Hyppää sisältöön

Musiikkia

Kokkola tarjoaa laadukkaan ja monipuolisen tarjonnan musiikin, visuaalisten taiteiden sekä sanataiteen ja näyttämötaiteen alalla.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on maamme johtavia kamariorkesteri-kokoonpanoja ja suomalaisen musiikkiosaamisen kansainvälinen lähettiläs. Orkesteri konsertoi säännöllisesti kaupungin eri konserttisaleissa ja kirkoissa. Lisätietoja orkesterin konserteista ja esiintymisistä saat orkesterin kotisivuilta sekä kaupungin tapahtumakalenterista.

Centria Ammattikorkeakoulun musiikin yksikkö ja Keski-Pohjanmaan Konservatorio järjestävät monipuolista konserttitoimintaa pääasiassa Keski-Pohjanmaan Konservatorion tiloissa (Pitkänsillankatu 16). Lisätietoja oppilaitosten konserttitoiminnasta löydät oppilaitosten kotisivuilta.

Taidetta ja näyttelyjä

K.H. Renlundin museon taidenäyttelytoiminnan perustana on tyylikkäässä Roosien kauppiastalossa (Pitkänsillankatu 39) esillä oleva kauppaneuvos Karl Herman Renlundin testamenttilahjoitus, noin 50 teosta suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800-1900-lukujen vaihteesta. ITE-museo esittelee näyttelyhallissaan (Pitkänsillankatu 26-28) säännöllisesti myös vaihtuvia näyttelyitä.

Taiteilija Veikko Vionojan kesäkoti sijaitsee Ullavassa, noin 60 kilometrin päässä Kokkolan keskustasta (Haapalantie 121, Yli-Ullava). Vionoja-säätiön ylläpitämässä Taide-Vionojassa taiteilijamestarin töitä kehystää autenttinen Vionoja-miljöö. Taide-Vionoja on avoinna kesäaikana.

Vaihtuvia näyttelyitä on säännöllisesti esillä myös Kokkolan kaupungintalon aulassa (Kauppatori 5) ja Kaupungin pääkirjastossa (Isokatu 3), Taidetalo Renlundin tiloissa (Pormestarinkatu 32) sekä Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastoissa. Niistä tiedot Kokkolan tapahtumakalenterista.

Käden taitoja

Keski-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuus ry järjestää neuvonta- ja koulutuspalveluja, välittää käsi- ja taideteollisuustuotteita ja materiaaleja sekä järjestää käsityön edistämiseksi kehittämishankkeita, näyttelyitä ja tapahtumia. TAITO Keski-Pohjanmaan ylläpitämän Käsi- ja taideteollisuuskeskus Kankurin lisäksi käsityöhön liittyvää koulutusta tarjoaa myös Kokkolan seudun opisto.

Perinnekulttuuria

Kokkola on yksi maamme vanhoja kaupunkeja, joka on säilyttänyt omaleimaisen kaupunki-ilmeensä vuosisatojen ajan. Kaupungin ja siihen liittyneiden pitäjien historiaan ja perinteeseen voit tutustua monipuolisen museotarjonnan avulla.

Kotiseutumuseot ovat pääsääntöisesti avoinna kesäkaudella Kaarlelan kirkonmäellä, Öjan Knivsundissa, Lohtajan kirkonmäellä, Lohtajan Ohtakarissa ja Kälviän kirkonkylällä. Myös Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo Kälviällä on avoinna kesäaikaan.

Näyttämötaidetta

Kokkolan kaupunginteatteri toimii tunnelmallisessa Vartiolinnassa (Torikatu 48). Kaupunginteatteri esittelee ohjelmistoaan kotisivuillaan.

Kokkolassa toimii kolme säännöllistä ohjelmistoa ylläpitävää harrastajateatteria, joista kaksi on jo yli satavuotiaita.  Vuonna 1894 perustettu Karleby Ungdomsförening (KUF) ylläpitää toimitalollaan Jungsborgilla (Poikkikatu 8) ruotsinkielistä harrastajateatteria. Vuonna 1907 perustetun Ykspihlajan Työväen Näyttämön (YTN) kotinäyttämönä toimii Ykspihlajan toimitalo (Satamakatu 40). Teatteri Iltatähdessä (Pitkänsillankatu 1-3) toimiva Kokkolan Iltanäyttelijät ry tarjoaa vuosittain useita omia ensi-iltoja. Lisäksi keskeisellä paikalla sijaitseva Teatteri Iltatähti toimii myös useiden vierailuesitysten näyttämönä. Harrastajateattereilla on omia nuorisoryhmiä ja kurssitoimintaa harrastajateatterista kiinnostuneille.

Kolmen kaupungissa toimivan harrastajateatterin lisäksi myös Kokkolan maaseudulla on teatteriharrastusryhmiä, jotka valmistavat esityksiä ja tarjoavat kuntalaisille mahdollisuuden teatteriharrastukseen. Näitä ovat mm. Ullavassa Teatteri Pystymehtä, Kälviällä Iloinen Kyläteatteri ja Teatteri Huvin Vuox sekä Lohtajan harrastajanäyttelijöiden Teatteri Gitta.  Lisätietoja harrastajateattereista ja niiden esityksistä löytyy eViljo.fi -sivuilta.

Kokkolan Talvitanssit on kansallisestikin huomattava nykytanssin esittelytilaisuus, joka järjestetään joka toinen vuosi. Talvitanssien lisäksi voi Kokkolassa nauttia tanssista Keski-Pohjanmaan Konservatorion Balettiopiston näytöksissä. Tanssitapahtumien kuten muidenkin tapahtumien aikataulutiedot löydät seuraamalla verkkopalvelumme Kokkolan kaupungin tapahtumakalenteria sekä kulttuuri-Kokkola facebook sivuilta.

Elokuvaa

Kokkolassa toimii elokuvateatteri Bio Rex, jonka kaksi salia käyttävät digitaali- ja 3D-tekniikkaa. Rexin ohjelmiston löydät oheisesta linkistä

Kokkolan Kinojuhlat järjestetään vuosittain syyskuussa. Lisätietoja tapahtumasta löydät linkistä Kokkolan Kinojuhlat.fi.