Hyppää sisältöön
Pariskunta tutustuu Kokkolan historiaan Roosin talolla.

Opi ja koe

Museokasvatus tarjoaa elämyksiä, yllätyksiä, oivalluksia ja toimintaa! Voit osallistua ryhmäsi kanssa työpajaan, opastukselle tai vierailla näyttelyissä tehtäväpaketin arvoituksia ratkaisten. Tutustu museokasvatuksen tarjontaamme alla ja varaa ryhmällesi mieluinen sisältö varauslomakkeella. Museokasvatuksen sisällöt ovat maksuttomia kaikille Kokkolan päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosryhmille.

Näyttelyihin voi tutustua myös omatoimisesti kierrellen ja katsellen. Pyrimme tarjoamaan kouluryhmille pääsyn kohteisiimme ja näyttelyihimme myös museon aukioloaikojen ulkopuolella. Vierailun yhteydessä voit hyödyntää myös tehtäväpakettejamme. Tervetuloa vierailulle museoon!

Säätykävely

Tutustu historiallisten hahmojen avulla säätyjen elämään 1800-luvun Kokkolassa. Kävelykierros alkaa englantilaiselta venehuoneelta (Englanninpuisto, Isokatu 50), ja etenee eri kohteisiin vanhan kaupungin alueella. Kuulet tarinoita mm. hylkeenpyytäjä Mats Kankkosesta, koulumestari Henrik Wahlsteinista, merimiehen leski Elsa Aspista ja vauraasta Maria Sophia Roosista. Kierros soveltuu yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Kesto: 1–1,5 h

Saatavuus: koko lukuvuoden ajan, pääasiassa keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 8–11

Lisätiedot:  yleisötyön amanuenssi Sari Pasanen (sari.pasanen@kokkola.fi)

Teos, missä on värikkäästi maalattu lato
Elina Försti, Cube, 2021–22. Kuva: Pasi Puskala

VTS-kierros

VTS-menetelmä (Visual Thinking Strategies) on yksinkertainen ja ryhmän osallistamiseen perustuva keskustelevan kuvatarkastelun menetelmä. Menetelmässä taidetta ja kuvia käytetään ajattelun, vuorovaikutustaitojen, kulttuurisen kompetenssin, kielitaidon ja kuvanlukutaidon oppimisen välineenä. Menetelmä luottaa yksilön näkemiseen, yhdessä näkemiseen ja yhdessä oppimiseen eikä edellytä ennakkotietoja. VTS-kierros voidaan toteuttaa minkä tahansa museossa esillä olevan taidenäyttelyn yhteyteen. Kierros soveltuu kaikenikäisille.

Kesto: 45 -60 min

Saatavuus: koko lukuvuoden ajan, pääasiassa keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 8–11

Lisätiedot:  yleisötyön amanuenssi Sari Pasanen (sari.pasanen@kokkola.fi)

Omatoimimateriaalit

Täältä löydät vinkkejä Kokkolan historiaan ja kulttuuriympäristöön tutustumiseen. Materiaaleja voi käyttää vapaasti esimerkiksi opetuksen tukena tai vapaa-ajan vietteenä.

 • Löydätkö historialliset kohteet Kokkolan keskustan alueelta?

  Historiasuunnistus houkuttelee tutkimaan ympäristön muuttumista eri aikakausina. Materiaali sisältää kuvia ja kysymyksiä kymmenestä kohteesta.

  Historiasuunnistus (pdf)

 • Kulttuuripyöräilyreitit vievät sinut Kirkonmäen tai Suntinsuun maisemiin. Kummankin reitin karttaan on merkitty reittiin kuuluvat kohteet. Voit edetä karttaan merkittyä reittiä tai bongata kohteita vapaavalintaisessa järjestyksessä. Tutustu reittiselosteisiin ja kohteisiin verkkosivulla. Voit halutessasi myös tulostaa kartan mukaasi.

  Kulttuuripyöräilyreitit

 • Tutustu täällä yhteensä 28  kokkolalaiseen ulkoveistokseen ja tarinoihin niiden taustalla.

  Ulkoveistokset

 • K.H.Renlundin museo kantaa peruskokoelmansa lahjoittajan nimeä. Karl Herman Renlund (1850-1908) lahjoitti synnyin kaupungilleen Kokkolalle testamentissaan kokoelman taideteoksia ja muita esineitä.
  Roosin talon yläkerrassa on esillä Roosin historia ja Renlundin lahjoitukseen kuuluvia tunnettuja teoksia suomalaisen taiteen kultakaudelta.
  Teoksia kuten Arvid Liljelund, Lukeva nainen (1869), Pekka Halonen, Ilveksen jäljillä (1903) ja Karl Herman Renlundin muotokuva (1902), sekä Johan Lind, Catharina Sophia Roosin muotokuva (1828).

  Yhteistyössä K.H.Renlundin museo ja Mediakeskus Lime.

   

 • Tutustu Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kootun Onni suosii rohkeaa -näyttelyn kaikkiin teemoihin

 • Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Bark on tuottanut kaksi digitaalista pakohuonepeliä, joita opettajat, museotyöntekijät, kulttuurivastaavat tai työpajaohjaajat voivat omatoimisesti käyttää.

  Päästäksesi pelaamaan, kysy salasanaa peliin sähköpostitse osoitteesta khrenlundinmuseo.elamys@kokkola.fi tai annina.ylikoski@obotnia.fi.

  Kadonneen tervan arvoitus

  Seikkailu Pohjanmaan 1700-luvun merenkulkukaupungeissa. Laivaan lastataan tervaa ulkomaan markkinoita varten, mutta yhtäkkiä tervatynnyreitä alkaa kadota. Kuka varastaa tervaa ja miksi? Voitko auttaa nappaamaan syylliset? Kadonneen tervan arvoitus nivoo yhteen aikamatkapedagogiikan, pakohuoneen jännityksen ja 1700-luvun Pohjanmaan historialliset faktat.

  Kohderyhmä: 5.–6.-luokkalaiset
  Kesto: noin 45 minuuttia
  Suositeltu osallistujamäärä: yksi koululuokka

  Tästä pääset pelaamaan

  Arvidin salainen matka, digitaalinen pakohuonepeli

  On vuosi 1903. Nuori pohjalaismies Arvid lähtee jännittävälle matkalle Amerikkaan, mutta hän tarvitsee matkan varrella apua. ”Arvidin salainen matka” yhdistää escape room- tai pakohuonepelin idean aikamatkapedagogiikkaan, ja yhdistelmään mahtuu myös siirtolaisuutta käsittelevä historian oppitunti.

  Kohderyhmä: 7.–9.-luokkalaiset
  Kesto: noin 40 minuuttia
  Suositeltu osallistujamäärä: yksi koululuokka

  Tästä pääset pelaamaan