Fortsätt till innehållet
En ung kvinna lånar böcker vid en låneautomat.
Tomi Hirvinen

Du kan gratis låna böcker, dagstidningar, tidskrifter, filmer, spel och musik. I biblioteket kan du också använda databaser och använda det trådlösa nätet (wifi). Personalen hjälper dig gärna med att hitta böcker och annat material  och visar dig hur du använder bibliotekets tjänster.

Det finns regler du måste följa när du använder biblioteket. Du får ett bibliotekskort när du registrerar dig som kund i biblioteket och förbinder dig att följa bibliotekets regler. Bibliotekskortet är personligt. Du ansvarar för material som lånats med ditt kort.

Materialet du lånet måste lämnas tillbaka till biblioteket senast på förfallodagen medan biblioteket är öppet. Ta kontakt med biblioteket om något är oklart med påminnelsen om försenade lån. Vi reder upp oklarheterna tillsammans!

Du kan förnya dina lån genom att

 • komma till biblioteket och visa ditt bibliotekskort
 • per telefon (040) 806 5124
 • Anders-webbibliotek. Du behöver den långa sifferserien på baksidan av ditt bibliotekskort samt ett lösenord på fyra siffror för att logga in. Lösenordet får du på biblioteket om du kan visa upp identitetsbevis. Lösenordet kan du inte få via telefon eller e-post.

Att reservera material

Så här reserverar du, det vill säga ställer du dig i kö på en bok eller annat material.

Du kan reservera både material som finns i hyllan och utlånat material. Du kan reservera både på biblioteket och på Anders-webbibliotek. För att reservera på webbiblioteket behöver du ditt bibliotekskort och ett lösenord på fyra siffror.

Du får ett meddelande när du kan hämta materialet från biblioteket. Du kan välja vilket sätt biblioteket meddelar dig på: sms, e-post eller pappersbrev. I meddelandet står när du senast måste hämta det du reserverat.

I meddelandet står var du kan hämta det material du reserverat. I huvudbiblioteket samt Björkhagens och Lochteås bibliotek hämtar du din reservering själv från hyllan med reserverade böcker. Fjärrlån kan du hämta från lånedisken.

Du hittar din reservering i reserveringshyllan

Inuti boken finns en reserveringslapp med en sifferkod. Du har fått samma sifferkod i meddelandet om att du kan hämta din reservering. Du kan få reserveringsmeddelandet som textmeddelande, brev eller e-post.

Böckerna är ordnade enligt sifferkod.

Ta din reservering ur hyllan och låna med låneautomaten eller vid lånedisken. Material som någon annan reserverat kan du inte låna.

När du är i biblioteket

Biblioteket är öppet för alla. Om du stör andra genom att prata med hög röst eller förstör bibliotekets egendom kan personalen be dig lämna biblioteket.

 • Stadsbiblioteken i Karleby har en digitaliseringsapparat. Du kan boka 1-4 timmar för digitalisering åt gången. Det är gratis att använda utrustningen för digitaliseringen. Du överför själv ditt material till digitalt format, men personalen hjälper dig vid behov enligt eget kunnande.

  Ta med en tom dvd eller cd-skiva, de finns inte att köpas på biblioteket. Du behöver en tom dvd-skiva av typen DVD-R eller DVD+R för att överföra video digitalt. Du kan inte spara videomaterial på DVD-RW-skivor. För att digitalisera en C-kassett eller LP-skiva passar en CD-R eller DVD-RW-skiva.

  I digitaliseringsrummet kan du

  • föra över VHS-kassetter till dvd-skivor
  • spara ljudet från  C-kassetter på datorn, en cd-skiva eller på en minnessticka
  • överföra innehållet på vinylskivor till digital form

  Vid digitaliseringspunkten finns också en mikrofon, om du t.ex. vill skicka in en demo till en sångtävling. Med programmen som finns tillgängliga vid digitaliseringspunkten kan du redigera bilder, videor och ljud som du själv vill. Obs! Adapter för VHS-kassetter finns ej.

  Användarens ansvar

  Det är förbjudet att ändra inställningarna på arbetsstationen och installera egna program. Om du tillfälligt sparar egna filer på arbetsstationen förutsätts att du också raderar filerna efter avslutat arbete. Biblioteket ansvarar inte för om kundens arbeten förstörs eller hamnar i fel händer eller om apparaturen förorsakar skador.

  Meddela om du upptäcker fel eller problem uppstår med någon apparat. Kunden förbinder sig till ersättning om avsiktlig skadegörelse på apparaturen förekommer under den reserverade tiden. Biblioteket ansvarar inte för skador som bibliotekets apparatur kan förorsaka åt tredje part.

