Hyppää sisältöön

Kuvataidekoulun uusi logo, Sininen puu

Kokkolan kuvataidekoulun uusi logo

Kuvataidekoulun uusi logo pohjautuu kuvataidekoulun oppilaana olleen Tuulia Ahosen toteuttamaan Sininen puu – teokseen. Teos on tehty kuvataidekoulussa opettaja Merja Pohjosen ohjauksessa. Alkuperäinen työ on toteutettu kollaasina ja teoksen materiaalina on käytetty puuta ja akryylimaalia. Logon ja sen eri versiot on Ahosen teoksen pohjalta suunnitellut ja työstänyt kokkolalainen graafinen suunnittelija ja kuvataidekoulun entinen oppilas Lotta Sundell.

Kuvataidekoulun on osa Kokkolan seudun opistoa. Opiston logo uudistettiin opiston juhlavuoden kunniaksi vuonna 2023. Opiston tunnuksen teemana on ”opin ja ilon pisaroita”. Myös opiston logon suunnitteli Lotta Sundell. Kuvataidekoulun ja opiston tunnukset muodostavat yhdessä logoperheen sekä muotokielensä että värien käytön osalta.

Tunnuksessa olevan puun muoto kuvastaa hyvin kuvataiteen perusopetuksen etenemistä; ensin rakentuu vahva tiedollinen, taidollinen ja ilmaisullinen runko yhteisissä perusopinnoissa ja mitä pidemmälle opinnoissa kasvetaan sitä itsenäisemmin oppilaat saavat toteuttaa itseään ja valita ilmaisumenetelmiään. Pikkuhiljaa lehdet irtoavat puusta omiin suuntiinsa kuten oppilaatkin lähtevät kohti omia unelmiaan mukanaan luovuutta, rohkeutta ja itsenäistä ajattelua.

Virallisessa logossa käytetään sinisen värin tummuusasteita kuten alkuperäisessä teoksessa. Sinisen värin variaatiot on toteutettu Kokkolan kaupungin brändiohjeen väreillä. Kaupungin värimaailma on saanut inspiraationsa Kokkolan kaupunkikuvasta. Siinä näkyvät luonto, puistot, merellisyys, rannikkokaupunki ja vanhan kaupungin rakennusten julkisivujen väritys. Myös kuvataidekoulun logon muotokieli on linjassa Kokkolan kaupungin brändin kanssa – puussa olevat pyöreät muodot ovat kuin kaupungin tunnuksessa olevia kruununhelmiä – uskallammekin väittää kuvataidekoulun olevan yksi kaupungin helmistä. Logoa käytetään myös pyöreänä tunnuksena, silloin puu on valkoinen ja taustassa käytetään vaihtelevasti kaupungin brändin värivaihtoehtoja.

Logosta on olemassa myös kaksi moniväristä versiota; esimerkiksi juhlien tai tapahtumien yhteydessä puu voidaan pukea väreihin kuvastamaan kuvataideharrastuksen iloa, väriä ja moninaisuutta.

Logon uusimisen yhteydessä uudistuu myös koulun nimi – jatkossa koulu on lyhyesti ja ytimekkäästi Kokkolan kuvataidekoulu, vaikka keskittyykin edelleen lasten ja nuorten kuvataiteen opetukseen.