Hyppää sisältöön
Nuori nainen lainaa kirjoja lainausautomaatilla.
Tomi Hirvinen

Kirjasto tarjoaa maksuttomasti käyttöösi kirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, av-aineistoa, tietokantoja ja tietoverkkoyhteyksiä. Henkilökunta avustaa tiedonhaussa ja kirjaston käytössä.

Kirjaston käyttöä ohjaavat käyttösäännöt. Saat kirjastokortin, kun rekisteröidyt kirjaston asiakkaaksi ja sitoudut noudattamaan kirjaston sääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta.

Lainattu aineisto on palautettava viimeistään lainan eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Myöhästymismaksua kertyy ensimmäisestä eräpäivän jälkeisestä päivästä lähtien. Ota heti yhteys kirjastoon, jos myöhästymismuistutuksessa on mielestäsi epäselvyyksiä. Selvitetään ne yhdessä!

Voit uusia lainasi

 • käymällä kirjastossa ja esittämällä kirjastokorttisi
 • soittamalla puhelinnumeroon 040 806 5124
 • Anders-verkkokirjastossa. Tähän tarvitset kirjastokorttisi numerosarjan sekä nelinumeroisen salasanan. Salasanan saat käymällä kirjastossa, jossa on esitettävä henkilöllisyystodistus. Salasanaa ei anneta puhelimitse tai sähköpostitse.

Aineiston varaaminen

Sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa voi varata. Voit tehdä varauksen kirjastossa tai Anders-verkkokirjastossa. Silloin tarvitset kirjastokortin sekä nelinumeroisen salasanan.

Kun varaamasi aineisto on noudettavissa kirjastosta, saat siitä ilmoituksen valitsemallasi tavalla: tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjepostilla. Ilmoituksesta näet, mihin asti aineisto pidetään sinulle varattuna.

Varattu aineisto noudetaan saapumisilmoituksessa mainitusta lainauspisteestä. Pääkirjastossa sekä Koivuhaan ja Lohtajan kirjastoissa varaukset noudetaan itsepalveluna noutohyllystä. Muissa kirjastoissa varaukset noudetaan ja lainataan lainaustiskiltä. Kaukolainat noudetaan lainaustiskiltä.

Varausten nouto itsepalveluna pääkirjastossa sekä Koivuhaan ja Lohtajan kirjastoissa

Kirjan välissä on varauslappu, jossa on numerokoodi. Sama numero on noutoilmoituksessa, jonka sait tekstiviestinä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Kirjat on järjestetty numerokoodin mukaan.

Ota oma varauksesi hyllystä ja lainaa se lainausautomaatilla tai -tiskillä. Toisen asiakkaan varaamaa teosta ei pysty lainaamaan.

Oleskelu kirjastossa

Kirjasto on avoin kaikille. Jos häiritset muita asiakkaita puhumalla kovaan ääneen tai rikot kirjaston omaisuutta, henkilökunta voi pyytää sinua poistumaan kirjastosta.

 • Kokkolan pääkirjastossa on digitointilaite. Ajan voi varata 1-4 tunniksi kerrallaan. Digitointipisteen käyttö on maksutonta. Palvelu toimii itsepalveluna, mutta henkilökunta opastaa tarvittaessa oman osaamisensa mukaan.

  Ota tyhjät dvd- tai cd-levyt mukaan, sillä niitä ei kirjastosta saa. Huomioi, että tyhjä dvd-levysi on DVD-R- tai DVD+R-levy. DVD-RW-levy ei käy videon tallentamiseen. C-kasetin tai LP-levyn tallentamiseen sopii CD-R- tai DVD-RW-levy.

  Digitointipisteessä voit

  • tallentaa VHS-kasetteja dvd-levylle
  • tallentaa ääntä C-kasetilta tietokoneelle, cd-levylle tai muistitikulle
  • siirtää vanhoja vinyylilevyjä digitaaliseen muotoon.

  Digitointipisteestä löytyy myös mikrofoni, jos vaikka haluat lähettää oman demonauhasi johonkin laulukilpailuun. Digitointipisteen ohjelmilla voit muokata valokuvia, videoita ja ääntä. Huom! VHS-kasettiadapteria digitointipisteessä ei ole, joten et voi kopioida VHS-C-kasetteja.

  Käyttäjän vastuu

  Työasemien asetusten muuttaminen ja omien ohjelmistojen asentaminen on kielletty. Omien tiedostojen tallennus digitointiasemalle väliaikaisesti edellyttää, että poistat omat tiedostosi lopettaessasi työskentelyn. Kirjasto ei vastaa asiakkaan töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden aiheuttamista vahingoista.

  Ilmoita viat ja ongelmat, joita huomaat laitteistossa. Joudut korvauksiin, jos laitteille tehdään tahallista vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, kun olet varannut tilan. Kirjasto ei vastaa vahingoista, joita kirjaston laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle.

