Hyppää sisältöön
 • Näytä kartalla

  Rummelö-Harrbåda reitti on poissa käytöstä kunnostustöiden ajan.

  Villa Elban esteetön luontopolku on normaalisti käytettävissä.

  Rummelö- Harrbådan retkeilyreitin kunnostus aloitetaan syksyllä 2023 purkamalla huonokuntoiset pitkospuut. Reitti on suljettu Villa Elban luontopolulta Harrinniemeen kulkevalta osuudelta.

  Pitkospuut ovat erittäin huonossa kunnossa. Erityisesti Rummelön lintutornille ja lintulavalle menevät korotetut osuudet voivat aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli pitkospuu pettää alta.

  Pitkospuut puretaan syksyllä 2023 ja talvella puretut pitkospuut kuljetetaan pois. Samalla tuodaan paikalle uudet pitkospuut, jotka asennetaan 2024 kevään ja alkukesän aikana. Pitkospuiden kuljetus tehdään talvella maan jäädyttyä, sillä maaperä on alueella hyvin kosteaa, eikä kestä muuten koneiden painoa. Samalla uusitaan reitin opasteet ja kunnostetaan lintutornit.

  Rummelö- Harrbådan retkeilyreitti on Kokkolan Helmikohde ja osa Kansallista kaupunkipuistoa.

  Vaihtoehtoisia retkikohteita löydät Kokkolan kaupungin verkkosivuilta tai uudesta ulkoilukartasta, jonka voit hankkia Kokkolan matkailuneuvonnasta, Uintikeskus VesiVeijarista tai Urheilutalolta.

  Rummelö-Harrbåda 

  Saapuminen

  Osoite: Sannanrannantie 59.

  Reitin lähtöpiste on Nuorisokeskus Villa Elban parkkipaikalta. Reitille johtaa puinen portti.

  Tietoa kohteesta

  Rummelö-Harrbådan lintuvesialue ja luontopolku sijaitsevat Kaustarinlahden rannalla vain parin kilometrin päässä Kokkolan keskustasta. Lintuvesialue on pinta-alaltaan 236 ha. Kohde kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Lintujen pesimäaika 15.4.–31.7. pitää huomioida retkeiltäessä ja alueella saa liikkua vain merkityillä reiteillä. Kesäisin alueella on laidunnusta.

  Villa Elban esteetön luontopolku (0,7 m)

  Reitin vaativuusluokka

  Esteetön reitti – Villa Elban luontopolku on esteetön pitkospuureitti. Reitti on ympyräreitti.

  Villa Elban lintutorni soveltuu liikuntarajoitteisille. Elban pysäköintialueelta löytyy liikuntarajoitteisille ja lastenrattaille soveltuvan reitin  lähtöpaikka. Polun varrella on tietoa alueen luonnosta ja Villa Elban järjestämää tekemistä lapsille. Huomioithan, että polun reuna-alueet on tarkoitettu leikkiin. Koirien ja muiden lemmikkien jätökset tulee kerätä alueelta, jotta lasten vaatteet eivät tahriinnu.

  Rummelö- Harrbådanin luontopolku (4 km)

  Reitin vaativuusluokka

  Vaativa – Esteettömän reitin jälkeen pitkospuut ovat huonossa kunnossa. Reitti on ympyräreitti.

  Ihastuttava luontopolku monipuolisessa maankohoamisemetsässä meren tuntumassa. Polku mutkittelee osin pitkospuilla ruovikon keskellä ja osin kapeana polkuna. Alueella laiduntavat lampaat huolehtivat maisemasta ja ilahduttavat kesäisin retkeilijöitä. Harrinniemellä on vanha betonirakenteinen loisto, jossa kerrotaan kummittelevan.

  Palvelut

  Luontopolut lähtevät Villa Elban nuorisokeskuksen pihasta. Villa Elbasta löytyy myös kahvio ja majoitustiloja. Luontopolun varrella sijaitsevat Harrbådan ja Rummelön kaksi lintutornia sekä lintujen katselulava. Alueen infotauluissa on kartat reiteistä ja kohteista.

  Luonto

  Alueelle ovat tyypillistä matalat vesialueet, lieterannat, laajat rantaniityt, ruovikot ja rehevät lehtimetsät. Maankohoamisrannikon kasvillisuuden vyöhykkeisyys on hyvin edustettuna. Harrbådan niemi on yli 200 km pitkän harjujakson pohjoisin näkyvä osa. Alueen arvokkainta luontoa edustaa monimuotoinen linnusto. Alue on lepäilevien muuttolintujen, erityisesti vesilintujen ja kahlaajien suosiossa.

  Aktiviteetit

  Luontopolku soveltuu maankohoamisluonnon sekä lintujen tarkkailuun.

 • Näytä kartalla

  Trullevi

  Saapuminen

  Kaanaanmaantie 24

  Trullevin reitille voi lähteä useasta eri pisteestä. Kaanaanmaantien lähtöpiste on Roskarukan läheisyydessä ja auton voi jättää Roskarukan parkkipaikalle. Muita lähtöpisteitä ovat Punakalliot, Valkohieta, Trullevintien/Varvintien parkkipaikka sekä Trullevin kalasatama.

