Fortsätt till innehållet

Karleby Veneziaden

Vattnets, eldens och ljusets fest

Med firandet av Venezianska aftonen har man på stränderna i Karleby med omgivning avslutat ‘villasäsongen’ varje höst det sista veckoslutet i augusti. Denna tradition har pågått i över hundra år sedan de första brasorna och papperslyktorna tändes på Sandstrand i Karleby.

Veneziaden på torget 27.8.2022

Veneziaden firas också med program på torget på lördag. Det bjuds på bland annat program för barn och allsång. Det finns också hoppborgar och andra aktiviteter för barnfamiljer hela dagen. Program på torget från 9.30 till 14.00.

Scenprogram
kl. 9.30 Laula kanssain-allsångsmatiné: folkkära finska evergreens från Kotkan ruusu till Dingo. Allsången leds av kapellmästare/pianist Jari Puhakka (har medverkat i bl.a. Bumtsibum och Tuttu Juttu-Show)
kl. 10.45 Barnkonsert med Sävelsaari: Kom med och Veneziadjamma med Tuovi och Pörrö från Sävelsaari!
kl. 11.20 Cirkusföreställning: cirkuskonstnär Helmi Malinen
kl. 11.30 Miss Kokkola prisutdelning: Modellbyrå Matiné
kl. 12.00 Den traditionella Sundrodden
kl. 12.30 Program på Polisens dag (riksomfattande evenemang)
kl. 12.45 Anna och Miia från Sävelsaari jammar i sensommarstämning

Lastenmusiikkia esittävän yhtyeen Tuovi ja Pörri ihmettelevät soittimia metsässä
Sävelsaaren Tuovi ja Pörrö

Annat program på torget
* karusell och hoppborgar för barn
* Karleby finska församlings stånd: aktiviteter och pyssel för barn och familjer
* Polisens dag, riksomfattande evenemang med program och förevisning av polisfordon: fyrhjuling, motorcykel och polismaija. Därtill olika uppgifter för barn.
* Karleby stadsteaters stånd
* torgförsäljare

Kvällsfest i evenemangsparken

Ansvaret för kvällsfesten övergick förra året från Karleby stad till Original Sokos Hotel Kaarle tack vare ett samarbetsavtal. Veneziadens kvällsfest ordnas 26-27.8.2022 i den nya evenemangsparken i Karleby. Listan av artister är lång och omfattande. Vi kan lyfta fram till exempel Behm, de senaste årens populäraste kvinnliga artist, Jannika B, som ursprungligen är från Karleby och har gjort framgångsrik karriär, Maustetytöt X Agents, som har ett mycket intressant samarbetsprojekt och JVG som alltid höjer stämningen till topp. En länk till mera info finns sidobalken i övre högra hörnet på denna sida.

Veneziadkvällens fackelkryssningar – Visit Kokkola
 • Här får du aktuell information om program och evenemang under Veneziaden 2021 (uppdateras).
 • Till en början dög vilken augustikväll som helst, där firandets viktigaste element, ljusets och eldens dans på vattenytan bäst kom till sin rätt.

  Till venezianska aftonen hörde en storartad festillumination. Man tände brasor. lyktor och tjärgrytor och anordnade t.o.m. fyrverkeri för att lysa upp sensommarens mörknande kvällar. Namnet på festen anses härstamma just från ordet fyrverkeri. Fyrverkerikonsten kom till Europa via Italien på 1500- och 1600-talet och konsten började kallas för venezianska eldar efter det dåtida handelscentret Venedig.

  Veneziansk afton blev småningom en tradition och man började fira kvällen den sista lördagen i augusti i samband med ‘villabornas’ flyttning tillbaka till bostäderna inne i staden vid månadsskiftet augusti-september. Härifrån kommer också benämningen ‘villasäsongens avslutning’, som man talar om i samband med veneziansk afton.

 • Den sista lördagen i augusti kulminerar sommaren på västkusten i det storslagna firandet, där de tre viktigaste elementen är eld, ljus och vatten.

  I och med att boende på sommarstugor har blivit vanligt för alla, skapas ett eldhav av de tusentals ljusen vid villor och stugor. Längs stränderna i Karleby ses denna kväll tom kilometerlånga glödande fackeltåg.

  De senaste åren har veneziadfirandet vuxit ut till en weekendlång festival. Veneziadfirandet den sista lördagen i augusti  har blivit en festival, som lockar tusentals mänskor till det största enskilda evenemanget i Karleby.