Hyppää sisältöön

Elintarvikevalvonnan projektit

  • Alkukesästä 2023 Keski-Pohjanmaan alueella tutkittiin suomalaisina myytävien mansikoiden maantieteellistä alkuperää. Projektin tavoitteena oli varmistaa, että mansikan todellinen alkuperämaa vastasi ilmoitettua. Maantieteellinen alkuperä voidaan selvittää kemiallisella kevyiden alkuaineiden isotooppien analysoinnilla. Isotooppitutkimusten perusteella kaikki otetut näytteet olivat suomalaista maantieteellistä alkuperää.

    Koko raportti pdf-tiedostona

  • Erilaisten elintarvikehuoneistojen leikkuulautojen pintapuhtaustasoa selvitettiin ottamalla näytteitä ATP-luminometrillä. Suurin osa otetuista näytteistä (74 %) oli hyviä, mikä osoittaa, että leikkuulautojen kuntoon ja puhdistukseen kiinnitetään riittävästi huomiota. Kuitenkin huonoja ja välttäviä näytetuloksia saatiin 15 %. Lisäksi tuloksia tarkasteltaessa huomattiin, että raja-arvojen ylittyessä ne ylittyvät usein merkittävästi. Tulosten ja tarkastushavaintojen perusteella toimijoita ohjeistettiin leikkuulautojen kunnossapidossa, pesemisessä ja säilytyksessä.

    Koko raportti pdf-tiedostona

  • Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto on toteuttanut keväällä 2025 toiminta-alueellaan valvontahankkeen gluteenittomana myytyjen pizzojen gluteenipitoisuuden määrittämiseksi. Projektissa mukana olivat kaikki ravintolat, jotka myivät gluteenittoman pizzan tilauksesta.

    Tulos oli alhainen n. 42 % toimijoista. Gluteenittomuuden raja-arvon ylitti n. 39 % toimijoista. Tulos osoittaa, että noin kolmasosalla tutkimukseen valituista toimijoista gluteenittomana myyty pizza ei täyttänyt gluteenittomuuden määritelmää.

    Koko raportti pdf-tiedostona

Ota yhteyttä