Hyppää sisältöön
Länsipuistossa oleva Tyrsky -suihkukaivo, joka suihkuttaa vettä ympärillään olevaan altaaseen. Suihkukaivon takana avautuu Länsipuisto puineen.

Tutustu Kokkolan viheralueisiin

Kaupungissamme on paljon kauniita ja viihtyisiä puistoja, jotka tarjoavat näkemistä ja kokemista jokaiseen makuun ympäri vuoden.

Kaupunkia halkovan vesistön Suntin rannan molemmin puolin kulkee viihtyisät kevyen liikenteen väylät, jotka jatkuvat aina merelle saakka. Matkan varrelta löytyy toiminnallinen Brita Marian puisto ja Hollihaan lähiliikuntapaikka. Suntin rannoilta on nostettu esiin erilaisia valaistuskohteita, jotka tuovat iloa hämäriin iltoihin.

Upea Meripuisto sijoittuu Kokkolan parhaalle paikalle meren rantaan. Toisella puolella Suntia jatkuu merellinen rantaraitti, jonka varrella sijaitsevat idylliset Halkokarin venevajat. Rantaraitti on yksi Kokkolan suosituimmista ulkoilureiteistä.

 • Kokkolaan perustettiin 3.7.2020 Ympäristöministeriön päätöksellä Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto. Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Kaupunkipuistot ovat asukkaiden yhteisiä olohuoneita sekä osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

  Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto käsittää lähes 20 000 hehtaaria ja siihen kuuluu niin maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa kuin usean vuosisadan puurakentamisen perintöä.

  Kansallinen kaupunkipuisto kartalla

 • Keskustan olohuoneen kukka-altaista kulkijaa tervehtivät Kaija Kontulaisen teräslankaveistokset, jotka ilmentävät kokkolalaista elämää eri muodoissaan. Teemoista löytyy mm. lapsiystävällinen Kokkola, luonnonmukaisuus ja ekologisuus sekä rohkea uudistuminen. Teräslankaveistosten ympärillä tarinaa jatkavat pensaat, perennat ja kesäkukat. Talvisin veistokset muuttuvat valotaideteoksiksi.

  Kävelykeskustan vihreä olohuone kartalla

 • Chydeniuksen puiston tontti testamentattiin aikoinaan kaupungille, sillä ehdolla, että tontille perustettaisiin puisto (1860). Keskelle puistoa on sijoitettuna kuuluisaa poliitikkoa ja kirkkoherraa Anders Chydeniusta (1729–1803) esittävä veistos. Puisto sijaitsee Isokadun varrella. Chydeniuksen puisto on kuin pieni helmi tiiviin keskustarakenteen keskellä.

  Upeat puuvanhukset hallitsevat puistoa ja luovat varjoisan ja rauhallisen tilan kaupungin vilinän keskelle. Kauniit kukkaistutukset kutsuvat viihtymään. Puistossa elävän naakkayhdyskunnan luoma äänimaisema antaa alueelle oman erityispiirteensä. Tästä syystä puiston lempinimi onkin ”Naakkapuisto”.

  Chydeniuksen puisto kartalla

 • Nykyisen Länsipuiston alueella Tehtaankadun ja Kustaa Aadolfinkadun varrella oli vielä 1800-luvun puolivälin jälkeen joitakin yksityisiä puutarhoja mutta suurin osa puistoalueesta oli luonnontilassa. Kokkolaan 1860-luvulla perustettu puutarhayhdistys otti hoitaakseen puiston kunnostamisen hyvin hoidetuksi yleiseksi puistoksi.

  Keskelle puistoa on pystytetty Karl G Nylundin v. 1973 veistämä Tyrsky suihkukaivo, joka on omistettu kaupunginlääkäri Einar Cederbergin muistolle, ”Ihmisen suuruus ilmenee hänen tavastaan kohdella lähimmäistään”.

  Länsipuistossa sijaitsee esiintymislava, jossa järjestetään puistokonsertteja ja muita tapahtumia. Leikkipaikka takaa perheen pienempienkin viihtyvyyden.

  Länsipuisto kartalla

 • Katariinantoriksi ja Katariinanpuistoksi kutsuttu puistoalue sijaitsee Torikadun varrella Vartiolinnan edustalla, aivan vanhan vesitornin kupeessa. Puistossa sijaitseva taiteilija Karl G. Nylundin Hylkeet-veistos on vuodelta 1970. Patsas ja suihkulähde on lahjoitettu kaupungin 350-vuotisjuhliin. Puistossa sijaitsee myös keskipohjalaiselle jalkaväkirykmentti 29:lle pystytetty muistomerkki.

  Katariinanpuisto on yksi Kokkolan edustusviheralueista ja sen kesäkukkaistutukset ihastuttavat runsaudellaan.

