Hyppää sisältöön

Kulttuuriperintö ja paikallinen historia tutuksi – K.H.Renlundin museo julkaisee helppotajuisia luentoja verkossa

Arkeologi seisoo kuopan reunalla suojavaatteet päällään; kuopassa on toinen ihminen kaivamassa.
Arkeologi Risto Nurmi kaivauksen äärellä. Kuva: Jouni Mustonen / KHRM

Museo avaa tietovarantonsa entistä laajemmalle yleisölle saavutettavassa ja helposti lähestyttävässä muodossa. Alkukesästä alkaen museo julkaisee verkkoon uusia ja ajankohtaisia asiantuntijaluentoja paikallisesta historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Studia Generalia -yleisöluennoissa opit uutta mm. Kokkolan arkeologiasta, vanhoista rakennuksista ja esineistä sekä yhteisen historian merkityksistä.

Alkukesästä 20.5. alkaen K.H.Renlundin museo julkaisee muutamia luentoja esitysaineistoineen ainakin vuoden 2021 loppuun asti, jonka jälkeen museo arvioi jatkoa mm. yleisöpalautteen perusteella. Tarkoitus on, että Studia Generalia -luentojen aineistot jäävät nettiin yleisön hyödynnettäväksi pidemmäksi aikaa. Luentokonseptiin kuuluu sekä suomeksi että ruotsiksi esitettäviä aineistoja.

“Omassa luennossani kerron siitä, mitä Kokkolan keskustan arkeologissa kaivauksissa on löydetty, mitä löydökset ja havainnot kertovat kaupungista, ja miten tällaista vanhaa maaperästä löydettyä tavaraa ylipäänsä lähdetään tulkitsemaan”, sanoo museon arkeologi Risto Nurmi (kuvassa).

Ensimmäisen luennon tarjoaa arkeologi, FT Risto Nurmi, otsikolla ”Eillinen roska on tutkijan aarre”. Luentoaineisto julkaistaan torstaina 20.5.2021 Kokkolan kaupungin museoverkkosivuilla, tietopalvelun ja tutkimuksen alla.

Poikkeukselliset ajat, kuten korona-aika, haastavat myös museo- ja kulttuurialaa pohtimaan uusia palveluja, jotka ovat helposti saatavilla, paikasta, ajasta ja esimerkiksi yleisörajoituksista riippumatta. Kokkolan K.H.Renlundin museolla asiantuntijat käsittelevät työssään aiheita, jotka monin tavoin sekä kumpuavat paikallisten ihmisten tarinoista että luovat historiallista viitekehystä elämälle nyky-Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla.

“Yksi tapa osallistua museotyöhön on ottaa osaa verkossa julkaistaviin asiantuntijaluentoihin, joiden myötä jokainen myös saa mahdollisuuden esittää kommentteja ja kysymyksiä luennoitsijoille ja museolle verkkosivujen ja somen kautta”, kertoo tutkimusamanuenssi Erik Engberg.

Uusista Studia Generalia -luennoista tiedotetaan ensisijaisesti museon Facebook-sivulla, jonka löytää nimellä ”khrenlundinmuseo”, ja lisäksi kaupungin museoverkkosivuilla.

 

Lisätietoja:

Erik Engberg, tutkimusamanuenssi
044 780 9757, erik.engberg@kokkola.fi

Kristina Ahmas, museotoimenjohtaja
044 780 9574, kristina.ahmas@kokkola.fi