  Övrigt

  Att digitalisera en VHS-kassett, C-kassett och en LP-skiva räcker lika länge som originalet, det betyder att material som räcker en timme tar en timme att digitalisera. Köpvideon kan på grund av kopieringsskydd inte överföras till digital form. Endast två personer kan samtidigt befinna sig i rummet med digitaliseringsutrustningen.

 • Hittar du inte boken, tidskriften, filmen eller cd-skivan du vill låna? Om det du söker inte finns i Anders-bibliotekens samling, kan du föreslå att vi köper in det. Vi beaktar alla önskemål, men tyvärr kan vi inte köpa in allt som önskas.

  I webbiblioteket finns en blankett för inköpsförslag.

 • Fjärrlån är en verksamhet som sköts mellan biblioteken och där de allmänna och vetenskapliga biblioteken gemensamt gör upp reglerna. Många högskolebibliotek lånar bara ut kursböcker till sina egna studerande. Du kan fjärrlåna material som inte finns i den egna ortens bibliotek.

  Du kan beställa fjärrlån på biblioteket (i huvudbiblioteket vid informationen) eller på webben på blanketten.

  Att fjärrlåna tidningar, böcker eller mikrofilm kostar 7 euro.  Biblioteket som skickar materialet bestämmer lånetiden och andra användarregler. För kopior tas det pris som det sändande biblioteket begär.

  Fjärrlån för bibliotek

  Karleby stadsbibliotek skickar lån och kopior ur sina egna samlingar som fjärrlån till andra bibliotek. Avgiften för bibliotek är 10 € / lån. Kopior kostar 0,40 € / A4-kopia och 0,50 € / A3-kopia.

  Vid frågor som rör fjärrlån kontakta:

  Karleby stadsbibiliotek
  Fjärrlån
  Storgatan 3
  67100 Karleby

  kaukopalvelu@kokkola.fi
  Tfn: 040 806 5130

 • Huvudbiblioteket har två kopieringsmaskiner för kunder, en i tidningsläsesalen och en på övre våningen. Närbiblioteken har också kopieringsmaskiner.

  I huvudbiblioteket finns två kopieringsmaskiner som du kan använda för att skanna papper till pdf- eller jpg-filer. Du kan inte skicka filerna till din e-post från kopieringsmaskinen, utan du måste spara den på en minnessticka.

  I Kelviå biblioteket kan du skanna och skicka till din e-post.

  Utskrifter och kopior i A4-storlek kostar 0,40 €/sida eller i A3-storlek 0,50 € / sida.

  Bokning av datorer på Karleby stadsbibliotek

 • Huvudbiblioteket har tjänsten ”Boken kommer”. Har du svårt att ta dig till biblioteket? Då kan vi komma hem till dig med böcker och annat som du vill låna. “Boken kommer” är en tjänst för dig som är sjuk en längre tid, är rörelsehindrad eller har en annan funktionsvariation som gör att du själv inte kan komma till biblioteket. Bibliotekets användarregler gäller även för Boken kommer-kunder. Tjänsten är gratis. Ta kontakt med biblioteket om du vill veta mera: 040 806 5124.

  Också Kelviå bibliotek och Lochteå bibliotek erbjuder tjänsten “boken kommer”.

 • Fråga av oss! Vi söker rätt på informationskällor, försöker identifiera favoritramsan från din barndom, rekommenderar böcker och hjälper dig att använda tjänster. Vi är informationsexperter som arbetar i biblioteken. Vi svarar på dina frågor i över 70 bibliotek. Fyll i blanketten  och skicka in, så får du svar till din mejl.

  I tjänsten Fråga bibliotekarien har vi svarat på frågor ända sedan år 1999. Du kan bläddra bland alla de här svaren eller söka efter dem med sökfunktionen. Det finns också en ämnesordslista, som du kan använda.

  Läs mera om tjänsten. Den är både en kunskapskälla och ett trevligt sätt att fördriva tiden och mycket material om du vill göra en egen frågesport.

 • I bibliotek finns trådlöst internet:  Kirjasto_wlan. Du kan använda nätet på din bärbara dator.

  För att du ska kunna använda den trådlösa internet-uppkopplingen behöver du ett lösenord som du får från biblioteket. Förbindelsen är inte skyddad. Kom ihåg säkerheten för dina egna apparater!

 • I huvudbiblioteket finns en läsapparat för mikrofilmer och mikrokort. Du kan boka tid till läsapparaten vid informationsdisken tfn 040 806 5124.

