julkisiin aulatiloihin.

Lue lisää

DIALOGEJA KOKOELMISTA
15.10.2019-26.01.2020
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

dialogeja.jpg

Jaakko Heikkilän valokuva Veikko Rajalasta, 2012
(Maaseudun Sivistysliiton kuva-arkisto) 
Jorma Korpela, Kala-asetelma, 1982 (K.H.Renlundin museo) 
Jarmo Sarlin, Omakuva, 2004-2007 (K.H.Renlundin museo)

K.H.RENLUNDIN MUSEON
ALUEELLINEN ROOLI VAHVISTUU 

Lounastaukoon laskeutuminen (käsitelty) (1).jpg

K.H.Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo kasvattaa alueellista vastuutaan ensi vuoden alusta alkaen. Museo on nimetty Opetus -ja kulttuuriministeriön päätöksellä vastaamaan kotimaakunnassaan kaikista alueellisista vastuumuseotehtävistä. Tämä tekee siitä yhden huomattavimmista tehtäväkokonaisuuksien kasvattajista alueellisten vastuumuseoiden joukossa.

K.H.Renlundin museon maakunnalliseen toimintaan tulee lukeutumaan jatkossa seuraavat kokonaisuudet: alueellinen museotoiminnan edistämistehtävä, alueellinen taidemuseotehtävä sekä alueellinen kulttuuriympäristötehtävä. Viimeksi mainittuun kokonaisuuteen sisältyy niin arkeologinen kulttuuriperintö kuin rakennettu ympäristö. Museotoiminnan edistämistehtävä painottuu puolestaan ei‐ammatillisten museoiden neuvontaan ja ohjaukseen. Alueellisilla vastuumuseoilla tullaan korvaamaan aiemmat maakunta- ja aluetaidemuseot. Keski-Pohjanmaan maakuntamuseona K.H.Renlundin museo on toiminut vuodesta 2008 lähtien.

Maakunnallisen tehtäväpaletin laajeneminen tarkoittaa sitä, että K.H.Renlundin museo tulee palvelemaan Keski-Pohjanmaata entistä kattavammin. Aiemmin toisaalla hoidetut tehtävät siirtyvät omaan maakuntaan palveluiden saavutettavuutta parantaen. Uusi tilanne tuo huomattavat lisäresurssit alueelliseen kulttuuriperintötyöhön, jolloin aluevastuuta tullaan kantamaan monin hartiavoimin. Museoiden valtioidenosuusuudistuksen toteuttamisessa 4 miljoonan lisäys onkin osoitettu pääasiallisesti alueellisten vastuumuseoiden toimintaan.

Kasvavan alueellisen tehtäväkentän avaamat uudet toimet täytetään sisäisin järjestelyin. K.H.Renlundin museoon on perustettu tehtäviä hoitavista museoammattilaisista koostuva aluetiimi. Toimintaperiaatteen mukaan vastuutehtäviä rakennetaan yhteistyössä toisiaan tukeviksi ja rinnakkain toimiviksi. Lisäksi tavoitteena on, että K.H.Renlundin museo toimii jatkossa entistä merkittävämpänä sidosryhmien yhdistäjänä.  

Vastuumuseoiden nimitykset on toteutettu OKM:ssä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen johdolla, jolloin alueellisen vastuumuseon status myönnettiin 31:lle museolle. Nimitykset perustuvat Museoviraston antamiin lausuntoihin. Alueellinen vastuumuseouudistus liittyy laajemmin 1.1.2020 voimaan astuvaan uudistettuun museolakiin sekä kulttuurilaitosten rahoitusjärjestelmän uudistamiseen. ”Uusi museolaki tukee monipuolisten, alueellisesti kattavien ja yhteisöilleen merkittävien museopalveluiden saatavuutta” tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen painottaa.


Lähteenä on käytetty Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä museoliiton tiedotteita:

https://www.museoliitto.fi/uutiset.php?aid=14247&k=13725

https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paatos-valtionosuuden-piiriin-otettavista-museoista-ja-niiden-valtionosuuksista-tehty

Nordic Outsider Craft –näyttelykiertue pysähtyy sydäntalveksi vuonon pohjukkaan

K.H.Renlundin museon ja norjalaisen Trastad-kokoelman (osa Sør-Troms-museota)  tuottama pohjoismaista outsider-käsityötä esittelevä näyttely avautuu Galleri Nord-Norgessa Harstadissa 30.11.

Nordic Outsider Craft web.jpg

Lue lisää!


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 


Sivun alkuun

Päivitetty 9.12.2019 | Tulosta