Fortsätt till innehållet
Vesiurut

Karleby Veneziaden

Vattnets, eldens och ljusets fest

Med firandet av Venezianska aftonen har man på stränderna i Karleby med omgivning avslutat ‘villasäsongen’ varje höst det sista veckoslutet i augusti. Denna tradition har pågått i över hundra år sedan de första brasorna och papperslyktorna tändes på Sandstrand i Karleby.

Veneziaden 27-28.8.2021

Program på salutorgets scen
10.00 Karleby ungdomsmusikkår
10.30 Sommarmusiktrall, barnprogram
11.00 Karleby stadsteater presenterar sig
11.30 Alf Mylläri band & solister Miia Kaunisto, Natasha Skog , Titta Stenvall
12.10 Miss Kokkola -prisutdelning
12.30 Ykspihlajan Työväen Soittajat

———————————–
12:00 Traditionella Sundrodden

Veneziadkvällens fackelkryssningar – Visit Kokkola
 • Här får du aktuell information om program och evenemang under Veneziaden 2021 (uppdateras).
 • Till en början dög vilken augustikväll som helst, där firandets viktigaste element, ljusets och eldens dans på vattenytan bäst kom till sin rätt.

  Till venezianska aftonen hörde en storartad festillumination. Man tände brasor. lyktor och tjärgrytor och anordnade t.o.m. fyrverkeri för att lysa upp sensommarens mörknande kvällar. Namnet på festen anses härstamma just från ordet fyrverkeri. Fyrverkerikonsten kom till Europa via Italien på 1500- och 1600-talet och konsten började kallas för venezianska eldar efter det dåtida handelscentret Venedig.

  Veneziansk afton blev småningom en tradition och man började fira kvällen den sista lördagen i augusti i samband med ‘villabornas’ flyttning tillbaka till bostäderna inne i staden vid månadsskiftet augusti-september. Härifrån kommer också benämningen ‘villasäsongens avslutning’, som man talar om i samband med veneziansk afton.

 • Den sista lördagen i augusti kulminerar sommaren på västkusten i det storslagna firandet, där de tre viktigaste elementen är eld, ljus och vatten.

  I och med att boende på sommarstugor har blivit vanligt för alla, skapas ett eldhav av de tusentals ljusen vid villor och stugor. Längs stränderna i Karleby ses denna kväll tom kilometerlånga glödande fackeltåg.

  De senaste åren har veneziadfirandet vuxit ut till en weekendlång festival. Veneziadfirandet den sista lördagen i augusti  har blivit en festival, som lockar tusentals mänskor till det största enskilda evenemanget i Karleby.