 • Det flerspråkiga biblioteket ger alla som bor i Finland möjlighet att läsa böcker på sitt eget språk. Bibliotekets samlingar finns på Helsingfors stadsbibliotek – Centralbiblioteket för de allmänna biblioteken, men du kan låna materialet via ditt eget bibliotek.

 • Kunder har möjlighet att använda tidningssalen i  stadsbibliotek och Kelviå bibliotek, Lochteå bibliotek samt Björkhagens bibliotek utanför de egentliga öppettiderna. Det är meröppet under vardagarna klockan 8-21 (Björkhagen 8-20) samt på veckosluten och söckenhelger klockan 8-18 (Björkhagen 10-15).

  För att använda meröppet behöver du ett bibliotekskort och en tillhörande pin-kod. Dessutom måste du komma till biblioteket och skriva under en ansökan om användarrätt.

 • Meddela din nya adress när du besöker biblioteket, ändra den i dina egna uppgifter på webbiblioteket eller per e-post till adressen kokkolan.kirjasto@kokkola.fi. Uppgifterna uppdateras inte automatiskt från posten eller befolkningsregistret.

 • Om biblioteket har ett bokinkast, där man på eget ansvar får lämna in sina lån också när biblioteket är stängt. Du får inget kvitto när du lämnar in böcker och annat material genom bokinkastet, eftersom det ännu inte har registrerats att de lämnats tillbaka i bibliotekssystemet.

  Om du lämnar in dina lån via bokinkastet är biblioteket är stängt, registreras lånet som inlämnat följande dag biblioteket är öppet. Du kan alltså få en förseningsavgift för material som du har lämnat tillbaka via ett bokinkast efter att biblioteket har stängt på förfallodagen. Förseningsavgiften stiger tills personalen behandlat materialet du lämnat tillbaka.

 • Evenemang och utställningar som ordnas på biblioteket hittas i stadens evenemangskalender.

 • Det finns datorer du kan använda i alla bibliotek. Det är gratis att använda datorerna. Du får inte uppträda så du stör kunder eller personal på biblioteket.  Bibliotekspersonalen har rätt att be kunder som uppträder störande att avlägsna sig.

  Bibliotekets personal hjälper dig att använda datorerna, skriva ut och skanna. Att hitta rätt sida på internet och andra allmänna saker visar vi också, men med personliga bankärenden och i andra myndighetsärenden kan vi inte hjälpa. Personalen visar inte hur man tar i bruk en surfplatta eller telefon, inte heller hur man installerar appar om det inte är en app som ingår i bibliotekets tjänster. Om du behöver personlig vägledning kan du ta kontakt med Silta.

  Datorer i huvudbiblioteket

  I huvudbiblioteket finns bordsdatorer och surfplattor som du kan använda. Det går att printa från alla datorer på övre våningen.

  Tidningsläsesalen: två datorer utan tidsbokning. Du får använda dem 15 minuter per gång. Datorerna är tänkta att användas för att läsa e-post och e-tidningar.

  Tidningsläsesalen: en dator med tidsbokning (med Google Chrome, Mozilla Firefox, LibraOffice). Du kan boka tid via det elektroniska bokningssystemet: Bokning av datorer på Karleby stadsbibliotek

  Nedre våningen: Bredvid låneautomaterna: Datorer utan tidsbokning. Du får använda dem 15 minuter per gång.

  Övre våningen: tre datorer (med Google Chrome, Mozilla Firefox, LibraOffice) utan tidsbokning. Du får använda dem 30 min per gång.

  Övre våningen: fem datorer med tidsbokning (med Google Chrome, Mozilla Firefox, LibraOffice) för vuxna. Du kan boka tid via det elektroniska bokningssystemet.

  Bokning av datorer på Karleby stadsbibliotek

  För att boka tid behöver du sifferserien på ditt bibiotekskort och din pin-kod. Om du inte har en pin-kod kan du be om en vid lånedisken.

 • I huvudbiblioteket finns särskilda arbetsrum som du själv kan boka för eget arbete eller grupparbete. Boka i informationen på andra våningen, telefon 040 806 5124.

 • Межбиблиотечный абонемент Русскоязычной библиотеки!

  FÖR VEM: Personer som bor i Finland utanför huvudstadsregionen och som vill låna böcker, filmer och ljudböcker från Det ryska biblioteket

  Межбиблиотечный абонемент Русскоязычной библиотеки!

  ДЛЯ КОГО: Для всех, кто живёт в Финляндии за пределами Столичного региона и хочет брать на дом книги, фильмы или аудиокниги на русском языке, имеющиеся в фондах Русскоязычной библиотеки.