Hyppää sisältöön

Hakeminen ja palveluseteli

Palveluseteli on kunnan myöntämä tuki, kun perhe valitsee varhaiskasvatuspaikaksi kunnan hyväksymän yksityisen palveluntuottajan (yksityisen päiväkodin tai ryhmäperhepäiväkodin).

Varhaiskasvatuksen palveluseteli on lapsikohtainen ja lapsen varhaiskasvatuksen järjestämiseen ei voi saada samanaikaisesti yksityisen hoidon tukea eikä kotihoidon tukea.

Palveluseteliä voi hakea, kun lapselle on myönnetty paikka yksityisestä päiväkodista. Muistathan, että palveluseteliä on haettava ennen kuin lapsi aloittaa päiväkodissa.

 • 1. Ota yhteyttä päiväkotiin

  • Tiedustellaksesi vapaita paikkoja palveluseteliyksiköstä, ota yhteyttä palveluntuottajaan.

   

  2. Täytä palvelusopimus päiväkodin kanssa

  • Jos saat paikan palveluseteliyksiköstä, laadi palvelusopimus palveluntuottajan kanssa.
  • Palveluntuottaja lähettää kopion sopimuksesta Kokkolan kaupungille.

  Palvelusopimus

   

  3. Hae palveluseteliä

  • Hae palveluseteliä sähköisellä varhaiskasvatushakemuksella.
  • Valitse toimintamuodoksi palveluseteli.
  • Valitse toivotuksi varhaiskasvatuspaikaksi yksityinen palveluseteliyksikkö. Voit valita ainoastaan sen yksityisen palveluseteliyksikön, jonka kanssa olet jo laatinut palvelusopimuksen. Huomio myös, että et voi hakea samanaikaisesti Toissijaisena toiveena kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa.

  Sähköinen varhaiskasvatushakemus

   

  4. Palvelusetelipäätös

  • Sekä sinä että päiväkoti saatte päätökset palvelusetelin arvosta. Päiväkoti laskuttaa sinulta määritellyn palvelusetelin omavastuuosuuden.

   

  Käy hyväksymässä sähköinen viranomaispäätösten vastaanottaminen suomi.fi sivulla, niin saat ilmoituksen päätöksestä heti kun se on tehty.

  Sähköisten viestien hyväksyminen suomi.fi sivustolla

  Jos et ole hyväksynyt sähköisen päätöksen vastaanottamista, saat päätöksen kirjepostissa noin 7 arkipäivän kuluessa päätöksen lähettämisestä.

 • Kunta määrää palvelusetelin arvon. Palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, varhaiskasvatusajan, perheen koon ja perheen tulojen mukaan. Palvelusetelin arvo maksetaan suoraan palveluntuottajalle.

  Perheen maksettavaksi jää omavastuuosuus. Ellet hyväksy palvelusetelin enimmäisomavastuuta, toimita tulotiedot Kokkolan kaupungin varhaiskasvatuspalveluihin sähköisen asioinnin kautta. Omavastuuosuus määräytyy samoin perustein kuin kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksu. Perhe maksaa omavastuuosuuden palveluntuottajalle.

  Mikäli asiakas ei toimita vaadittavia tuloselvityksiä kuluvan kuukauden viimeiseen päivään mennessä, määritellään omavastuu korkeimman varhaiskasvatusmaksun mukaisesti. Omavastuuta ei tarkisteta takautuvasti.

  Kun lapsi täyttää 3-vuotta, palvelusetelin arvo muuttuu. Se ei vaikuta omavastuuosuuteen, mutta vaikuttaa palveluntuottajalle maksettavaan osuuteen. Uusi päätös lähetetään tiedoksi sekä perheelle että palveluntuottajalle.

  Lapselta ei peritä varhaiskasvatusmaksua isyys- ja vanhempainvapaasta johtuvan poissaolon ajalta. Palveluntuottaja myöntää omavastuun maksuttomuuden. Jätä lomake vanhempainvapaasta palveluseteliyksikköön.

  Palvelusetelin arvot 1.1.2024 alk.

  Tarvittavat tulotiedot

  Lue lisää vanhempainvapaasta

  Linkki lomakkeeseen Ilmoitus vanhempainvapaasta

 • Perheen tulee ilmoittaa varhaiskasvatukseen liittyvät muutokset (mm. palveluntarve, perheen tulot, perhesuhteen muutokset, paikan irtisanominen) välittömästi Kokkolan kaupungin palveluohjaajalle. Myös palveluntuottajan tulee olla tietoinen muutoksista.

  Muutokset palvelusetelin arvoon tehdään seuraavan kuukauden alusta alkaen.

  Ilmoita muutokset sähköisen asioinnin kautta.

 • Ota yhteyttä palvelusetelin palveluohjaajaan sähköpostilla
  varhaiskasvatus(at)kokkola.fi.

  Voit halutessasi jättää myös soittopyynnön sähköpostiin.

  Kokkolassa toimivat palveluseteliyksiköt