Kokkolan maaseutuelinkeinoviranomainen
Maaseutuelinkeinoviranomaisen eli maaseututoimen päätehtävänä on hoitaa maatalouden EU-tukien ja kansallisten tukien vastaanotto, käsittely, maksatus sekä päätöksenteko. Maaseututoimi käsittelee myös eläintenpitäjärekisterin ilmoituksia.
Lomitus
1.1.2009 lähtien Toholammin kunta hallinnoi Kälviän, Lohtajan ja Ullavan lomituspalvelua. Toholammin kunnan lomituspalvelut löytyvät täältä.
Pedersören kunta hallinnoi kanta-Kokkolan lomituspalvelua. Pedersören kunnan lomituspalvelut löytyvät täältä.
Eläinten rekisteröinti
Velvollisuus rekisteröidä ja merkitä koskee hyvin laajaa joukkoa eläimiä. Eläintenpidon voi ilmoittaa suoraan Ruokaviraston eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lain vaatima velvollisuus rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja merkitä eläimet on, jos pidät jotain seuraavista eläimistä:
- nautaeläimet
- sikaeläimet
- lampaat
- vuohet
- siipikarja
- hevoseläimet
- kameli- ja hirvieläimet (poro tietyin poikkeuksin)
- turkiseläimet
- kalat, äyriäiset ja nilviäiset (paitsi koriste-eläimet tankissa)
- mehiläiset ja kimalaiset
Lisätietoja eläinryhmien tarkemmasta määrittelystä löytyy täältä.
Eläintenpito tulee aina ilmoittaa kunnan maaseututoimeen. Myös pitopaikat, joissa eläimiä pidetään, on rekisteröitävä. Mikäli sähköinen asiointi ei onnistu, voi eläintenpito ilmoittaa myös suoraan kunnan maaseutuviranomaiselle täyttämällä eläintenpitoon liittyvät lomakkeet. Huomioi että eläintenpidon rekisteröimiseen kuuluu kaksi eri lomaketta: Ilmoitus eläinten pitopaikasta sekä Ilmoitus eläintenpitotoiminnasta.
Muut eläinten merkintään ja rekisteröintiin liittyvät lomakkeet löytyvät täältä.
Kesä- ja harrastekanojen pito
Kanojen lukumäärällä ei ole merkitystä, niitä voi olla kaksi tai kaksikymmentä: kanojen pitoon liittyviä vaatimuksia on aina noudatettava. Vaatimusten tavoitteena on turvata kanojen hyvinvointi ja varmistaa, etteivät kanat aiheuta tautivaaraa ihmisille tai toisille kanoille.
Omistaja on aina vastuussa kanojensa terveydestä ja hyvinvoinnista. Tämä vastuu on omistajalla koko ajan eläimen hankinnasta sen lopettamiseen tai kuolemaan asti.
Ruokavirasto on laatinut kattavan tietopaketin kanojen pitäjille. Muistilista kesä- ja harrastekanojen pitäjille löytyy täältä.
Kanojen pitoa koskevat säädökset löytyvät myös Ruokaviraston oppaasta Kana -eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna.
Kesä- ja lemmikkilampaiden pito
Eläinten pitoon liittyviä vaatimuksia on noudatettava lampaiden lukumäärästä tai pitoajasta riippumatta. Vaatimusten tavoitteena on turvata eläinten hyvinvointi ja varmistaa, etteivät eläimet aiheuta tautivaaraa toisille eläimille tai ihmisille.
Tärkeää on myös muistaa, että lampaiden hyvinvointiin vaikuttavat hoitajan taidot sekä tiedot kyseisen eläinlajin tarpeista. Ennen eläinten hankkimista tulisi tutustua ja perehtyä lampaiden käyttäytymiseen, hoitoon, ravitsemustarpeisiin sekä pitopaikan vaatimuksiin. Tässä yhteydessä tulee huomioida, että lampaiden on päästävä laitumella säänsuojaan, joka on joko rakennettu tai esimerkiksi puuston muodostama. Lisäksi tulee huomioida, että lammas on laumaeläin, eikä sitä ole suositeltavaa pitää yksin.
Ruokavirasto on laatinut kattavan tietopaketin Muistilista kesä- ja lemmikkilampaiden pitäjälle, joka löytyy täältä.