Hyppää sisältöön
Ruutuhyppelijä

Esiopetuspaikan myöntäminen

Esiopetusikäiset eli 6-vuotiaat osallistuvat kunnan järjestämään maksuttomaan esiopetukseen. Kokkolassa esiopetus toteutetaan sekä päiväkodeissa että alakoulujen yhteydessä.

Lapset saavat maksutonta esiopetusta neljä tuntia päivässä.

Esiopetukseen osallistuminen on perusopetuslain mukaan velvoittavaa. Lapsen huoltaja on vastuussa siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai sen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä lukuvuotena.

 • Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut, että Kokkolan kaupunki on valittu kaksivuotisen esiopetuksen kokeilukunnaksi elokuusta 2021 alkaen. Kokeilu koskee vuonna 2016 syntyneitä lapsia.

  Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoittaa myöhemmin ne kokeilutoimipaikat, joissa kunnan tulee järjestää kaksivuotista esiopetusta. Kaksivuotista esiopetuskokeilua ei järjestetä kaikissa toimipaikoissa.

  Tiedotamme asiasta lisää sen jälkeen, kun olemme saaneet tarkemman ohjeistuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

 • Varhaiskasvatuksen tietojärjestelmän vaihdosta johtuen esiopetuspäätöksen tarkkaa postituspäivää ei voida vielä vahvistaa. Seuraathan ilmoittelua verkkosivujemme ajankohtaista osiossa.

  Kokkolan kaupunki varaa 2015 syntyneelle lapselle esiopetuspaikan väestörekisterin osoite- ja kielitietojen perusteella. Lapsille, jotka ovat 5-vuotiaiden kielikylvyssä, osoitetaan paikka kielikylpyesiopetuksesta.

  Väestörekisteritiedot on haettu lokakuun 2020 tilanteen mukaan. Jos perheesi on muuttanut Kokkolaan sen jälkeen tai perheesi osoite on muuttunut kunnan sisällä, otathan yhteyttä varhaiskasvatuksen toimistoon.

  Päätös myönnetystä esiopetuspaikasta lähetetään huoltajalle 30.4.2021 mennessä. Saat päätöksen liitteenä ohjeistuksen kuljetuksen ja varhaiskasvatuksen osuuden hakemisesta sekä siirron hakemisesta toiseen esiopetusyksikköön. Jos et saa kirjettä 1.5.2021 mennessä, ota yhteyttä varhaiskasvatuksen toimistoon.

  Saat päätöksen esiopetuspaikasta sähköisenä, jos olet käynyt hyväksymässä sähköisten viestien vastaanottamisen suomi.fi sivustolla. Käythän hyväksymässä sähköisten viestien vastaanottamisen. Jos et ole hyväksynyt sähköistä viranomaisviestintää, saat päätöksen kirjepostilla 2-7 päivän kuluessa päätöksen lähettämisestä.

  Sähköisten viestien vastaanottamisen hyväksyminen suomi.fi sivustolla

 • Jos lapsesi tarvitsee maksuttoman esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta aikaisin aamulla, iltaisin, lauantaisin, sunnuntaisin ja/tai öisin, ilmoita lapsesi Kiviniityn esiopetukseen.

  Jos lapsesi tarvitsee varhaiskasvatusta aikaisin aamulla tai yöllä Kotimetsän päiväkodissa, kunta järjestää lapselle kuljetuksen Kiviniityn esiopetukseen.

  1. Ota yhteyttä varhaiskasvatuksen toimistoon.
  2. Täytä sähköinen varhaiskasvatushakemus.
  3. Valitse toimintamuodoksi joko Maksuton esiopetus tai Maksuton esiopetus + varhaiskasvatus. *
  4. Lisää paikkatoiveeksi asuinalueesi esiopetuspaikka.

  *Jos lapsellesi riittää maksuton esiopetus 4 tuntia päivässä, valitse Maksuton esiopetus. Jos lapsesi tarvitsee varhaiskasvatusta maksuttoman esiopetuksen lisäksi, valitse Maksuton esiopetus + varhaiskasvatus haluamallasi tuntimäärällä.

  Saat lisätietoa esiopetuksesta palvelupäälliköiltä tai päiväkodinjohtajilta.

  Esiopetuspaikat ja yksiköiden palvelupäälliköt
  Sähköinen varhaiskasvatushakemus