  Tietoa kohteesta

  Trullevin ulkoilureitti alkaa kaupungin keskustan läheisyydestä ja on helposti saavutettava. Se on suosittu ympärivuotinen reitti, jolla patikoidaan, hiihdetään ja pyöräillään vaihtelevassa metsämaisemassa aina niemen kärkeen, Trullevin kalasatamaan asti. Trullevin retkeilyreitin meren puoleinen osa kuuluu Kokkolan kansalliseen kaupunkipuistoon.

  Trullevin ulkoilureitti (12,9 km/suunta)

  Reitin vaativuusluokka

  Vaativa esteetön reitti / Keskivaativa reitti – Punakallion ja Rastimajan väliseltä osuudelta, sekä Valkohiedalta Itähiedan levähdyspaikalle asti vaativa esteetön reitti. Itähiedan levähdyspaikan ja Punakallioiden välinen osuus on keskivaativa. Tällä osuudella polku on kivikkoinen ja juurakkoinen. Mastometsäntietä ylitettäessä huomioitava reitin esteettömällä osuudella oleva jyrkkä mäki, joka Trullevintien suunnasta kuljettaessa päättyy alamäkenä autotielle. Mastometsäntieltä sienestäjäntietä kohti kuljettaessa reitillä on pitkä nousu. Reitin kaupunginpuoleinen osuus on osin kunnostettu ja kunnostustöiden valmistuttua reitti tulee olemaan vaativa esteetön Punakallioilta kaupungin suuntaan. Reitti on janareitti.

  Trullevin ulkoilureitiltä löydät merkkejä viimeisimmästä jääkaudesta. Kallioissa olevat jäätikköuurteet ja monimuotoinen maankohoamismetsä kertova omaa tarinaansa noin tuhat vuotta sitten merenpinnalle kohonneen niemen historiasta.

  Pirunpelto (3 km tai 0,4 km/suunta)

  Saapuminen

  Pirunpelto sijaitsee Trullevin retkeilyeitin varrella Valkohiedan parkkipaikan läheisyydessä. Kohteeseen on viittaopasteet. Reitille voi lähteä Valkohiedan parkkipaikalta tai Kalastamasta.

  Reitin vaativuusluokka: Vaativa esteetön. Perille kulkee leveä sorastettu tie. Reitin voi kulkea ympyräreittinä, jolloin reitin pituus on 3 km. Janareittinä Valkohiedalta Pirunpellolle on yhteen suuntaan matkaa 0,4 km.

  Pirunpelto on viimeisen jääkauden aikana muodostunut muinaisranta. Voimakkaiden aaltojen voimasta rantaan kasautuneiden kivien välit on huuhtoutuneet maa-aineksesta. Siksi pirunpellolla ei kasva juuri mitään. Maankohoamisen vuoksi muinaisranta on jäänyt keskelle metsää. Kohteesta löytyy esteetön penkkipöytä sekä virtuaaliopaste.

  Palvelut

  Trullevissa sijaitsevat Vasikkasaaren leirikeskus, Kokkolan Ladun omistama Rastimaja sekä kalasatama, jossa on lintutorni, esteetön maisemalava, nuotiopaikka, esteetön penkkipöytä, veneenlaskupaikka ja käymälä.  Rastimaja ja pihalla oleva kota ovat avoinna hiihtokauden aikana viikonloppuisin klo 10-15 sekä arkisin ke-to-pe klo 13-17. Alueen kahdella uimarannalla on infotaulut, pukukopit, käymälät ja jätehuolto. Valkohiedan uimarannalla on lisäksi laavu ja penkkipöytä, Punakallioilta löytyy nuotiopaikka ja penkkipöytä. Pirunpelto sijaistee muutaman sadan metrin päässä Valkohiedan parkkipaikalta Trullevin retkeilyreitin varrelta. Reitti Valkohiedalta pirunpellolle soveltuu liikuntarajoitteisille ja lastenvaunujen kanssa kulkeville. Pirunpellolla ja Rastimajalla on esteetön penkkipöytä. Reitin varrella on levähdys- ja evästelypaikkoja. Mastometsän levähdyspaikalla on penkkipöytä. Punakallioiden ja Valkohiedan välisellä osuudella sekä Nisulanpotilla on virtuaaliopasteita.

  Luonto

  Trullevi on merestä noussut n. 5 km pitkä ja kapea niemenkärki. Alueen arvokkaita luontokohteita ovat pirunpelto sekä maankohoamisen myötä muokkautuneet rantaniityt ja fladajärvet. Kluuvijärvi Nisulanpotti on linnuston suosima pesimäpaikka. Trullevissa viihtyvät mm. hylkeet, liito-orava ja siili.

  Aktiviteetit

  Patikointi, pyöräily ja luonnon tarkkailu. Myrskyjen ja revontulien bongaus kalasatamassa. Virtuaaliopasteet, evästely sekä talvisin hiihto.