  Muuta huomioitavaa

  VHS-kasetin, C-kasetin ja LP-levyn tallentaminen kestää yhtä kauan kuin tallenteen pituus on, eli yhden tunnin mittaisen materiaalin tallentaminen kestää yhden tunnin. Ostovideoita ei voi kopiosuojausten vuoksi muuttaa digitaaliseen muotoon. Digitointitilassa voi oleskella korkeintaan kaksi henkilöä yhtä aikaa.

 • Voit tehdä hankintaehdotuksen aineistosta, jota ei ole Kokkolan kirjastoissa. Tarkista ensin aineiston saatavuus Anders-verkkokirjastosta. Kaikki hankintaehdotukset otetaan huomioon, mutta kirjasto ei valitettavasti voi toteuttaa kaikkia toiveita.

  Tee hankintaehdotus.

 • Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa, jonka säännöistä tieteelliset ja yleiset kirjastot sopivat yhdessä. Moni korkeakoulukirjasto lainaa kurssikirjoja vain omille opiskelijoilleen. Asiakkaat voivat tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole oman paikkakunnan kirjastoissa.

  Voit jättää kaukolainapyyntösi kirjastoon (pääkirjastossa 2. kerroksen infoon) tai verkkolomakkeella.

  Lehtien, kirjojen ja mikrotallenteiden kaukolainamaksu on 7 euroa. Lähettäjäkirjasto määrää laina-ajan ja muut lainan käyttöehdot. Jäljenteistä veloitetaan lähettäjäkirjaston pyytämä hinta.

  Kirjastojen pyytämät kaukolainat

  Kokkolan kaupunginkirjasto lähettää kokoelmistaan kaukopalveluna lainoja ja kopioita muille kirjastoille. Hinta kirjastoille on 10 euroa / laina. Kopioiden hinta on 0,40 euroa / A4-kopio ja 0,50 euroa / A3-kopio.

  Kirjastot voivat ottaa yhteyttä kaukolaina-asioissa

  Kokkolan kaupunginkirjasto
  Kaukopalvelu
  Isokatu 3
  67100 Kokkola

  kaukopalvelu@kokkola.fi
  puh. 040 806 5130

 • Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä kaksi monitoimilaitetta tulostukseen, kopiointiin ja skannaukseen. Toinen koneista on  lehtisalissa ja toinen  kirjaston 2. kerroksessa. Myös lähikirjastoissa on monitoimilaitteet.

  Monitoimilaitteella on mahdollista skannata paperilta pdf- tai jpg-tiedostoksi. Pääkirjastossa tiedostoa ei ole mahdollista lähettää sähköpostiin, vaan asiakkaalla täytyy olla oma muistitikku. Koivuhaan ja Kälviän kirjastoissa voi tiedoston lähettää omaan sähköpostiin.

  Tulosteet ja kopiot maksavat A4-paperille 0,40 € / sivu tai A3-paperille 0,50 € / sivu.

  eBooking – Kokkolan kaupunginkirjaston nettikoneiden varausjärjestelmä

 • Pääkirjasto tarjoaa rajallisesti kotipalvelua niille asiakkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. Kotipalvelu tuo asiakkaan toivomat kirjat suoraan kotiin. Lisätietoja puhelinnumerosta 040 806 5124.

  Myös Kälviän ja Lohtajan kirjasto tarjoaa kotipalvelua liikuntarajoitteisille asiakkaille.

 • Kysy kirjastonhoitajalta lempisatukirjaasi, tietoa aiheesta, lukusuosituksia, lapsuutesi lempilorua. Vastaamme kysymykseesi kolmessa työpäivässä.

  Kysy kirjastonhoitajalta on Suomen kirjastojen yhteinen tietopalvelu, mukana vastaamassa on yli 70 kirjastoa. Lähetä kysymyksesi lomakkeella, saat vastauksen sähköpostiosoitteeseesi.

  Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on vastattu kysymyksiin kohta kaksikymmentä vuotta. Voit tutkailla myös, mitä muut ovat kysyneet vuosien saatossa. Vastauksia löytyy yli 35 000, aiheesta jos toisestakin. Voit selailla uusia, luetuimpia sekä kommentoituja vastauksia. Voit myös hakea ja selata sanalistaa aiheista, joista kysymyksiä on tullut.

  Tutustu palveluun. Saat siitä hyödyn ja hyvän tiedon lisäksi miellyttävää ajanvietettä ja käyttöaineistoa vaikkapa kotitietokilpailuun!

 • Kirjastoissa toimii langaton verkko Kirjasto_wlan. Sen kautta asiakkaat voivat käyttää verkkoa omilla kannettavilla laitteillaan.

  Langattomaan verkkoon kirjautumiseen tarvittavan salasanan saat kirjastosta. Verkko on suojaamaton. Huomioi oman laitteesi tietoturva!

 • Pääkirjastossa on mikrofilmien- ja korttienlukulaite, jolle voi varata käyttöajan 2. kerroksen infosta tai puhelinnumerosta 040 806 5124.

 • Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikkialla Suomessa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla kielellä. Kirjaston aineistot sijaitsevat Helsingin kaupunginkirjastossa Pasilassa, mutta niitä voi pyytää lainaan oman kirjaston kautta.

 • Kaupunginkirjaston lehtisalia, Kälviän kirjastoa, Lohtajan kirjastoa ja Koivuhaan kirjastoa voi käyttää asiakaspalveluaikojen ulkopuolella omatoimisesti. Omatoimikirjasto on avoinna arkisin kello 8-21 (Koivuhaka 8-20) sekä viikonloppuina ja arkipyhinä kello 8-18 (Koivuhaka 10-15).

  Omatoimikirjaston käyttöä varten asiakas tarvitsee oman kirjastokortin ja pin-koodin. Lisäksi asiakkaan tulee allekirjoittaa kirjastossa käyttöoikeushakemus.

 • Ilmoita osoitteenmuutoksesta käymällä kirjastossa, verkkokirjastossa omissa tiedoissasi tai sähköpostilla kokkolan.kirjasto@kokkola.fi. Tiedot eivät päivity kirjastoon automaattisesti postin tai väestötietojärjestelmän kautta.

 • Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi. Palautusluukun kautta palautetuista lainoista ei saa kuittia, koska lainat eivät tätä kautta kirjaudu palautuneiksi kirjastojärjestelmään.

  Illalla palautusluukkuun palautetut lainat kirjataan palautuneiksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aineistosta kertyy myöhästymismaksuja palautusten kirjaamiseen saakka.

 • Kirjaston järjestämät tapahtumat ja näyttelyt löydät kaupungin tapahtumakalenterista.

 • Kaikissa kirjastoissa on tietokoneita asiakkaiden käyttöön. Koneiden käyttö on maksutonta. Mikäli asiakas aiheuttaa häiriötä kirjaston toiminnalle tai muille asiakkaille, henkilökunnalla on oikeus pyytää häiritsevästi käyttäytyvää asiakasta poistumaan.

  Kirjaston henkilökunta opastaa kirjaston laitteiden käytössä, tulostamisessa ja skannaamisessa. Henkilökunta auttaa nettiin pääsyssä, oikean sivun löytämisessä ja muissa yleisissä asioissa, mutta ei auta henkilökohtaisissa pankki- ja muissa viranomaisasioissa. Henkilökunta ei opasta tablettien tai puhelinten käyttöönotossa tai sovellusten asentamisessa poikkeuksena opastus kirjaston tarjoamiin palveluihin.

  Jos tarvitset henkilökohtaisempaa opastusta, voit ottaa yhteyttä Silta-yhteisöklubiin.

  Pääkirjaston tietokoneet

  Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä pöytätietokoneita ja tabletteja. Kaikilta toisen kerroksen koneilta on tulostusmahdollisuus.

  Lehtisalissa: kaksi konetta ilman ajanvarausta. Käyttöaika 15 minuuttia. Koneet on tarkoitettu sähköpostin ja verkkolehtien lukemiseen.

  Lehtisalissa: yksi varattava tietokone 15-vuotiaille ja vanhemmille. Koneessa Google Chrome, Mozilla Firefox, LibreOffice. Voit varata ajan tietokoneelle sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä: eBooking – Kokkolan kaupunginkirjaston nettikoneiden varausjärjestelmä.

  1. kerroksen itsepalvelulainauksen läheisyydessä: koneita ilman ajanvarausta. Käyttöaika 15 minuuttia.

  2. kerroksessa: kolme tietokonetta ilman ajanvarausta. Käyttöaika 30 minuuttia. Koneissa Google Chrome, Mozilla Firefox ja LibreOffice.

  2. kerroksessa: viisi varattavaa tietokonetta 15-vuotiaille ja vanhemmille. Koneissa Google Chrome, Mozilla Firefox ja LibreOffice. Voit varata ajan tietokoneelle sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.

  eBooking – Kokkolan kaupunginkirjaston nettikoneiden varausjärjestelmä

  Ajan varaamiseen tarvitset kirjastokortin numeron ja kirjastokorttiin liitetyn salasanan eli pin-koodin. Jos sinulla ei ole pin-koodia, saat sen kirjastosta henkilöllisyystodistuksen esittämällä.

 • Pääkirjastossa on erikokoisia työhuoneita, joita voi varata itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätöihin. Varaukset 2. kerroksen infosta tai puhelinnumerosta 040 806 5124.

 • Ilmoittaudu asiakkaaksi venäjänkielisen kirjaston kaukopalveluun!

  KENELLE: Suomessa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville, jotka haluavat lainata Venäjänkielisen kirjaston kirjoja, elokuvia tai puheäänitteitä. Lisätietoja saat Kirjastokaistalta.

  Межбиблиотечный абонемент Русскоязычной библиотеки!

  ДЛЯ КОГО: Для всех, кто живёт в Финляндии за пределами Столичного региона и хочет брать на дом книги, фильмы или аудиокниги на русском языке, имеющиеся в фондах Русскоязычной библиотеки.