Hyppää sisältöön

Paikkatieto­aineistojen katselu- ja latauspalvelut

Inspire on EU-direktiivi, jonka toimesta kansallisista paikkatietoaineistoista ja -palveluista luodaan EU:n jäsenmaiden yhteinen, yhtenäinen ja helposti hyödynnettävä paikkatietoinfrastruktuuri. Tavoitteena on paikkatietojen yhteentoimivuus ja ympäristön tilan seurannan tehostaminen.

Paikkatietoaineistojen tuottajat asettavat omat paikkatietoaineistonsa katseltaviksi ja ladattaviksi rajapintojen kautta. Osa aineistosta on avoimesti katseltavissa ja ladattavissa, osa voi vaatia tunnukset tai tunnistautumisen. (Maanmittauslaitos)

Katselupalvelut

Katselupalvelu on rajapintapalvelu, jonka avulla voit katsella paikkatietoaineistoa karttakuvana. Paikkatietoaineistojen katselu onnistuu ohjelmistolla, joka osaa lähettää rajapintapalveluun WMS- tai WMTS-standardin mukaisia kyselyitä.

Aineistoja voi tarkastella rajapintojen kautta käyttäen avoimen lähdekoodin QGIS -paikkatieto-ohjelmistoa tai kaupallisia paikkatieto- ohjelmistoja. (Maanmittauslaitos)

https://kartta.kokkola.fi/TeklaOGCWeb/wms.ashx

Latauspalvelut

Latauspalvelu on rajapintapalvelu, joka mahdollistaa paikkatietoaineistojen tai niiden osien kopioinnin omalle tietokoneelle. Voit muokata lataamaasi paikkatietoaineistoa haluamallasi tavalla ja hyödyntää omiin käyttötarkoituksiisi esimerkiksi avoimen lähdekoodin QGIS-paikkatieto-ohjelmistolla tai kaupallisilla paikkatieto-ohjelmistoilla. Osa paikkatietoaineistoista on vapaasti ja ilmaiseksi ladattavissa, osa voi olla maksullisia ja vaatia tunnistautumista. (Maanmittauslaitos)

https://kartta.kokkola.fi/TeklaOGCWeb/WFS.ashx