  Katariinanpuisto kartalla

 • Englantilainen puisto eli Englanninpuisto perustettiin 1895 entisen tervatorin paikalle. Tervan suuren syttymisvaaran ja maan kohoamisen takia satamatoiminnot jouduttiin siirtämään Halkokarille kauemmaksi kaupungista. Puisto sijaitsee Antti Chydeniuksen kadun ja Suntin varrella. Puisto nimettiin Englanninpuistoksi, sillä sinne on sijoitettu englantilainen tykkivene eli barkassi. Vene on Krimin sodan ajoilta, jolloin englantilaiset yrittivät maihinnousua Halkokarin rannalla, kokkolalaiset torjuivat hyökkäyksen. Puiston suunnitteluun osallistuivat kaupunkilaiset itse ja sinne istutettiin ainoastaan kotimaisia puita. Tavoitteena oli mahdollisimman luonnontilainen puisto.

  Vuonna 2020 Englanninpuistoon rakennettiin hulevesiaihe, jonka siltarakennelma markkeeraa aiemmin alueella sijainnutta Pususiltaa.

  Englanninpuisto kartalla

 • Brita Marian puisto on toiminnallinen puisto, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille. Puisto sijoittuu keskeiselle paikalle Suntin varteen, aivan keskustan tuntumaan. Puiston rakentamisen on rahoittanut Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr -säätiö.

  Puistossa on 90 lajin arboretum eli puulajipuisto, amfiteatteri, rullaluistelurata, elektroninen liikuntapeli, grillipaikka ja kiipeilyverkko. Puiston betonista valmistettujen jääkuutioiden suunnittelu on Pohjoismaisen taidekoulun käsialaa. Puiston yhteydessä on myös lähiliikuntapaikka -hankkeena toteutettu skeittiparkki.

  Brita Marian puisto ja Hollyhaka kartalla

 • Kokkolan merellisin puistoalue sijoittuu Vanhansatamanlahteen, aivan asuntomessualueen kupeeseen. Meripuisto on aktiivinen, koko perheen oleskelupaikka. Puistosta löytyy uimaranta, leikkipaikka, frisbeegolf-koreja, skeittipaikka ja paljon oleskelutilaa. Talvisin jäätilanteen salliessa merenlahti muuttuu luistelijoiden ja hiihtäjien unelmaksi. Alueella on myös ravintolapalveluita.

  Meripuisto koki vuonna 2020 täydellisen remontin.

  Puistoon rakennettiin lähiliikuntapaikka, joka sisältää mm. ulkokuntosalin ja monikäyttöisen keinonurmen. Viihtyvyydestä huolehtivat päivitetty leikkipaikka ja uusi juhlapaikka oleskelulaitureineen. Puistoon on tulossa myös padel-kenttiä.

  Meripuisto kartalla

 • Vuonna 2009 kunnostettu Pikiruukin lampi sijaitsee Vanhansatamanlahdentien varrella. Puistoalueeseen kuuluu kunnostettu lampi, johon on istutettu karppeja, pieni saari, jossa on oleskelurakenteita sekä luonnontilaista metsäaluetta. Karppeja ruokitaan ohjatusti kesäisin ja ruokinta-ajoista ilmoitetaan kaupungin nettisivuilla.

  Pikiruukin lampi eli ”Karppilampi” kartalla

 • Koirapuisto sijaitsee Pikiruukin alueella osoitteessa Vanhansatamanlahdentie 16. Puisto on aidattu ja siinä on erilliset alueet isoille ja pienille koirille.

  KOIRAPUISTON KÄYTTÄYTYMISOHJEET

  • Koira on aitauksessa aina ulkoiluttajansa vastuulla eikä koiraa saa jättää aitaukseen yksikseen.
  • Koira pidetään irrallaan, ilman kaulapantaa, valjaita yms. varusteita.
  • Koiran omien lelujen tuonti aitaukseen, sekä lelujen, keppien, lumipallojen yms. heittely koirien innoittamiseksi on kielletty.
  • Varmista etukäteen, tuleeko koirasi toimeen muiden koirien kanssa.
  • Valvo muutoinkin koirasi käyttäytymistä.
  • Koirapuistoon ei saa viedä sairaita, vihaisia tai kiimaisia koiria ja koiraomistajan on huolehdittava, että koiran rokotukset ja madotukset ovat asianmukaisesti hoidettu.
  • Huolehdi aitauksen siisteydestä keräämällä koirasi jätökset roska-astioihin.
  • Koira ei saa haukunnallaan aiheuttaa häiriötä tai rikkoa yörauhaa (22.00–07.00).
  • Sulje portit kulkiessasi.

  Koirapuisto kartalla