Olet tässä

K.H. Renlundin museo - Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo

AJANKOHTAISTA

ILMIANTOJA – WANTED ITE
20.6.-27.10
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28

timo peltonen_2046.jpg
Timo Peltosen Kivikauden mies. Kuva: Veli Granö

ITE-museon kesänäyttely kertoo ITE-taiteen tarinan
ITE-taiteen ”löytämisestä” on kulunut yli 20 vuotta. Sen ensiesittelystä tulee kuluneeksi ensi vuonna 20 vuotta. Tässä välissä on hyvä palata ITE-taiteen kartoituksen alkuvaiheisiin ja katsoa mitä taideilmiölle kuuluu nyt. Tarinan kertoo vastikään avattu ITE-museon kesänäyttely Ilmiantoja – Wanted ITE.

Lue lisää

KERTOMUKSIA BARKASSISTA
4.6. ja 25.6. klo 18
Englantilainen venehuone, Isokatu 51

kertomuksia barkassista lopullinen.jpg

Kokkolassa tapahtunut Halkokarin kahakka vuonna 1854 on saanut julkisuutta eri yhteyksissä niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Englantilaisen laivasto-osaston maihinnousuyritys torjuttiin tuolloin vanhan sataman lahdella ja kyseisestä tapauksesta jäi jäljelle useita paikallisia tarinoita. Usein juuri kahakka on nostettu merkittävänä historiallisena tapahtumana esiin, mutta K. H. Renlundin museon kokoelmiin on tallentunut ainutlaatuista esineistöä kyseisestä tapahtumasta ja myös paljon niihin liittyvää taustatietoa. Tunnetuin näistä jäännöksistä lienee englantilaisen höyryfregatti HMS Vulturen maihinnousuvene. Tämä on edelleen ainut näihin päiviin saakka säilynyt kyseistä tyyppiä ja aikakautta edustava laivaston alus.
K. H. Renlundin museo järjestää englantilaisella venehuoneella tapahtumat, joissa kerrotaan maihinnousuveneen eli barkassin valmistuksesta, käytöstä, ominaisuuksista sekä vaiheista.
Luennot ja lisätietoja Jouni Mustonen, 044 7809 759 tai jouni.mustonen@kokkola.fi   

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tervetuloa!K E S Ä KUVIN
Roosin talo, Pitkänsillankatu 39

kesä kuvin.jpg


K.H.Renlundin museon kesänäyttelyssä nautitaan kesäisestä tunnelmasta huvilan kahvipöydän äärellä, katse kaukana horisontissa seuraten ohipurjehtivia veneitä ja rannalla leikkiviä lapsia. Kesämieli on valloittanut huviloiden asukkaat mutta sotavuosien kaiku varjostaa huoletonta kesäidylliä.
Kokkolan kaupungin asukkaiden omistamasta kokoelmasta koottu näyttely nostaa esille vanhoja tuttavuuksia ja ennen näkemättömiä uutuuksia. Kokoelma edustaa kattavasti keskipohjalaista kuvataidetta, jota kartutetaan ostoin ja lahjoituksin. Näyttelyä täydentää nostot ITE-taiteen kokoelmasta.
Näyttely julistaa huvilakauden alkaneeksi!


MAAN AIKA – JYRKI PORTININ
JUHLANÄYTTELY 21.2.-2.6. 
ITE-museo, Pitkänsillankatu39

Kastemadon maisema_2.7.-25.10.2018.jpg

Maan aika on valokuva- ja äänitaiteilija Jyrki Portinin aistivoimainen matka henkilökohtaiseen ympäristön kokemiseen nuoresta teini-ikäisestä pojasta 60-vuotiaaksi isoisäksi.
Luonnon ikiaikaisuus ja jatkuvuus kiehtoo kuvaajaa. Puron rytmikäs jutustelu, tuulen henkäys kuusen lupponaavaoksilla, kurkien kaikuvat huudot laajan suursuon alkumaisemassa – nämä voi kokea vain aikaa vievässä ja pohdiskelevassa kuvaamisprosessissa.
Maan aika esittelee myös äänimaiseman. Portin on äänittänyt kuukkelien laulua Kuusamossa, korppien raakuntaa Perhossa sekä aaltojen loiskintaa Hyrynsalmella ja Hällskärin rantakallioilla.


Nordic Outsider Craft -näyttelykiertue
rantautuu Ruotsiin
Aguélimuséet, Sala 25.5.–15.6.2019

Lue lisää

NOC_affisch.jpg


Kokkolan museolle merkittäviä kansainvälisiä kokoelmalahjoituksia

Ivan  Rabuzin Croatia_web.jpg
Ivan Rabuzin, Croatia. Zimmer collection

Museon hallinnoima ITE-taiteen kokoelma saa rinnalleen kansainvälisiä kokoelmia, jotka lähes kaksinkertaistavat kokoelman. Uusien lahjoitusten myötä K.H.Renlundin museon kokoelmat täydentyvät lähes 1000 teoksella. Museon kokoelmaprofiili laajentuu kansallisesta kansainväliseksi naiivin ja outsider-taiteen museoksi. 

Saksalaiset naiivin ja outsider-taiteen keräilijät Dietz Mertin sekä Elke ja Werner Zimmer lahjoittavat Kokkolaan naiivin ja outsider-taiteen kokoelmansa. Niitä täydentää Philippe Saxerin kokoelma Sveitsistä. Lahjoitukset täydentävät museoon jo sijoitettua 400 teoksen Maija ja Volker Dallmeierin kokoelmaa. K.H.Renlundin museon täydentyvät kokoelmat tulevat laajuudessaan olemaan ainutlaatuiset Skandinavian museokentällä.

Lue lisää

POHJANMAAN PORVARIVERKOSTON TUTKIMUKSELLE PALKINTO

Lue lisää

popove12.jpgHaluatko tutustua Vapaussotien K-P:n perinneyhdistyksen tiloihin ja valokuvanäyttelyyn?

Yhdistys on yhteistyössä museon kanssa koonnut ja pystyttänyt näyttelyn Vartiolinnaan perinneyhdistyksen 25-vuotisen toiminnan ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
OPASTUKSIA pe 26.5.2017 lähtien toistaiseksi
perjantaisin klo 15-17.
Tule käymään tai ota opastusasioissa yhteyttä yhdistykseen:
Vapaussotien Keski-Pohjanmaan perinneyhdistys ry
Pj. Seppo Yli-Norppa,
puh. 050 085 4999
ylinorppaseppo(at)gmail.com 


Sivun alkuun

Päivitetty 20.6.2019 | Tulosta