Fortsätt till innehållet

Karleby Veneziaden

Vattnets, eldens och ljusets fest

Med firandet av Venezianska aftonen har man på stränderna i Karleby med omgivning avslutat ‘villasäsongen’ varje höst det sista veckoslutet i augusti. Denna tradition har pågått i över hundra år sedan de första brasorna och papperslyktorna tändes på Sandstrand i Karleby.

Veneziaden på torget 26.8.2023

Veneziaden firas också med program på torget på lördag. Det blir uppträdanden och aktiviteter för barn, unga och lite äldre också. OBS! Programmet uppdateras ännu.

Naattiorkesteri kl. 10
På den medryckande musikresan med Naattiorkesteri äter man lunch i gott sällskap, skjuts upp i rymden och ger sig ut i skogen för att tänka. Gruppens (finskspråkiga) texter kommer från barnens värld, där allt är möjligt! Naattiorkesteri, som består av åtta musiker och musikpedagoger, framför musik som är fylld av glänsande sångharmonier, många slags instrument och skickliga arrangemang och som får hela familjen att trivas. Orkestern har spritt glädje bland publiken med sitt energiska och engagerande uppträdande på olika håll i Finland. Debutalbumet Voihan Naatti! var nominerad till årets barnmusikalbum på Emmagalan 2022.

Allsång kl. 11
Dags för allsång på Veneziaden! Allsången leds av Isa Lindgren-Backman.

Sundrodden kl. 12
Traditionella Sundrodden går av stapeln i samband med Veneziaden på torget.

Villoveega kl. 12.30
Jazz på Karlebydialekt!

Karleby stadsteater kl. 13.30

Jookon & Sere från TikTok kl. 14.15

Sävelsaari kl. 14.30-15.15
Barnkonsert.

Kvällsfest i evenemangsparken

Ansvaret för kvällsfesten övergick förra året från Karleby stad till Original Sokos Hotel Kaarle tack vare ett samarbetsavtal. Veneziadens kvällsfest ordnas 25-26.8.2023 i den nya evenemangsparken i Karleby. En länk till mera info finns sidobalken i övre högra hörnet på denna sida.

  • Till en början dög vilken augustikväll som helst, där firandets viktigaste element, ljusets och eldens dans på vattenytan bäst kom till sin rätt.

    Till venezianska aftonen hörde en storartad festillumination. Man tände brasor. lyktor och tjärgrytor och anordnade t.o.m. fyrverkeri för att lysa upp sensommarens mörknande kvällar. Namnet på festen anses härstamma just från ordet fyrverkeri. Fyrverkerikonsten kom till Europa via Italien på 1500- och 1600-talet och konsten började kallas för venezianska eldar efter det dåtida handelscentret Venedig.

    Veneziansk afton blev småningom en tradition och man började fira kvällen den sista lördagen i augusti i samband med ‘villabornas’ flyttning tillbaka till bostäderna inne i staden vid månadsskiftet augusti-september. Härifrån kommer också benämningen ‘villasäsongens avslutning’, som man talar om i samband med veneziansk afton.

  • Den sista lördagen i augusti kulminerar sommaren på västkusten i det storslagna firandet, där de tre viktigaste elementen är eld, ljus och vatten.

    I och med att boende på sommarstugor har blivit vanligt för alla, skapas ett eldhav av de tusentals ljusen vid villor och stugor. Längs stränderna i Karleby ses denna kväll tom kilometerlånga glödande fackeltåg.

    De senaste åren har veneziadfirandet vuxit ut till en weekendlång festival. Veneziadfirandet den sista lördagen i augusti  har blivit en festival, som lockar tusentals mänskor till det största enskilda evenemanget i Karleby.