Hyppää sisältöön
kahvikupin edessä kirjoja ja kirjan päällä silmälasit.

Lukion kirjallisuusdiplomi

Kokkolan suomalaisen lukion

KIRJALLISUUSDIPLOMI (ÄI15 4 op)

Kirjallisuusdiplomi on kirjallisuudesta kiinnostuneille lukiolaisille suunnattu neljän opintopisteen kokonaisuus, jossa tutustutaan monipuolisesti kaunokirjallisuuteen. Kokonaisuus toteutetaan yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa.

Diplomi koostuu kahdesta osasta, joissa luetaan yhteensä 20 kirjaa, kymmenen kirjaa kummassakin osassa. Opiskelija voi suorittaa vain ensimmäisen osan (2 opintopistettä) tai molemmat (4 opintopistettä). Jos suorittaa molemmat osat, saa ylioppilaskansioon erillisen todistuksen.

Kirjallisuusdiplomin suorittamisen voi aloittaa milloin tahansa lukion aikana ja lukea voi omaan tahtiin. Opintojakso arvioidaan S-merkinnällä.

Luetuista kirjoista raportoidaan opettajalle ja siitä sovitaan opettajan kanssa etukäteen. Raportointi voi olla lyhyitä kirjallisia tehtäviä, opettajan kanssa käytäviä kirjallisuuskeskusteluja tai muita suullisia tehtäviä (esim. videoarvostelu).

 

Kirjallisuusdiplomin tavoitteena on

• syventää ja monipuolistaa käsitystä kaunokirjallisuudesta lukemalla eri lajeja edustavaa kirjallisuutta eri aikakausilta ja eri aihepiireistä.

• oppia tulkitsemaan teoksia omasta ja teoksen kontekstista käsin sekä ymmärtämään fiktiota monipuolisesti.

• saada uusia lukukokemuksia sekä oppia itsenäisesti ja kriittiseksi kaunokirjallisuuden lukijaksi.

Listalla on vain ehdotuksia, voit myös valita jonkin toisen saman kirjailijan teoksen tai etsiä itse sopivia kirjoja. Lisävinkkejä saa opettajalta ja kirjastosta

Diplomia voi suorittaa esimerkiksi näin:

Valitse luettavat kirjat ja ilmoita ne opettajalle. Etene muutama kirja kerrallaan.

Kun olet päässyt lukemisessa vauhtiin, sovi opettajan kanssa raportoinnista ja aikataulusta.

Kannattaa pitää lukupäiväkirjaa lukemastasi. Näin muistat paremmin, mitä olet lukenut ja mitä lukemastasi ajatellut. Lukupäiväkirjaan kannattaa kirjan sisällön lisäksi kirjata omia ajatuksia, mielipiteitä ja pohdintaa.

Pidä myös itse listaa suorittamistasi kirjoista.

Jos haluat joitain teoksia kuunnella äänikirjana, keskustele mahdollisuudesta opettajan kanssa.

Diplomiasioissa voit ottaa yhteyttä lukion äidinkielenopettajiin.