Marginaalilla tarkoitetaan jotakin, joka suhteessa valtavirtaan jää piiloon, on vailla valta-asemia, sijoittuu vastarintaan tai on asetettu syrjään. Marginaalia edustavat monet alakulttuurit mutta myös luovuus, joka poikkeaa vallitsevista lähtökohdista. Taidehistoriallisesti marginaaleista nousevan taiteen piiriin luetaan useita taidegenrejä, kuten art brut, outsider art, naiivi taide, art singulier ja nykykansantaide tai ITE-taide.
Kyseessä ei ole yhtenäinen tai yksiääninen ilmiö, vaan mukaan luettavia tekijöitä ja teoksia määrittää ennen kaikkea sopeutumattomuus kulttuurin valtavirtaan ja taiteen käytäntöihin. Taiteen osalta ilmaisutavat ja käsitys siitä, ketkä muodostavat marginaalin, muuttuu ajan ja paikan myötä. Kyseessä ei ole vain nykyaikaan sijoittuva ilmiö, vaan suuntausten piiriin luettuja ilmiöitä on tunnistettu jo 1900-alusta saakka.
K.H.Renlundin museo on vastaanottanut mittavia marginaalitaiteen lahjoituksia Keski-Euroopasta ja profiloituu niiden kautta ainoaksi marginaalitaidetta säännöllisesti esittäväksi museoksi ja kokoelmiltaan alan merkittävimmäksi toimijaksi Fennoskandiassa. Lahjoituskokoelmiin kuuluvat erilaisia marginaalitaiteen suuntauksia sisältävät Maija ja Volker Dallmeierin, Elke ja Werner Zimmerin sekä Dietz Mertinin teoskokonaisuudet. Kokoelmiin sisältyy muun muassa naiivin taiteen, outsider-taiteen ja nykykansantaiteen piiriin laskettavia teoksia.
Sivun pääkuva: Miguel Rivera Bagur, Puistossa, ajoittamaton, guassi paperille, 51cm x 65cm, Zimmer-kokoelma, K.H.Renlundin museo